Inlägg

Inlägg som aMp har skrivit i forumet
Av aMp

Även jag kan flika in med att jag för några år sedan köpte en trimmer till skägget på MediaMarkt Barkarby. Jag såg när de tog den ur den plastkåpan med larmet i kassan, så räknade med att produkten självfallet fanns i kartongen. Kändes inte som att det var något fel på vikten då det var en mindre modell. Speciellt då det är en hygienprodukt dessutom, så det ska inte finnas någon risk att få något som lämnats tillbaka på öppet köp.

När jag kom hem och kollade mer noggrant så såg man tydligt att kartongen varit öppnad tidigare och apparaten saknades. Efter mycket om och men fick jag dåvarande butikschef (eller liknande) att ringa upp mig då jag fått nog på den vanliga värdelösa kundservicen. Chefen var trevlig och lovade att han lagt undan ett plomberat exemplar åt mig i kassan och informerat personalen, och att det bara var att komma och byta min tomma låda med laddare mot den plomberade varan. Dessutom då jag bor en bit bort, ca 4,5 mil tur- och retur lovade han att jag skulle få dåvarande milersättning avdraget på priset + 200 SEK butikskredit för besväret.

När jag väl kom dit (samma dag som samtalet) så fanns han inte på plats och ingen där kände till något om en undanlagd vara i mitt namn i kassan, och inget kunde göras då det var en öppnad hygienprodukt (minus själva produkten då, lol)... Jag lämnade mitt namn, nummer och vad det gällde på en lapp i kassan, och de lovade att han skulle ringa upp mig igen för att reda ut saken. Han återkom aldrig igen, och då sket jag i det hela, då tiden jag lagt ner på detta + resa x2 vid detta laget låg runt samma summa som produkten kostade. Ville ju inte heller chansa att åka dit en tredje gång utan att vara övertygad om att lämna nöjd.

Det var sista gången jag handlade på MediaMarkt. Har efter dess avstått att handla för säkert minst 25K SEK själv där, men ännu viktigare fått många från familj, vänner och bekanta att inte köpa TV, ljud, laptops, datorer, mobiler, kameror och datorskärmar osv där, lätt till ett konservativt belopp på 200K SEK, och jobbar vidare aktivt med det då man "tyvärr" är den som alla bekanta ber om hjälp av.

#StillSalty

Av aMp

Är det PWM-fläktar så se till att PWM är aktiverat i BIOS, och att det inte står på DC med väldigt låg volt. Det torde lösa problemet!

Är det CPU_FAN_1 som du kopplat till på moderkortet? Det brukar vara den port som kan förse fläktarna med mest kräm. Även CHA_FAN_1 har ibland mer kräm än övriga uttag.

Av aMp
Skrivet av Donnerstal:

Nja. Tror inte han kan få mycket högre FPS än så med en 9600K. Redan en R5 3600 som presterar bättre droppar under 200 ibland enligt SweC:s test.

Men det skulle säkert hjälpa lite tror jag också.

Ja, kan inte skada att testa, det är trots allt gratis. Om han vill kan han ju även klona nuvarande OS-partition så att han kan gå tillbaka om det inte skulle ge märkbar förbättring. Och återigen, SweC kör med high settings, 2X MSAA i 1080p vilket inte riktigt är competitive settings.

Det har ju fungerat tidigare verkar det som, och jag känner inte till/har inte märkt några uppdateringar som påverkat prestandan så mycket senaste tiden. Och det är på andra datorn med i7 8700K, RTX 2080 Super, 32GB RAM och snabb NVMe gen3 SSD.

Men något jag märkt är att börja om med rena .cfg-filer kan göra skillnad. Och en ren Windows-installation brukar knappast skada.

Går det att lösa på något sätt där han inte behöver köpa ny dator/komponenter så lär ju det vara att föredra känns det som.

Av aMp
Skrivet av SanTeoX:

Jäklar, jag har länge velat ha en drönare men lyckas aldrig riktigt motivera för mig själv att jag behöver en..
Men det här verkar ju vara ett rätt bra pris på en väldigt bra drönare som har allt jag skulle vilja ha hos en drönare..
Men det är så svårt att motivera ett köp för sig själv XD

Överväg en billigare istället, tex DJI Mini 2 Fly More Combo RTF. Om du bara ska använda den privat mest för skojs skull duger den till det mesta. Är du en content creator kanske satsa på en dyrare, men DJI Mini 2 duger även för de flesta även för små/medelstora creators. Det är mitt tips.

