Inlägg

Inlägg som Pnorberg har skrivit i forumet
Av Pnorberg
Skrivet av OC&Burn:

Ett inlägg, reggad i september 2023... Ditt första inlägg på Sweclockers handlar om det?
Tillåt mig misstänka reklam, utan att veta.

Lyfter även en fyra år gammal tråd...

Av Pnorberg
Skrivet av aent:

Om x är antal, y procentsats så bör antalet vara 25%/y vid brytpunkten och följande formel fungera. Första två fälten är om det är under 25%. Över 25% vill vi lägga till en per enhet, och då tar vi bort de 25%/y antal som gav 25% rabatten.

Om(x*y <= 25%; x*y; 25% + (x - 25%/y)*1%)

Wohoo! Exakt det jag försökt lösa! Ett stort tack ska du ha!
Jag behöver slipa på mattehjärnan som vilat i alldeles för många herrans år.

Av Pnorberg
Skrivet av aent:

Det borde gå med en omsats? Om det inte behöver vara alltför dynamiskt så har du en cell där du matar in antal, och i den andra cellen OM(x<=10;x*2,5%; 25% + (x-10)*1%), där x är referens till antal cell.

Använd rätt skiljetecken etc. Nackdel är att du måste själv stämma av att brytpunkten mellan formlerna är korrekt.

Tyvärr måste den vara dynamisk, vilket är orsaken till att jag fastnat med det här.
Antalet som rabattssatsen baseras på kan vara från 1 till 100 innan första rabatten ges.
Det viktiga i detta är att oavsett antal, när rabatten når upp till 25% så varje steg därefter höjs den endast med 1%.
Jag har fått det delvis att fungera men känns som att bara jag (eller någon annan) lyckas knäcka rätt matematiskformel, utan att behöva blanda in tabellsökning, så är problemet löst.

Denna t.ex. fungerar men ändå inte, här räknar den ut i cellen bredvid när väl E8 har nått upp till 25%
D8 = antal
L2 = procentsats:
=OM(E8>=25,001%;(D8*L2)/10)

Detta resulterar då i en stigning med 0,1 istället för 1.

Av Pnorberg

Excel: OM antal * X procent når till 25%, därefter öka antal * Y procent

Vette tusan hur jag ska rubricera detta men min hjärna står still nu. Känns som att detta bör kunna lösa matematiskt på ett enkelt sätt men är så att jag håller på att ta fram en kalkyl som ska basera rabattssatsen beroende på antal * procentsats (vilket kan variera beroende på hur typ av produkt och cm²).

Men försöker göra ett så bra exempel på detta:

X * Y%=Z
När Z når till 25%, som i detta fall är 10 * 2,5% , så ska varje antal därefter endast öka med 1% istället för 2,5%.
Känns som att Excel är så pass begränsat och funderar om jag ska köpa mig Office 365 och kanske lösa detta med Python istället (för förmodar att det ska gå och programmera fram resultat med Python i Excel nu?).

Om detta går att lösa genom att fortsätta räkna 1% i en annan cell när väl cellen bredvid nått 25% så är det även ok.

Förstår ni mig?

Av Pnorberg
Skrivet av Masen666:

NEEEEEEEEEEEEJ! DET SKA VARA GURKMAJONÄS, ALLA ANDRA HAR FEL!

Men sluta, potatissallad för gudsskull!

Av Pnorberg

Var på väg att söka till en it-forensiker utbildning för några år sedan men kände en stark oro ifall jag skulle få jobb och behöva utreda eller stöta på barnpornografi.
Hade nog haft svårt att ta hand om sådana ärenden.

Men efter att ha läst artikeln så verkar det finnas olika områden, arbeta direkt med hårdvara hade varit fantastiskt kul och spännande!

Av Pnorberg
Skrivet av landahl:

Det låter som att du beskriver någon som är med i en sekt. Jag passar inte in i den kategorin eftersom jag håller många dörrar öppna om jag blir överbevisad att det jag är övertygad om inte stämmer.

Varför lägger du ner så mycket energi på detta? Lägger du ner lika mycket energi på att försöka övertala gudstroende att det inte finns en gud?

