Inlägg

Inlägg som Pnorberg har skrivit i forumet
Av Pnorberg

Julen 1998 fick jag min första telefon, en Nokia 5110!
Dumt nog bytte jag den ett- och ett halvt år senare mot Någon Ericsson p.g.a. det gick att skapa egna ringsignaler. Det var ju kul men Nokia var ändå en klass bättre än Ericsson (😉) så senare fanns det nästan alltid en Nokia i min ficka fram till deras undergång (något vänsterprassel med Samsung, HTC och ZTE skedde däremellan, förlåt men jag var ung och dum).

Saknar dig gamla Nokia! ❤️

https://www.idg.se/editorial/0/path/1.114845.1184666114!imageMan...

Av Pnorberg
Skrivet av Stefan_JL:

Nu vart jag påmind att det ska ju komma en remaster av SiN... ska bli nostalgiskt att spela igen. Jag har både SiN och expansionen som big box, jag har dock inte samma version av boxen som du har... jag har den med tjejen på framsidan... ett hemskt exempel hur fult det var med 3D-renderade spelomslag på den tiden men som användes hela tiden oavsett hur fult det såg ut🙃

Skulle kunna posta en bild av expansionsboxen om @Wladir tycker det är ok att besudla hans galleritråd med PC-spel😅

Min vän har den versionen, verkar dock vara lite mer ovanlig med tjejen på framsidan, om inte annat så skriker den dåtidens spelomslag. :⁠-⁠P Visste faktiskt inte om att det finns en expansion eller att det ska komma en remastered!

Fina boxar! Sim City 1 har jag letar efter i många år, inte lätt att hitta! Funderar på om jag ska skaffa terror from the deep och test drive 5+6 I big box, dock så äger jag dem redan till ps1. Förvisso har jag även alla need for speed till ps1 som jag står nu kluven till om jag faktiskt ska ta och sälja.

Av Pnorberg
Skrivet av Wladir:

Fina bilder! Guld samling.

Tackar! Hållt på i 10 år nu, dock inte så intensivt men vissa titlar har tagit sin stund att hitta. Samlat på fler retrospel och konsoler men idag är det mest fokus på Nes och PC, dock så har allt blivit så löjligt dyrt, alldeles för många spel hamnar kring eller över tusenlappen.

Av Pnorberg

Här är min PC-big box samling, några kvar innan jag känner att den är komplett men de flesta av de jag saknar går för dyra pengar så drar mig lite från att köpa dem, t.ex. Duke Nukem 3D, Jazz jackrabbit (1 & 2), Doom (1 & 2). Såg nu att jag måste hitta en finare version av Sim City 2000 och Quake.

Av Pnorberg

Har både kört egenanställd genom frilansfinans och nu egenföretagare i ett aktiebolag. I ditt fall hade jag kört egenanställd då du kan genom t.ex. frilansfinans fakturera timmarna medan de sköter resten. De tar en viss procent i avgift men du slipper allt pappersarbete.
Körde egenanställd mellan 2009 och 2020. Fungerade utmärkt, pengarna oftast på kontot efter någon dag ifall inte företaget hade sedan tidigare skulder hos någon myndighet.

Av Pnorberg

Första mailen:
Pucko1@rocketmail.com
Cornholio9@rocketmail.com

Tidiga sociala medier:
LittleMethod (lyssnade mycket på Method Man vid tillfället)
Zeke (tog namnet från en karaktär från någon scifi/skräckis).
Pato (gammal tjejkompis som började kalla mig det så använde det till både spel och sociala medier).

Spel:
Var med en en klan vid namn -=[ESC]=- och nickade Spawn samt Tornedalium. Fick sparka ut många från CS-servern vi drev för att de anklagade mig för fejknicka Spawn...
Tror vi båda (och väldigt många andra) hade seriefiguren Spawn som inspiration.
För er som inte vet så fanns det en duktig kille i gamla hederliga Counter-strike som nickade Spawn, blev rätt känd för en sisådär 20+ år sedan.

De senaste 10-15 åren så har det blivit Värdelös vid onlinespel. Fantastiskt smeknamn då om något går åt helvete så kan både jag och lagkamraterna skylla på att jag är värdelös! Det ska man inte glömma.

Sedan om jag skulle skämmas över dessa? Nej inte direkt. Allmänt tråkiga bara.

Av Pnorberg
Skrivet av Pamudas:

du har nästan hela måndagen också Fram till kl 20:00 (som idag)

Inte som småbarnsförälder 😭

Fast hinner testa 3-4 timmar söndagkväll! Om då inte något barn bestämmer sig för att sova som en kratta...
Men det kan jag i a.f. sikta på.