Av aMp
Skrivet av azni:

Spelar mest i 1280*960

Skrivet av Donnerstal:

Då är du ännu mer beroende av processorn. Alltså har du inget behov av helt ny dator.

Precis, tänk på att grafen från SweC:s test är i 1080p, high, 2x MSAA med ett RTX 3090 (tror det var det, står överst). Om du spelar någorlunda seriöst antar jag att du inte har gfx settings på high overall. Och dessutom lägre upplösning = CPUn som belastas ännu mer.

Det känns mest som att du kanske skulle tjäna på att installera om Windows, börja om från standard .cfg, och lägg till eventuella exec-kommandon för en separat config för dina viktigaste settings. Dvs spara dem innan eventuell formatering av OS-disken.

Av aMp
Skrivet av gidde:

OM du i framtiden skall köpa mobiltelefon på "skumma" sidor som market mm

Be säljaren ladda mobilen fullt, installera en "find my phone" app,
aktivera batterisparfunktionen, och dela inloggningen till appen.
så kan du tracka telefonens väg via vald speditör.

skicka inte över pengar förrän du ser att luren befinner sig vid en post/speditör terminal.

Det där var riktigt smart och inte något som jag har tänkt på. Tack för tipset!

Av aMp

Mina fyra (kanske fem?) senaste chassin jag köpt har varit Fractal Design, och jag har varit väldigt nöjd! Diskret design, bra prispunkt och funktionella är de saker jag uppskattar mest. Iaf som jag kan komma på nu.

@Fractal Design <3

@"Fractal Design" för highlight på folk med mellanslag i användarnamnet.

Dold text
Av aMp
Skrivet av JoeSun:

Tänker att jag skippar NVMe till en början och istället petar in 2x16 RAM.
Stort, stort tack för all hjälp

Jag kör en Seagate FireCuda 120 4TB SATA SSD i min Synology DS920+ just nu, fungerar bra. Likaså med hårddiskarna, de är inte listade som kompatibla. Alla hårddiskar/SSD:s jag testat har fungerat ändå.

Jag är rätt säker på att med nya DSM 7.2-uppdateringen kan du använda NVMe platserna på DS923+ även för att göra en storage pool. Då de finns för liknande priser, med högre hastigheter och högre IOPS hade jag nog kikat in det. Dock behöver du minst en SATA-enhet för installation av DSM OS. Vad jag hört så ska SSD-cache inte ge mycket ändå.

Av aMp

Indiegala Giveaway:

Robot Robert
https://freebies.indiegala.com/robot-robert

Av aMp
Skrivet av Hablam:

Troligen vill dom som äger det tjäna mer? För mig är det inte alls konstigt att man arbetar framåt och försöker tjäna ännu mer pengar, speciellt när man redan har monopol. Vem ska ersätta dom? Just nu finns det inte ens nån i närheten och då kan man självklart göra vad man vill. Exakt varför dom gör det vet jag inte, jag är ingen expert i området. Men dom som tar besluten är nog rätt kvalificerade att kunna driva ett bolag bra.

För de få, största och mest dominanta webb/social media-företagen i världen handlar det nog inte så mycket om vinst längre, utan snarare inflytande och makt. Om de största investerarna var ute efter vinst hade nog många gått för en exit för ett tag sedan. Jag säger inte mer än så, då reglerna här (av god anledning) inte tillåter detta att bli en politisk debatt. Men om du hängt med någorlunda hur tillståndet i USA/världen varit senaste åren så kan du nog gissa. Lägg till att saker som ESG prioriteras, som indirekt betyder mindre vinst i praktiken då man inte anställer den mest kompetenta för jobbet. Som grädde på allt så hänger många av dessa personer ihop och är "buddy-buddy" med varandra och byter öppet idéer på WEF..

Yes, jag ska gå och sätta på foliehatten nu, men det går inte att förneka att senaste åren visar på ett ganska tydligt mönster iaf. Total slump? Kanske. Kanske inte.

Av aMp
Skrivet av Bobiri:

Jag kör Bitwarden. Är det dåligt menar du?

Kanske värt att köpa Protonpass då?

