Inlägg

Inlägg som Applet har skrivit i forumet
Av Applet

@Vaun Jag hade också varit på ett sådant set. Kör idag BTC-capsen som ansi-layout. Är perfekt att om någon annan ska använda det så kan dom köra det som ett svenskt tangentbord (fast utan "<>" då) med mer eller mindre rätt legends.

Av Applet

Hur pass villig är du att grotta ner dig i linux? Vill du ha något som är färdigt som "bara funkar" eller vill du sätta upp och ställa in allt själv?

Av Applet

Har inte K65 en icke-standard bottenrad? Kan vara värt att kolla på om du tror att du kan vilja byta keycaps i framtiden.

Av Applet

@BrottOchStraff:
Kanske lite fel tråd att ge sådana här tips, men Sigma har en 30mm f1.4 till a-mount som är rätt schysst. Hade en till Canon för ett par år sedan. Såldes på grund av byte till fullformat (gluggen är endast aps-c)

Av Applet

@vompen:
Lite sent svar, inte haft så mkt tid.
Ang. dataledarna på USB-sladden du kopplar in i datorn: De två pinnarna i mitten av USB-kontakten ska ha kontakt ända ner till pinnarna på processorn (på respektive ben). Om du mäter resistansen från processor-ben till pin i USB-kontakten så bör du ha ungefär 33Ohm.

Vi har tidigare bara kollat en av VCC-pinnarna på processorn (när du mätte över C9), jag hade även kollat så den andra har 5V. För det kan du mäta över C5 (spänningsmätning).

Av Applet

Du kommer troligtvis varken skriva snabbare eller prestera bättre i spel, det är högst marginellt. Mekaniska brädor är mer om känsla, hållbarhet och (enligt mig) möjligheten att konfigurera det som man vill ha det.

Vad är problemet med ditt nuvarande tangentbord? Mekaniska brädor brukar gå att fixa till. Om keycapsen börjar vara nötta kan du ju köpa nya.

Av Applet

@vompen:
Det ser ut som att det finns en bit av ledaren bredvid kontakten du kan mäta på. Du bör nu ha låg resistans mellan de utmarkerade punkterna.

http://i.imgur.com/D8VILC2.jpg

Då det fortfarande inte funkar hade jag kollat så att samtliga matnings-pinnar på processorn har 5V. Går att se i databladet, sida 27. De pinnar som ska ha 5V är de som benämns VDD (VSS är jord). Då mäter du spänning mellan respektive VDD-pinne och någon jordad punkt. Sedan hade jag kollat (resistansmätning) att ledarna för usb-data från kontakt till processor är intakta (bör vara ~33Ohm). Jag markerade upp hur du kan mäta för data-banorna på USB, här hade jag mätt ända bort från usb-kontakten du kopplar till datorn till processor-benet, bara för att vara på säkra sidan.

http://i.imgur.com/qPqrxm7.jpg

Det kritiska är ju processorn, övrigt på kretskortet bör det väl bara vara usb-passtrhough, tangentbords-matrisen och lite prylar för backlight? Vilket inte borde behövas för att tangentbordet ska dyka upp på datorn...

Det enda som behövs för att processorn ska gå igång BÖR vara data-ledarna för USB ä, kristallen (sitter på andra sidan av kortet), matningsspänning och eventuellt någon konding är intakta. Någon annan som har något förslag?

Om du ska börja plocka switchar sedan så finns det en hel del videos/guider (snabbt googlat). Det är rätt pilligt utan en desoldering gun, men det är ju bra löd-träning om inte annat.

Av Applet

Kanske lite offtopic, men hur är det egentligen med LLC? Jag har tidigare fått höra att man ska vara försiktig med att ställa in för aggressiv/hög LLC då det kan resultera i strömspikar när man går från load till idle. Någon som har koll på detta? (Är det fortfarande så?)

Av Applet

Det går inte att sätta en liten lod-klick eller löda dit en liten kabelstump där spolen satt?

Om du orkar fortsätta så kan du annars dra en sladd så här: (kommer ge samma resultat)

http://i.imgur.com/rnJhpGt.jpg

Tror inte det kommer vara värt att lämna in det, men du kanske har någon lokal firma som kan vara lite schysst? Är tråkigt med trasiga mekaniska brädor, de är ju gjorda för att hålla "en evighet"

Det är så här man skaffar sig de rätta skillsen Jag hade kannibaliserat brädan och plockat keycaps och brytare snarare än att lämna in den om jag inte lyckas fixa den själv.

Av Applet
Skrivet av vompen:

Så det är alltså bäst att kortsluta spolen med en sladd mellan punkterna och utgå ifrån det som du skrev i förra inlägget? Och sen hålla tummarna förstås

Det är vad jag hade gjort i alla fall

Av Applet

Jag tycker inte det ser ut som att ledaren är trasig. Däremot så tycker jag att det ser ut som att processorn matas via spolen, se bild:

http://i.imgur.com/35z15Rb.jpg

Även fast du har rätt potential så kan det hända att det funkar dåligt.

Av Applet

Hm, okej. Saken är att om det gått tillräckligt mycket ström genom spolen för att bränna den så är det risk att det är andra saker pajat längs vägen strömmen gått. Jag hade lött dit sladden och börjat felsöka vidare.