Av Pnorberg

Helsike! Det är nästa helg som det är öppen beta? Så klart ska jag jobba hela jäkla helgen på annan ort!
Dålig tajming :⁠-⁠\

Av Pnorberg

AI i yrkeslivet - framtidens räddning eller en dystopi?

Genom tiden har alltid yrken försvunnit på grund av automatisering och effektivisering. Nya jobb har dykt upp och ersatt de förlorade jobben så att arbetslösheten hållt sig på låg nivå.

Nu verkar vi stå för nästa effektivisering i och med AI/robotar intar nya yrkesroller som tidigare krävt en mänsklig närvaro.
Yrken som är hotade att ersättas av AI är b.la. programmerare, grafiker, illustratörer men även jobb som yrkesförare, lagerarbetare och butikspersonal.

Dessa är yrkesroller är dagsläget de som har flest arbetstillfällen i Sverige.

Är det då rimligt att dessa arbeten ska ersättas med AI? Vad ska de som blir arbetslösa och de som ska in i arbetslivet arbeta med? Ska vi införa medborgarlön?
Men om vi då inför medborgarlön, varför ska resterande yrkeskategorier som alltid kommer kräva mänsklig närvaro fortsätta jobba om de kan vara hemma och rulla tummarna samtidigt som en fast månadsinkomst rullar in på kontot?
Kommer barn och ungdomar gå klart grundskolan om de vet att dagen de fyller 16-18 så får de pengar insatta på kontot utan att behöva lyfta ett finger?
Klarar vi människor av att gå och göra ingenting dagarna ända? Finns det risk att depression kommer öka p.g.a. innaktivitet?
Finns det en risk att våld i nära relationer kommer öka p.g.a. allt fler är hemma?
Vad händer med bostadsmarknaden om alla har samma medborgarlön?

Kanske automatiseringen kommer leda till t.ex. fler vårdanställda men vi kan ha upp till 500.000+ människor som är i behov av ett nytt jobb inom en snar framtid:
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbet...

Historiskt har vi som sagt gått igenom liknande förändringar men kan inte sluta tänka på att nu sker det i en så rask takt att frågan är om vi hinner med omställningen?

Ett yrke som jag är rätt säker på kommer bli ersatt av AI redan nu är "concept artist" som tar fram illustrationer till film- och spelindustrin. Bara ett snabb exempel, dessa är skapade av AI:
https://cdnb.artstation.com/p/assets/images/images/043/311/63...

https://cdna.artstation.com/p/assets/images/images/046/974/02...

Vad tror ni? Är medborgarlön vägen att gå? Måste vi hitta nya yrkesroller för väldigt många inom en snar framtid? Eller kommer AI "bara" ta några arbetstillfällen och allt fortlöper som det alltid gjort?

Ni som arbetar inom dessa yrken, hur tänker ni kring dess frågor? Är ni oroliga?

Av Pnorberg

Serienumret ska stå på komponenterna, bara skicka in dessa nummer till butiken så de kan matcha mot deras listor så kommer de se att felet sitter hos dem, de bör åtgärda detta då du har tre års reklamationsrätt.

Av Pnorberg

Innan barn, mellan 18-19. Nu, 16:30-17.

Av Pnorberg

Nu lider jag inte av migrän men har episoder i dagar/veckor med långvarig huvudvärk. Så pass att jag blir sängliggandes. Men för mig fungerar en kur som antingen tar bort värken helt eller håller den stabil över dagen så jag klarar av att arbeta, jag tar en tablett alvedon och en tablett treo. Sedan kör jag en vetepåse i micron så den blir riktigt varm, lägger mig på soffan med påsen över ögonen. Kan få köra påsen i micron två gånger.
Värmen från påsen är på gränsen att det blir olidligt men smärtan drar sig ditåt och hjärnan får en paus .
Fungerar förvånansvärt bra för min del.

Av Pnorberg
Skrivet av Chromatic:

Aldrig fått det trots kass ställning i 30 år... Kan inte svara på vad man gör rätt...

Samma här fast hade en stund för snart 15 år sedan något som jag misstänker inflammation i underarmen. Började använda musen med vänstern, vilket jag blev van ganska snabbt men troligtvis p.g.a. att jag är vänsterhänt. När värken försvann efter någon vecka så har det aldrig kommit tillbaka igen.

Illustrerar även med musen så blir mycket "fokus pill" vilket gör att handen känns ganska trött efter ett tag men aldrig att jag upplever något som skulle kunna beskrivas som musarm.