Nej då, Bitwarden är dunder. Allting krypteras lokalt på din enhet innan det skickas till deras moln, där Bitwarden i sin tur också krypterar det. Och eftersom det är krypterat innan något lämnar dig så kan inte ens de själva läsa dina uppgifter med en pistol mot huvudet, dvs zero-knowledge-encryption. För bra och snabbt skydd köp YubiKey (något man ska ha oavsett vilken manager man kör, lita inte på någon) eller någon annan säkerhetsnyckel de stödjer. Aktivera sedan 2FA/MFA med din YubiKey + lösenord.

Med det så ska du sitta ganska säker.

Duger inte det kan du skippa deras moln och hosta allt lokalt hos dig istället, för att synca lösenord mellan enheter om du vill gå all-in. Finns även för offline-server, men då tappar man lite grejen med att det blir syncat från din stationära till mobilen/laptopen när du är ute. Jag har knappt kollat in det själv, då det känns överdrivet för en privatperson.

Guide för att hosta själv: https://bitwarden.com/help/install-on-premise-windows/

Av aMp
Skrivet av Aka_The_Barf:

Vi betalar rätt bra pga insammlingen av data de säljer och anpassar till företag.

Exakt. Folk verkar tro att det är välgörenhet de sysslar med, vilket inte är verkligheten.

Det känns ju dessutom kul att veta att länder som USA köper användardata från YT/Google. Det finns en anledning till att Google erbjudit YT under så lång tid, om det inte gav dem något positivt i slutändan skulle de inte göra det. Google är ju ökända för att lägga ner tjänster, nu senaste Google Domains för typ någon vecka sedan.

Så om de inte ville ha YT så skulle de lägga ner/sälja av det. Jag gissar att nu när Rumble verkligen börjar växa så vaknade de till, då Rumble har bättre villkor för kreatörer, integration med Locals så att man slipper hantera både YT + Patreon eller dylikt för fans. Speciellt nu i dagarna när några ganska stora kanaler samtidigt gav YT fingret och gick till Rumble. Om YT är deras jobb så fungerar det ju inte när YT bara kan välja att inte betala för vissa videos, banna och ge ut strikes till kreatörer om de väljer att tolka sina egna regler annorlunda när det passar.

Den stora utmaningen är att Rumble fortfarande jämfört med YT har mycket värre design/GUI. Och det har inte blivit så mycket bättre på ganska lång tid. Det i samband med att de verkar satsa mer pengar på att värva talanger, vilket gör att deras infrastruktur bakom sidan väldigt ofta fungerar mindre bra. Men ge det 2-3 år till så tror jag att det blivit bättre.

Av aMp

Det låter verkligen som att de försöker blåsa folk på en mindre slant gällande skicket på era Samsung-telefoner..

Utav ren nyfikenhet: vet ni vilket företag det var som anlitades för att kontrollera skicket? Är det MCARE?

Av aMp

Enligt min uppfattning (kan vara helt fel, så lita inte blint på detta) så känns det som att det fortfarande är bäst att långtidslagra viktiga saker på HDDs (med backup såklart). En HDD som är på väg att krascha kan man (i många fall, inte alla såklart) bli förvarnad om pga ljud, att den börjar prestera abnormalt, S.M.A.R.T-info varnar osv.

En SSD kan dö från ingenstans, trots att alla värden visar bra. Det man har att gå på är typ driftstemp, TBW, men de flesta bra SSD:s har ju om man valt "rätt" modell 1000-2000+ TBW. Och garantitiden kan hinta lite också, 5 års garanti, vilket tyder på att tillverkaren efter interna tester räknat med att större majoriteten av enheterna kommer att klara det. Men det kan även ge en falsk trygghet, och en dag är SSDn död.

De anekdoter jag har hört om är oftast att någons HDD börjar låta konstigt, den kan kopplas ur och ersättas och de flesta hinner kopiera över all data till nyinköpt disk utan att förlorat någon data. Medan bekantas SSDs dött över natten från att man stänger av den på kvällen, och försöker sätta på dagen efter utan lycka. Men som sagt, anekdoter.

Om man tex ser lagringsenheten som ett flygplan. Med en HDD har det liksom inte blivit en katastrofal flygolycka, så man har möjlighet och tid att nödlanda på ett plant fält, vatten eller större väg. Men med SSDn så är det mer så att båda vingarna rycks av utan förvarning och det blir en katastrofal dödlig olycka där inte mycket går att rädda.