Jag har vid två tillfällen upplevt något på himmelen som jag ej kunnat förklara:

1. En höstkväll 1999 stod jag på balkongen och tog mig en rök. Därifrån ser jag ett berg som ligger cirka tre kilometer bort och ovanför denna (men troligen längre bort) ser jag en ljuspunkt som lyser mycket starkare än något annat på den klara stjärnhimlen.
Kikar på den en stund innan den gör en snabb rörelse upp och ned för att sedan snabbt förflytta sig mycket högre upp för att stanna igen.
Sväljer nästan ciggen hel och springer in för att hämta hemtelefon så jag kan ringa min kusin som bor i samma lägenhetsbyggnad.
Han svarar varav jag ber han snabbt bege sig ut på balkongen och titta över berget på den starka stjärnan.
Men innan han kommer ut så gör denna ljuspunkt samma snabba rörelse upp och ned för att sedan snabbt försvinna uppåt och han missade hela spektaklet med några få sekunder.

2. Några år senare (måste vara 2003) står jag och min kusin igen utanför samma lägenhetsbyggnad och håller på att putsa bort lite vägsalt från bilen innan vi ska ut och köra.
Då kommer våran farbror ner på parkeringen (bodde också i samma byggnad), kommer fram till oss och berättar om några konstiga ljussken som lyste över några berg längs en vägsträcka han körde på nyss.
Den här farbrorn är dock bra på att berätta historier som kanske inte riktigt är sanna så vi hade lite svårt att tro honom men han sa att vi kan ju åka dit och se om det syns något än.
Sagt och gjort, vi kör ungefär 5km och stannar på en parkeringsplats längs den här sträckan.
Snabbt ser vi faktiskt något ljussken som tonar in och rör sig sakta söderut! Kort efteråt dyker det upp några till som tonar in och ut samtidigt som de rör sig söder- och norrut, någon vänder även håll.
Dessa ljussken pulserade inte men tonade tillfälligt ut för att sedan komma tillbaka igen. De lyste inte starkt men däremot rätt så stora, svåra att missa.
Trodde de var först sådana där ljuslyktor men deras rörelser höll sig på samma höjd (i.a.f. som det såg ut) och att någon även vände tillbaka men inte resterande känns som att man kan utesluta ljuslyktorna p.g.a. de följer vinden.

Vi stod och kika på dessa tills vi tröttnade, åkte vidare till min sambo som var och hälsade på en av hennes vänner ca 5 km bort. När vi åkte därifrån så såg vi igen en av dessa klot som sakta rörde sig söderut.

Har kontakt UFO Sweden för flera år sedan för att förhoppningsvis få svar på vad jag upplevt men fick aldrig ens ett svar. Sistnämnda misstänker jag dock starkt kunnat vara någon militärövning.

Tror jag på att utomjordingar har besökt oss? Nej, någon mer naturlig förklaring till dessa händelser måste finnas.
Faller mig för fullkomligt ologiskt att en avancerad civilisation som måste ha rest ljusår inte tagit kontakt med oss när de väl har lyckats ta sig hit. Inte heller att de lyckas krascha här och där men ingen kommer för att rädda dem?

Men det gör inte det mindre intressant att diskutera detta ämne och försöka hitta mer logiska förklaringar.

Tycker UFOn med utomjordingar och spökhistorier kan likställas, ingen har tagit fram konkreta bevis utan mest snack eller totalt värdelösa bevis.

Kan jag diskutera religion med religiösa? Absolut om de öppnar upp för att prata om det men de kan inte förvänta sig medhåll utan mest ifrågasätter jag att man ens väljer att tro på lägereldshistorier som skrevs för flera hundra år sedan.
Men skulle det visa sig att Jesus/gud visar sig så erkänner jag mig ha fel, men då skulle jag ifrågasätta hur en barmhärtig gud kan t.ex. tillåta ett litet barn få cancer och dö.

Samma gäller utomjordingar, tills den dagen jag ser riktiga fysiska bevis, då kan jag erkänna mig fel.