Av Pnorberg

Under 2022 byggde jag ihop en ny dator då jag kände att det var dags efter 6 år. Egentligen behövdes det inte men då jag ändå planerade på att bygga en ny server så valde jag att bygga en ny dator till mig själv och flytta den gamla hårdvaran i servern.

I år har det blivit 32GB RAM till datorn på jobbet och sedan blir det nog köp av en större skärm till samma dator och men mer än så lär det inte bli, kanske två ITX chassin men beror mest på om det dyker upp ett bra pris på Fractal Design Ridge. Annars så lär det nog dröja en 6+ år innan det är dags att uppgradera igen.

Så nej det har inte påverkat mig desto mer, jagade erbjudanden under ett halvårstid för att bygga ihop den nya datorn, som jag alltid gjort. Även om grafikkortet (som blev ett 3060 ti) var den dyraste posten så hamnade den på 4990 kr, vilket inte var allt för farligt men enligt mig 1000-1500 kr ändå för dyrt.

Av Pnorberg
Skrivet av Mr_Flash:

Kolla sista sidorna i manualen för felsökning: https://www.delonghi.com/sv-se/manuals

Redan gjort och även talat med supporten, de tycker jag ska skicka in maskinen...

Av Pnorberg

Köpte mig en Delonghi Magnifica S och har hunnit göra cirka 10 koppar. Hade mattläggaren förbi på kontoret så flyttade på maskinen och var bortkopplad några dagar.
Nu när jag sätter igång den skakar den som en tok för att sedan avsluta med att ECO och varningslampan lyser konstant.
Det går inte att avlägsna den där grejen som sitter i maskinen med två röda knappar utan att vålda.
Har provat sätta igång maskinen flera gånger och ser att den snurrar på sig där inne men något verkar inte fungera som det ska.

Någon som stött på detta problem och har en lösning?

Av Pnorberg
Skrivet av Mizccc:

Blivande brudar är enkla att lura, servettringar för flera tusen är nog inget ovanligt

För egen del så hade jag haft ett bröllop med dom allra närmaste för 5-10k och istället smällt på med en oförglömlig bröllopsresa. Alternativt haft en vigsel utöver det vanliga, vad sägs som att vigas i fritt fall från ett flygplan?(fallskärm), hyra en luftballong? Eller vigas på en oförglömlig plats och kombinera själva vigseln med resan? Möjligheterna är oändliga.
Kul och lägga flera hundra tusen på en enstaka dag som dessutom kan "förstöras" av minsta lilla motgång.

Tydligen! Måste vara lyckad att ha träffat en som inte vill bjuda hela tjocka släkten. Går i tankarna på att gifta oss nu efter 20 år tillsammans och just det att vi har barn, men siktar på borgerligt med fest för de absolut närmaste. Blir kring 10-20st.
Dock väldigt nyfiken på vad folk betalar för.

Av Pnorberg

Va fan är det som kostar så hiskeligt mycket? Kan någon bidra med en mer specifik lista?

Av Pnorberg
Skrivet av THB:

Grymt pris, tack för tipset
Har haft span på denna ratt ett tag nu (PC/Xbone) så nu fick det bli ett köp.

Tyckte 1990kr var dyrt med tanke på lanseringpriset var 2590 kr 2017. Dessa priser har verkligen skjutit i taket för elektronik. Men hade även växelspaken följt med så hade även jag slagit till.

Av Pnorberg
Skrivet av Wiggin:

Folk verkar ha lite dåligt koll. Väl värt att veta är ju att de som säljer på Tradera ofta startar på ett lågt bud...det är köparna som trissar upp priserna. Detta till skillnad mot t.ex. Blocket där säljaren ofta lägger ut något till en fantasipris, något som leder till en prut-mentalitet, vare sig det är befogat eller inte.
Själv kollar jag alltid prisjakt innan jag köper något jag inte har 100% koll på.

Den dåliga kollen sker på varje Mario titel till Switch och har gjort det sedan Switch lansering.
Men det är just det som är problemet med begagnatmarknaden, summorna blir för höga så det är lika bra att köpa nytt. Bara ha prisjakt bevakning på och slå till när någon butik kör rea.

Hade själv köpt mer begagnat än vad jag gör idag om det inte vore för de små marginalerna mot nypriset.
Men likväl så säljer jag mycket begagnat och tackar för att jag många gånger får betydligt mer än vad jag hade förväntat mig.

Oftast blir det begagnat när någon annonserar lokalt i en köp och sälj grupp på Facebook.
Köpte mitt Switch för 2500kr år 2017 genom en sådan grupp, knappt använt med fem spel. Det var ett för bra pris för att kunna motstå.