Inlägg

Inlägg som Linux Lover har skrivit i forumet
Av Linux Lover

Stationär väktare*. Ligger på drygt 26 000 kr i grundlön + OB.

*vilket innebär att jag på uppdrag av kund sköter om bevakningen av objektet från kontorsmiljö.

Av Linux Lover

Boende och hushåll (4 059 kr)

  • Hyra: 3 200 kr

  • Bredband: 200 kr

  • Mobil: 99 kr

  • Hemförsäkring: 85 kr

  • A-kassa: 125 kr

  • Elförbrukning: 50 kr

  • Nätavgift: 200 kr

  • Molnbackup: 100 kr

Föda (3 100 kr)

  • Livsmedel: 2500 kr

  • Restaurang: 600 kr

Webbtjänster (752 kr)

  • Domäner: 73 kr

  • Webbhotell: 40 kr

  • iCloud: 9 kr

  • Evernote: 43 kr

  • Todoist: 13 kr

  • Storytel: 169 kr

  • Apple Music: 49 kr (studentrabatt)

  • Netflix: 109 kr

  • Adobe Creative Cloud Photography: 108 kr

  • Headspace: 139 kr

Hälsa och skönhet (734 kr)

  • Linser: 300 kr

  • Tandvårdsabonnemang: 65 kr

  • Gymkort: 169 kr

  • Rakning: 200 kr

Övrigt (520 kr)

  • Kollektivtrafik: 320 kr

  • Kontantuttag: 200 kr

  • Kläder: 300 kr

Totalt: 9 462 kr/månad. Med CSN som (normalt) enda "inkomsten" har jag drygt 500 kr i marginal varje månad.

Av Linux Lover

Skriver detta inlägg från min MacBook Air 11" Mitten 2012. Har en iBook G4 800 MHz i källaren av nostalgiska skäl. Kvar inom familjen finns en MacBook Alu 2008 som tuffar på i förvånansvärt bra hastighet.

Av Linux Lover

Ser att LCHF tas upp som en metod för att gå ner i vikt. För de som vill ha anektodisk bevisföring rekommenderas vikthistorier. För de som behöver mer vetenskapligt belägg finns det viktstudier att fördjupa sig i. Räcker inte detta finns det Kostråd och vetenskap och Nya forskningsrön att fördjupa sig i.

Det blir väldigt lätt två olika läger när lågkolhydratskost diskuteras. Jag ser detta som mitt bidrag till dig som vill bilda din egen uppfattning utifrån den ena sidans rön och kommer inte fortsätta diskutera ämnet.

Min viktresa
TL;DR LCHF sedan september 2012 och sockerberoende. Det sistnämnda gör att efter viktnedgång kommer viktuppgång…

När jag var i tonåren tränade jag väldigt mycket längdskidor och åt väldigt mycket pasta. Efter bara någon timme var jag lika hungrig som före maten. Flera i min närhet sa att jag måste ha "mask i magen". När jag blev hungring då behövde jag mat nu och kunde få väldiga humörsvängningar. När jag blev äldre och flyttade hemifrån blev det inte sällan snabbmat. Jag hade ett väldigt rörligt jobb och arbetade periodvis i princip all min vakna tid. Efter en tid flyttade jag och började studera. Som student har jag ofta hanterat stress och belönat mig med lösgodis, glass, kakor eller något annat sött. Pizza har jag ofta ätit dagen efter, vilket har varit både torsdagar, lördagar och söndagar.
Efter en tid insåg jag att min vikt börjar bli otrivsam och av en slump hittade jag Kostdoktorn. Skaffade ett gratis månadsmedlemskap och tittade på alla filmerna. Fortsatte med att läsa på forumet och valde att prova LCHF under ett par veckor. Detta var september 2012.
De första 1-2 veckorna var jag väldigt lättirriterad och en riktigt dålig vän och kollega. Jag var också väldigt trött och kände mig energilös. Ont i huvudet hade jag också och väldigt lätt för muskelkramp. När övergångsperioden var över och kroppen börjat förbränna fett istället för kolhydrater märkte jag en stor skillnad. Jag hade bättre koncentration, mycket bättre och jämnare humör, men framför allt kände jag mig bättre. Den första tiden hade jag en stabil viktnedgång och denna fortsatte så länge jag följde LCHF.
Jag har aldrig kunnat hålla mig borta från kolhydrater helt och hållet. Mitt belöningsmedel har alltid varit lösgodis och då i stora mängder. För att LCHF ska ge effekt krävs det att kroppen inte tillförs kolhydrater i någon större mängd. Har jag ätit godis på fredagen har det inte varit speciellt lätt att låta bli pizza på lördagen och annat "skräp" på söndagen. Den längsta tid jag strikt följt LCHF är högst några månader, sedan har jag ätit för mycket kolhydrater. För att åter komma i ketos ("fettförbränning") tar det mig omkring fem dagar. Under dessa kan jag få samma omställningsbesvär som jag hade första gången jag testade LCHF.
Med min karaktär har LCHF känts som en omöjlighet. Som intresserad av kosten började jag läsa på LCHFingenjören och fick för första gången höra om sockerberoende. Jag kände igen mig i väldigt mycket av det hon skrev. Det kändes inte alls bra. Skulle jag vara en beroendeperson med socker som huvuddrog? Som typ en alkis...
Jag har följt My's vardag som sockerberoende under flera år och insett att jag också behöver ta tag i detta. Under hösten 2016 växte långsamt beslutet att helt och hållet sluta med godis 2017. Detta är ett beslut jag hittills lyckats följa och har inte ätit godis överhuvudtaget i år. Däremot har jag ätit glass, kakor och pizza. Trots att jag vet att detta starkt påverkar mig fysiskt och psykiskt. Det har inte varit lätt att stå emot; plötsligt har ett paket Ben & Jerry's åkt ner i varukorgen…
Just nu läser jag boken Sockerbomben av Bitten Johansson och får läsa om andra i min situation samt verktyg för att kunna hantera suget.
För att kunna få bättre kontroll över sockerberoendet har jag valt att helt och hållet avstå alkohol under juni och juli. Oftast förstärker alkohol mitt sötsug och det blir svårare att hålla sig "sockernykter".
Gällande det uppmättbara: vikten, ligger jag förmodligen något högre nu än när jag började med LCHF. Jag tycker om statistik och siffror och har därför en Withings våg som automatiskt loggar min vikt. Under 2017 hade jag en stabil viktnedgång under januari-mars. I mars blev mitt liv väldigt stressigt och detta har jag hanterat genom att äta onyttigt under främst helger. Fr.o.m. maj har det varit något mindre stressigt (och jag har kunnat hantera stressen bättre) och det syns genom att genomsnittsvikten åter pekar nedåt.