Skrivet av tcntad:

Inte fullt rimligt vid återställning då allt måste laddas ned, det blir beroende av din internetanslutning, hastighet, vad som skett och hur mycket som måste återställas.

Sure, om man nu pratar värsta scenario (diskar kraschar + samtidigt sker inbrott eller brand på annan plats där jag har cold storage) så kan det ta ett litet tag att dra ner från molnet med en 1000-500 Mbit/s-lina. Om jag verkligen skulle behöva min data utan att ladda ner genom internet så skickar Backblaze ut en HDD till mig med min data. Men håller med om att det inte skulle vara något kul jobb att återställa allt.

Av aMp

Jag hade i ditt fall iaf startat med typ 64GB som känns rimligt om man vet om att man använder RAM-intensiva program. Dock skulle det inte skada om du enkelt kan lista exakt vad du tänkt köra och vad för förväntningar du har.

Jag sitter på gamla burken nu, noll tunga program igång, dock massa saker som jävla massa webbläsar-fönster, med många flikar i varje. Och qBittorrent, Discord, Steam, VPN, MPC-HC, och utöver det inte så mycket annat. Ganska exakt 9 dagars uptime just nu också:

https://i.imgur.com/P8ugPLT.png

Så för spel skulle jag säga 32GB är minimum idag, och om du vet med dig att programmen du använder kommer att vilja sno åt sig ~10GB+ så skulle jag kört på 64GB, vilket jag har på huvuddatorn och inte ångrar. Älskat RAM-disk sedan 6-7+ år tillbaka. Det låter nästan som att du skulle kunna köra vissa program via RAM-disk och förmodligen känna av bättre respons och latency. Det var länge sedan jag lekte i Ableton, Cubase osv men om jag minns rätt så var det trevligt pga just latencyn.

Av aMp

Jag har en OnePlus 8T (Android 13) och Bitwarden, och jag har inte märkt någon skillnad - det har fungerat perfekt senaste veckan precis som vanligt.

En sak du kan göra är att "pinna/låsa" Bitwarden i Android. Det gör du genom att öppna stället där du har översyn av de senaste använda apparna. Uppe i högra hörnet för Bitwarden går det att pinna, vilket (som jag förstått det iaf) försäkrar att tjänsten alltid är igång.

Annars verkar det vara många (tre+ första i tråden) som alla har en Google Pixel-telefon. Kan det vara något samband där? Eller är Pixels så populära numera?

Skrivet av Dax:

Var det inte någon säkerhets sak med autofyllnad som vad osäkert? ha rbara någon flashback om det i bakhuvudet.

Det var om man använde Windows Hello för att verifiera sig, vilket är lätt att stänga av i Bitwarden. Då ska det vad jag vet inte vara någon känd säkerhetsbrist där.

Av aMp
Skrivet av edson:

Önskar återigen bra pris på WD Ultrastar 18TB!

Dito! Det är nog den bästa disken jag haft sett till prestanda/ljudnivå/pris. Jag missade den förra gången, så håller tummarna för en "favorit i repris"!

Så Komplett, jag hoppas på att sommartomten dyker upp med WD Ultrastar 18TB igen.

Av aMp

Det hade varit riktigt trevligt med en bra och stor (4TB) NVMe SSD. Med bra menar jag egen cache samt mångsidig prestanda som är minst lika bra på det mesta (om än inte bättre) än konkurrerande produkter — "jack of all trades".

Inet lyckades inte erbjuda detta trots efterfrågan för deras sista "SweC exclusive"-erbjudanden någonsin. Ni är väl lite vassare än dem och borde klara av något liknande?

Jag skulle föreslå tex: Kingston FURY Renegade PCIe M.2 NVME SSD 4TB
https://www.komplett.se/product/1201390/datorutrustning/lagri...

Jag har personligen 2TB-versionen av den och jag måste säga att den må vara en av de mest prisvärda NVMe SSD:erna som finns just nu.

Av aMp

På moderkortet under post (när den testar CPU -> RAM -> VGA), varnar den för VGA-fel där?

Av aMp
Skrivet av blixt3n:

HERRRLO MISTER CODER

We are sorry, the page you requested cannot be found.
The URL may be misspelled or the page you're looking for is no longer available.

https://www.microsoft.com/library/errorpages/smarterror.aspx?...

Fungerat bra för mig länge, och gör det fortfarande. Väldigt bra jobb av @Alling, då detta script gör sidan ännu smidigare!