Av Pnorberg
Skrivet av Gahu:

Kan rapportera att mitt ex från 2020 nu officiellt har dött. Lämnade in på reklamation hos elgiganten nyss, sådär 2 månader innan 3-års strecket. Bra timing! Får se om dem reparerar eller fixar ersättning, alt skyller på något annat.

Detaljer om felet finns här: https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/13vzrkv...
Ev. ersättningsagregat kan gå att hitta men troligtvis inte värt pga kostnad.

TLDR: Misstänker nätagregatet. Problem började några månader sedan med att den slocknar, ingen power-led eller display alls. Startar upp efter några minuter. Kanske 1 gång i veckan. Igår slocknade den och vaknade aldrig, inte heller i butiken.

Who knows, kanske måndagsex. Men har överlag varit nöjd och använt för både spel och jobb sedan 2020.

Hade en Samsungskärm som började göra så nästan exakt efter tre år men fick det reparerad genom reklamation, agget byttes och fungerade utmärkt i 7-8 år till efteråt. Slängdes för någon månad sedan då barnen råkade välta den när den stod på golvet och något skadade skärmen.
Dock så hade jag inte använt den på säkert sex år mer än sporadiskt någon timme här och där.

Av Pnorberg

Såja, inte helt över, ännu någon vecka kvar även om temperaturerna har krupit ner till 7 grader på natten här i norr men ännu 20 grader på dagarna.

Men vad har jag gjort? Vi tar det absolut bästa från sommaren och det var en resa ner till Göteborg för att för första gången se Metallica live!

Av Pnorberg

Kanske lika är att betala förmånsskatt. Påverkar ändå inte allt för mycket men slipper eventuella problem i framtiden. Om jag räknat rätt så lägger jag på min lön med ca 3500kr/mån, och skatten blir ungefär ca 1100kr/mån som jag ändå betalar genom företaget.

När jag läste om detta först så tolkade jag det helt fel och uppfattade att den rena skattekostnaden skulle bli 3500kr/mån vilket hade varit vansinnigt för en gammal bil.

Av Pnorberg

Har inte kontaktat Skatteverket än, började försöka hitta information om detta ikväll och gnagde mig så pass att jag måste höra efter om någon annan sitter/har suttit i samma sits. Hinner inte ringa imorgon heller så blir först nästa vecka.

Men besöksadressen är den adress som en majoritet av arbetet utförs ifrån och kommer vara det i lite mer än ett år innan jag flyttar allt till den nya lokalen.
Kommer dock börja hyra snart ett garage (genom företaget) så får väl ha bilen där och hämta ut den när jag ska ut på ärenden för att inte riskera bli förmånsskattad. Bilen jag ska köpa är inte dyr, men är inte hållbart att jag ska ta min privata bil, plocka ut barnstolarna så fort jag ska på ett jobb lite längre bort och förmånsskatt på en bil för 60.000-80.000 kr blir onödigt dyrt.

Ganska säker på att det räknas som privata resor från hemmet till jobbet i dagsläget men får helt enkelt ringa Skatteverket nästa vecka och höra efter.

Edit: Bedriver ett aktiebolag.

Av Pnorberg

Tjänstebil - Företaget skrivet hemma men har särskild besöksadress, vad gäller?

Är på väg att köpa en tjänstebil till företaget men har stött på lite frågetecken som jag inte riktigt kan luska ut vad som gäller:

Mitt företag är skrivet hemma (där jag har arbetsmaskiner och även arbetar delvis ifrån) men har en särskild besöksadress vilket även är min andra arbetsplats.
Tänkte då köpa mig en bil ganska så snart men funderar om det finns en risk att jag måste förmånsbeskatta den för att jag tar mig från hemmet till den särskilda besöksadressen för att kunna arbeta?
Bilen används annars mycket i tjänsten då jag gör kundbesök och kommer endast användas för detta, har redan tre andra bilar som jag annars kör privat med.

Distansen mellan mitt hem och företaget är cirka 1.6 km.