Mitt viktigaste tips till alla som är i en liknande situation: du har inte dålig karaktär eller är en dålig människa. Du har en sjukdom (beroende) som fysiskt påverkar dig. Läs boken Sockerbomben och/eller kontakta Bitten för att få råd.

Av Linux Lover

Med risk för ölsnobberi följer hur jag ser på öl utifrån typ. Generellt litar jag mer på min näsa och mun än något stämplat datum.

  • Lager eftersom det ska vara en väldigt ren smak märks det tydligt om ölen blivit dålig.

  • Ale ska drickas så färskt som möjligt. Ölen som finns på Systembolaget är generellt för gammal. Ska helst drickas på krogen från färska fat eller på bryggeripuben.

  • Stout/porter kan må bra av att lagras för att få en finare balans. Dock risk att vissa smaker försvinner.

  • Suröl lagring kan göra underverk!

OnT: Jag har tidigare jobbat mycket på studentpub och där rengjorde vi alltid slangarna noggrant efter stängning genom att köra vatten igenom dem. När faten kopplades på igen slängdes det som först kom ut - till största delen pga väldigt mycket skum.

Av Linux Lover

Dryck
Inom LCHF ses generellt rödvin och ren sprit som godkänt.

Huvudrätt
Stekt (grillat?) kött med champinjonsås av grädde eller hemgjord bearnaisesås. Till detta kan t.ex. wookade grönsaker, smörstekta vaxbönor eller en vanlig sallad serveras.

Efterrätt
Ost-/charkbricka

Av Linux Lover

Givetvis öl, just nu bland annat en Westvleteren 12 till en kommande ölprovning. Finns också några flaskor med Islay-whisky. I icke-alkoholväg får jag nog påstå att fint te är de enda godsakerna jag har hemma. Kör BCHF*-dieten så det blir väldigt lite kolhydrater i övrigt.
*Beer-Carbs High Fat

Av Linux Lover

Macbook Air 11-tum, Mid 2012 som kör OS X El Capitan (v.10.11.6). Specen är: 2 GHz i7, 8 GB ram, 500 GB SSD.
Använder datorn till i princip allt och lämnar sällan hemmet utan den. Direkt när jag kommer hem kopplar jag in den till två externa bildskärmar och kör givetvis externt tangentbord (Logitech K750) och även en styrplatta (Logitech T651).
Före denna datorn hade jag den första Macbook:en i aluminium (Late 2008), men den är numera såld.
I källaren har jag en antik iBook G4 på 800 MHz (från 2003). Det är min första mac och den sparar jag enbart av sentimentala skäl.

Av Linux Lover

@anon32713: Som @Dekkan skrev har jag köpt det från www.mmsports.se.

Av Linux Lover

Påfyllning av frukostdryck.*

https://farm2.staticflickr.com/1584/24451470171_44a04d034e_z.jpg

Body Science Pure MCT Oil & Coconut oil by Tobias Mörtlund, on Flickr

Har kört LCHF sedan hösten 2012. Mitt humör är betydligt stabilare, men har tyvärr slarvat alldeles för mycket för att få den, av mig, eftersträvansvärda viktnedgången. Har kört strikt (max 20 g kolhydrater/dag och resten fett (bl.a. vitlökssmör och bea)) sedan andra januari (2016) och redan tappat tre kilo. Det mesta är förmodligen vätska. Känner i kroppen att jag använder fett som bränsle och min Ketonix även utslag för det så jag är på god väg.