Eftersom du redan har spänning till processorn (uppmätt tidigare) så tycker jag att tangentbordet borde dyka upp (typ i enhetshanteraren) om den biten är hel.

De sladdarna du korsade var alltså till en USB-port på tangentbordet för att ansluta andra enheter?

Av Applet
Skrivet av vompen:

Så för att bekräfta så det inte blir fel, jag ska alltså koppla en kabel på L4, mellan de två polerna där "ferriten"/spolen sitter just nu, och inget annat än det?

Japp, precis

Av Applet
Skrivet av vompen:

Dvs löda en kabel mellan VCC vid L4 och GND vid processorn? Eller ja, testprova först med en lös kabel mellan de två punkterna?

Men vad gör filtret (L4) egentligen? Vad har den för funktion? Eller vad brukar den ha för funktion?

Nej, det jag tänkte är att du kan löda en kabel som går från ena sidan av spolen till den andra. Alternativt gör en lod-brygga. Jag är inte säker på att det är en ferrit och att den är där för att minska störningar, men jag tycker att det ser ut som det. Tangentbordet bör funka fint även utan den. Du ska inte löda den till GND, då får du kortslutning mellan GND och VCC och det är inte bra.

Dock trodde jag att processorn skulle drivas genom ferriten, men så verkar ju inte fallet vara enligt mätningarna (den hade ju 5V), det visar väl sig...

Av Applet

Hm, underligt att du får 5V även borta vid processorn, men det är kanske rimligt... lite svårt att veta Jag hade iaf testat kortsluta L4 och se om det kommer igång.

Av Applet

Det som du kunde se på processorn förut var troligtvis bara fluss-rester. Spolen/ferriten L4 är (troligtvis) till för att plocka bort högfrekventa störningar, det du vill ha är en likspänning (5V) med lågt rippel. Har du en någorlunda vettig källa för VUSB så bör du klara dig fint utan ferriten (om det nu är en ferrit det är).

Om spolen/ferriten är trasig så bör "mätning 2" inte gett något utslag alls (om det är kopplat som jag tror) och "mätning 3" gett 5V.

Om du kopplar i USB och mäter spänningen mellan den rosa ringen ("VCC?") och GND, får du verkligen 7.37V då? Har du multimetern inställd på att mäta spänning?

Av Applet

Det här blir nog ett lite rörigt och hastigt inlägg och det finns säkert bättre sätt att göra det på. Någon gärna flika in. Men jag hade börjat ungefär såhär:

1: Mät över L4 (resistansmätning), den ska ha låg resistans, den kommer nog ha väldigt hög resistans (typ oändlig), då den lär vara trasig.

2: Koppla i USB och mät om du har någon spänning mellan VCC och GND vid processorn, jag ritade in i bilden nedan ett exempel på var du kan mäta (i gult) där jag tror du har VCC och GND (avkopplingskondensatorer).

http://i.imgur.com/XiI6Gq2.jpg

3: Kolla om det ligger 5V på sidan av L4 närmast kontakten (mät mellan VCC i rosa och GND i gult).

En ren gissning från mig är att, eftersom att det inte funkar alls nu(?), så kopplar L4 ihop VCC till processor och backlight genom L4 med VCC/VBUS från USB-kontakten. Då skulle allt kunna börja fungera igen om du byter ut den (eller kortsluter den). Dvs L4 kopplar vidare spänningen från USB till resten av kortet. Har du någon lödutrustning hemma? Om jag inte hade någon vettig utrustning hade jag nog lött en liten sladd till vardera sida om L4 och på så vis kortsluta den. Jag skulle tro att den är där som ett filter (nog en ferrit) och att du klarar dig fint utan den EDIT: (med utan så menar jag att den är kortsluten).

Med lite tur:
1 visar att L4 är trasig
2 visar att processorn inte har någon spänning
3 visar att du får 5V på ena sidan av L4 som sedan inte kopplas vidare

Vilka två kablar var det du switchade?

Av Applet

Jag skulle gissa att Q1 är relaterat till backlight? I sådana fall så skulle det kunna vara så väl att spolen inte behövs för processorn och själva knapptryckningarna?

Har du en multimeter? Jag hade börjat mäta och se att processorn får ström som den ska.

Om spolen kopplar ihop matningen så hade jag nog testat kortsluta den med en sladd och se om tangentbordet kommer igång (på egen risk ).

Av Applet
Skrivet av Vaun:

Är det någon som sitter med ett set Classic Beige i ansi layout och cherry profil? Det verkar vara lite knöligt att få tag i.

De försökte köra ett gruppköp på classic beige från gmk nyligen på geekhack, tyvärr så nådde vi inte moq, men förhoppningsvis så blir det ett nytt försök framöver.

Av Applet

Det är bränt en spole och en processor om man går enligt det som står på silkscreen och det som står på komponenterna. Spolen hade inte varit några problem att byta och är troligtvis inte så viktig. Om processorn har gått (vilket det ser ut som), så är det nog inte så stort hopp tyvärr. Den är inte bara att byta ut mot rätt komponent, utan den måste även programmeras med deras mjukvara.

Även andra komponenter kan ju ha strukit med, även fast det inte syns.

Om du ska kasta det i soporna så tar jag gärna hand om switcharna