För att komplicera detta ännu mer så är jag på väg att flytta inom några månader till en ny villa som har en företagslokal intill byggnaden. Företagslokalen har en egen adress men kommer i ett år att behålla den särskilda besöksadressen tills att hyreskontraktet går ut. Därefter flyttas hela verksamheten till den nya lokalen.
Men innan det så kommer verksamhet bedrivas från båda ställena vilket betyder att resor kommer att göras mellan lokalerna. Räknas de som tjänste- eller arbetsresor?

Kan jag parkera bilen utanför den särskilda besöksadressen? Jodå men då det är obevakat vill jag ogärna ha den ståendes där över nätterna.

Tänker mig att skatteverket ser den särskilda besöksadressen som primär arbetsplats och anser då att bilen ska parkeras där efter att arbetstiden är slut.

Någon som har koll på detta? Var inte lätt att Googla sig till rätt resultat...

Av Pnorberg
Skrivet av anon132576:

Allt som tidigare postare skrev om mänskligt minne, hågkomst osv är välkänt inom vetenskapen, men även polis och rättsväsende med mera. Detta är odiskutabelt sant, massor med forskning underbygger detta. Satanisthetsen under 1980-talet till exempel var helt och hållet skapat av fanatiska personer som ville tro en "sanning", och/eller kändissökande/penninggiriga personer som körde på i samma hjulspår för egen vinnings skull, och med ledande frågor fick "utsatta" att "minnas" allt möjligt som aldrig inträffat (dvs, falska minnen, som tidigare postare tog upp.)

Din cynism förefaller med detta i åtanke som tämligen felbedömd...

Annars, det är så här fanatikerns sinne fungerar - fullständigt immun mot faktapåståenden som går på tvärs mot ens personliga övertygelse, men sväljer okritiskt allt som stämmer överens med övertygelsen - även om de bara är ej faktaunderbyggda påståenden som inte är förda i bevis.

Jag anmodar dig att vara rationell och bara lita på riktiga fakta och vetenskaplig forskning där det finns redovisade källor/källkritik samt referentgranskning (även kallad "peer review"), annars finns ju risken att bli emotionellt (eller ekonomiskt!) utnyttjad. Grusch med flera har inte presenterat några fakta, ingen i de här kongressförhören har presenterat fakta. Bara ej underbyggda påståenden.

Du är fortfarande fast i ditt auktoritetstänk. Dags att släppa det. Ufo-påståenden blir inte mer sanna bara för att de upprepas oftare (något som för övrigt var pådrivande under tidigare nämnd satanisthets); ekokammare är bara fulla av ekon. De är inte riktiga bara för att någon (kanske hög hatt) påstår det mycket och ofta.

Ska även finnas en dokumentär som är väldigt relaterad till ämnet där de just påvisar hur minnet förändras med tiden. De intervjuade Rosvell vittnen i nutid och jämförde deras nuvarande historia med det ursprungliga.
Var några år sedan jag såg denna men deras historier hade ändrats med tiden.
Försökte hitta den på youtube häromdagen men hittade inte.
Ska se om jag kan luska ut var den kan vara.

Av Pnorberg

Sennheiser RS 170, 13 år nu med dessa och används inte dagligen men några gånger i veckan, fram tills 2017 nästan dagligen.
Enda jag behövt göra är att byta ut kuddarna då fejklädret började smulas sönder, satte ett par med tyg istället och är nu några år sedan. Byter inte ut dessa förrän de går sönder.

https://www.cnet.com/a/img/resize/bc42422d80a5d4ea127bf8ff719bea...

Av Pnorberg
Skrivet av Kakann:

Den civilisation som hittar en annan i rymden lär vara så otroligt mycket mer avancerad än den andra att de bara lär delete'a jorden om det nu är deras mål. Vi lär väl dock knappast vara något större hot mot någon som har rest tusentals ljusår för att hitta oss...

Behöver inte vara ett faktum.
Vad säger att det är ett måste att ha vapen med sig i rymden?
Bara för att vi är så aggressiva betyder det inte att andra intellektuella varelser är det.

De kanske inte ens är kapabla att landa ett skepp på en planet utan att riskera och bli strandsatta.