*Tänker testa att ersätta min ägg och bea-frukost med en kopp te med kokosolja och mct-olja. Syftet är dels att ge kroppen en tydlig signal om att det är fett som ska vara bränslet, men också att testa om jag blir piggare och med skärpt under dagens första timmar.

Av Linux Lover

Behövde ett nytt fodral till mobilen då det gamla blivit utslitet. Är grymt nöjd med mitt gamla och det blev därför en pimpad variant. Spigen Neo Hybrid Metal.

https://farm2.staticflickr.com/1483/23855939984_f6d2d25d31_c.jpg

Spigen Neo Hybrid Metal by Tobias Mörtlund, on Flickr

Av Linux Lover

Jobbade en säsong som snöskoterguide och använde då min Garmin 60cs med Skoterledskartan. Jag hade en laddare kopplad till "cigguttaget". Det viktigaste tror jag är att hitta ett sätt att sätta fast gpsen. Jag använde mig av sugpropp, eftersom jag behövde flytta gpsen mellan skotrar. Det är dock inte att rekommendera, även om det fungerade för guideturer.

Av Linux Lover
Skrivet av Da´Russian Stallion:

Har funderat på att skaffa den, men är lite rädd att den mer rycker än klipper? Hur upplever du den?

Trimmern består av två delar som du själv roterar. Har du en låg hastighet finns det risk för att håret fastnar och istället rycks av. Hastigheten som behövs är inte alls orimlig och tar jag det bara försiktigt när jag avancerar längre in blir det ingen smärta Har haft trimmern i flera år och det är först nu när bladen börjar bli smitna som det har hänt att håren har rycks bort, men då har jag använt den regelbundet sedan juli 2010…

Av Linux Lover

Norrsken

Under julaftonsnatten var det ett underbart norrsken. Lyckades ta denna bild

https://farm8.staticflickr.com/7469/16159382736_f3f14867c1_b.jpg

Norrsken över Lainoälven by SnowFlax, on Flickr

Av Linux Lover

Gav upp batteridrivna och använder en handjagare från Gents: Dovo Klipette.
Har använt den i några år och är mycket nöjd med den.

Av Linux Lover

Tvärtemot vad andra påstår vill jag rekommendera ett normal-/teleobjektiv. Att fota fjäll med vidvinkel gör att de blir väldigt pluttiga. Jag har en (18-135) mm på min APS-C-kamera och många av fjällbilderna har jag tagit med runt 50 mm. Beroende på fotointresset hos de andra i gruppen kan det hända att tiden inte finns till att byta objektiv, eller så är det dåligt väder. När jag skaffade kameran för några år sedan var jag övertygad om att behöva komplettera objektiv-samlingen. Visst blev det också så, men bara till en 50/1.8. På resor och vandringar medföljer alltid endast 18-135.

Av Linux Lover
Av Linux Lover

Blir förmodligen TLTHs nyårsbal
Alternativt skjuta nyårsfyrverkeriet i Lund tillsammans med Lundapyrot. (Film från nyårsfyrverkeriet 2011/2012

EDIT: Blev ingen bal så har just nu inga planer alls. Blir kanske andra fyrverkerier istället

Av Linux Lover
Skrivet av ToJa92:

Du har inget speciellt verktyg, ex. BetterTouchTool, igång samtidigt? För att utesluta allt skulle jag definitivt formatera SSDn och installera om OS X från start. Om du har tillgång till en annan dator med OS X kan du kanske prova där?
Får du det inte att fungera kanske det är någonting i Logitechs drivrutiner som behöver fixas, och då är det kanske dags att kontakta supporten.

BTT har jag haft installerad, men tagit bort.

Har nu installerat Mavericks (OS X v10.9), men har fortfarande samma problem. Har återigen ominstallerat drivrutinerna för plattan utan att det hjälpt. Har tyvärr inte tillgång till någon annan Mac som jag kan prova med, men ser det som väldigt osannolikt att det skulle vara hårdvarurelaterat eftersom jag testat med tre olika plattor. Blir mer och mer övertygad om att det är något med mjukvaran.

Av Linux Lover

Flerfingerskommandon fungerar ej (Logitech T651)

Har en styrplatta (touchpad) av märket Logitech T651 som inte fungerar tillfredställande. Inget kommando som använder sig av flerfingersrörelser fungerar. Jag har reklamerat den och fått en ny, men det verkar vara något mjukvarurelaterat. Vad jag hittills gjort:

  • Ominstallerat drivrutinerna (Logitech Preference Manager)

  • Provat en helt annan T651:a

  • Ominstallerat OSX (utan att formatera)

  • Kört Skivverktyg och reparerat rättigheterna

  • Skapat en ny användare

Inget har hjälpt. Någon som har förslag på vad jag kan testa härnäst?

Använder senaste OSX (10.8.5) och datorn är en Macbook Air 11" 2012.