Tänker mig att om vi skulle riskera att förlora allt vi har på denna planet och måste fly ut i rymden så byggs skeppet i rymden med mål att kunna ha ett ekosystem för att vi ska kunna överleva i flera generationer. Är massförstörelsevapen något vi skulle vara i behov av då?

Av Pnorberg
Skrivet av Snuffelbutt:

Jag vill gå på bio med min dotter. Hon blir 4 snart. Hon klarar inte av att gå på bio än. Jag låter bli att gå på bio ett tag till.

Väntar själv tills äldsta grabben fyllt fem innan vi börjar gå på bio. Nog för att jag är rätt säker på att han kan sitta still genom en hel film men känns ändå bäst att vänta en liten stund till.

Av Pnorberg
Skrivet av Selmalagerlöf:

du glömde att skriva att han behöver ha massa pengar att tvätta först , skit auktioner som dessa är bara för att tvätta pengar

Tänkte mest att han lär inte få några miljoner, men folk blir så till sig och "måste" ha allt som helt plötsligt visar sig gå för en hiskelig summa så de kommer betala bra med pengar så fort lådan är inplastad. Sedan om det är en sten eller en telefon i lådan kvittar då de aldrig kommer riva bort plasten.

Alltid lika kul och se hur desperata folk är på att behöva äga något "speciellt". Ett tag så ökade vissa NES konsoler i pris för att det blev populärt att ha så lågt serienummer som möjligt.
Problemet är att det behöver inte ens vara original NES:en utan ett nyare NES som fått en ny botten, för att inte tala om hur enkelt det är att förfalska serienumret (Kan på jobbet göra en ny exakt likadan dekal med serienummer 00001).

Eller som A4 manualer till vissa NES och SNES-spel, jag ljuger inte när jag sett Mega Man X3 A4 papperskopia gå för 6000 kr!
Ironiskt nog gjorde jag en direktkopia på en kväll, med samma kopieringsmärken som några av de som jag hittade (av de manualer som jag hittade bilder på så hade inte dessa kopieringsmärken). Blev ett jäkla liv i en av Facebookgrupperna om att jag förstör för samlare o.s.v.
Förlåt mitt utryck men så jäkla löjligt...

Har samlat på mig en hel del bilder på alla möjliga A4-manualer och har nästan alla "värdefulla" snart, tänkte att jag en vacker dag när jag har väldigt lite att göra, tillverka digitalakopior på alla och lägger upp på archive.org så alla kan få ta den av dessa "unika" A4 manualer och om de så vill komplettera deras samling med en kopia av en kopia.
Sharing is caring så att säga.

Nå, nu ska väl alla då börja jaga iPhones så då kanske de slutar driva upp priserna på NES-spel som de gjort sedan de där auktionerna förra året...

Av Pnorberg
Skrivet av Moseby:

Coolt.
Har själv en 3G(s?) i väldigt fin låda med alla tillbehör fortfarande. Ibland gillar jag att bara starta den för en liten nostalgitripp.

Köp en inplastningsmaskin, plasta in den och sälj till vinst.

Av Pnorberg

Windows Phone och gamla Nokia.

Lite smått att faktiskt hyra film, speciellt som barn och nu när jag själv har barn så är det väldigt tråkigt att de får allt serverat genom streamingtjänsterna istället för att besöka macken/uthyrningsstället och välja ut någon film bland de som fanns, köpa lite godis/chips och dricka för att sedan åka hem och hoppas på att det var en bra film man fick se. Var den skit så tittade man ändå för att man hade ändå hyrt den.

Arkadmaskiner och arkadhallar, finns ännu kvar men inte lika lättillgängliga. (Så många gånger det hade räddat en medan sambon är och shoppar...)

Kassettspel och pappersboxar, d.v.s. som t.e.x. NES, SNES och Mega Drive. Även om Switch idag är mer som en kassett så känns de som minneskort. Gillar den där känslan att att trycka in en större kassett i en konsol istället för skivor och plastfodral.
Pappersboxar för att de är mycket trevligare att samla på av någon konstig orsak.

Av Pnorberg

Personligen skulle jag inte välja att gå runt varje vaken timme med konstant digitalinformation framför mina ögon. Blir nog tokig om det plingar för mycket i telefon...