Inlägg

Inlägg som Pnorberg har skrivit i forumet
Av Pnorberg

Har väldigt svårt att göra mig av med gamla datorer och komponenter, "kan vara bra att ha i framtiden".
Dock har jag insett nu att det är dags att göra sig av med en del fast ska behålla moderkorten och börja samla till att göra en fondvägg på moderkort (ni som sett Linus Tech Tips kanske har sett deras fina fondvägg med målade moderkort).
Har nu omkring 10 datorer som bara står, gamla härk mellan P2 och 2500k, fyra eller fem skärmar mellan 19-22", kartonger med komponenter här och där.
Nä, med tanke på att jag under hela 2021 köpte endast en endast sak till min primära dator och det var en ny skärm så märker jag att intresset inte riktigt finns där något mer, speciellt inte när priserna ser ut som de gör idag.

Edit: På jobbet har jag en dålig ovana att min tempmapp på D: fylls upp med filer så att istället för att rensa mappen och börja om från nytt så förflyttar jag sparandet i en "ny mapp" i tempmappen, sedan en till "ny mapp 2", för att sedan skapa en "ny mapp" på D, en "ny mapp 2" och till sist direkt på D.

Av Pnorberg
Skrivet av sarlucic:

Tycker du får lite sprid info här. För att klargöra varfär du borde lyssna på mig, jag har jobbat som grafiker i 10 plus år, nästan alla mina vänner jobbar inom spel eller filmindustrin. Jag jobbar just nu på en av de mest ansedda yrkeshögskolorna för spelutvecklare.

Ska personen i fråga bara rita lite då och då, kanske använda något enklare 3d program så som Forger eller nomad sculpt så är IPAD den bästa lösningen. Däremot bör det vara en modell med ipen 2 för enkelheten. Du kan hamna väldigt nära tänka budgeten begagnad eller vid rea.

Procreate är överlägset det bästa ritprogrammet och det är Apple-exlusivt.

Om personen nu är så otroligt anti apple så är en Surface. https://shop.inrego.se/barbara/microsoft-surface-pro-5-9 ett bra alternativ. Se till att det är 8gb ram åtminstone även fast mer hade varit bättre, men då vi rör oss vid en tight budget så.

Finns även många bra android alternativ, Galaxy tab framförallt.

Och folk som säger att ipad är skräp för att rita på talar i skägget. Finns några av de främsta artister som ritar concept och marketing art för miljardspel som sitter på en ipad air. Sett det med egna ögon, känner flera.

Har aldrig haft ett intresse för Apples produkter innan men i.om. deras plattor verkar fungera riktigt bra som ritplattor så går jag i tankarna på att köpa en. Dock så finns det en kritisk punkt som måste fungera, exportera från iPad till PC i vektorformat (PDF, SVG, m.m.), är det möjligt med t.ex. Procreate eller något annat ritprogram?

Av Pnorberg
Skrivet av TobiasStockholm:

Tack. Allt som allt gick det på bilderna för nästan 8000, det känns det som jag ska vara nöjd med. Var nära att tacka ja till 2900 från en spelbutik för allt, glad att jag inte gjorde det, blev rätt bra timpenning på att ta lite bättre bilder och lägga upp annonserna

Jäklar! Inte dåligt och det kan absolut vara värt att lägga ner lite tid och sälja själv.

Stort grattis!

Av Pnorberg

Hela min kropp ilar när jag tuggar på kaffeost. brrrr...

Av Pnorberg
Skrivet av TobiasStockholm:

Tack för tipset, ska se till att lägga upp resten närmaste dagarna även om de andra inte är i samma skick och kanske inget för samlare.

Fick nyss ett meddelande från köparen på annonsen som gick för 3750kr med önskemål om fler bilder så intresse verkar ju finnas iaf

Var inte allt för långt borta med min gissning, grattis!

Av Pnorberg
Skrivet av Dem8n:

Men med två sammanflätade partiklar och en maskin som kan bygga upp något atom för atom på kort tid, fast då kan man ju undra hur det blir om originalet inte förgörs utan överlever, blir de då två identiska, kopior av samma människa, kommer de ha samma minnen etc. Det blir snabbt stökigt. 🤣

Är det som är lite obehagligt med teleportering, skulle ni våga gå in i en sådan med vetskap att du faktiskt dör och en kopia skapas i andra änden?

Av Pnorberg

Snön smälter bort, maj är på intåg, 10 grader i skuggan och sommardäcken är bytta. Då kommer det två decimeter slasksnö! Det är vår. Får se om det blir så idag då de verkar lova snö och däcken är bytta på en av bilarna.

Av Pnorberg
Skrivet av Deerhall:

Vill man inte ha den i hörnet, kan man dra papperskorgen till "filutforskaren" (förutsatt att man har den pinnad i sin taskbar) så finns den i högerklicks-menyn.
https://i.ibb.co/HDGk01V/image.png

Ja det var något nytt, kört den här genvägen sedan WinXP tiden så vanan sitter i. Men tack för tipset, kanske är dags att ta nästa kliv för att få ännu renare desktop!

Av Pnorberg

Avskyr massa ikoner på skrivbordet och den sista ikonen som brukar alltid hänga kvar för många är papperskorgen, men det finns en simpel lösning för det:

1. Skapa en genväg av papperskorgen -> Skapa en mapp någonstans på hårddisken -> Klipp ut genvägen och placera den i mappen.

http://www.pnorberg.se/filer/swec/1.png

2. Klicka på högermusknapp någonstans på skrivbordet och välj anpassa -> Navigera till "Teman" -> Navigera till "inställningar för skrivbordsikoner" -> Avkryssa papperskorgen och klicka OK

http://www.pnorberg.se/filer/swec/3.png

3. Högerklicka på aktivitetsfältet -> Avbocka "Lås aktivitetsfältet" -> Navigera till "Vertygsfält" -> "Nytt verktygsfält" -> Välj den mapp du lagt genvägen till papperskorgen till och klicka "Välj mapp"

http://www.pnorberg.se/filer/swec/4.png

4. Högerklicka på det nya verktygsfältet (se till att aktivitetsfältet inte är låst) -> Avbocka "visa text" och "visa rubrik" -> Navigera sedan uppåt till "visa" och välj sedan "Stora ikoner" -> Nu kan ni låsa aktivitetsfältet igen om ni så vill.

http://www.pnorberg.se/filer/swec/5.png

5. Taadaa! Rent skrivbord och nu slipper ni även söka efter bakgrundsbilden (vilket är tidsbesparande) som säkert många av er endast ser varje gång ni ska tömma papperskorgen och vid uppstart. Går även att tömma papperskorgen direkt från den nya genvägen (se bild)!

http://www.pnorberg.se/filer/swec/6.png

Skrivet av walkiii:

Äta ostbågar/ostbollar med sked är väl det bästa lifehack som finns. Okej, folk tycker jag är konstig som gör det. Men jag får inga äckliga fingrar åtminstone.

Två andra bra verktyg som jag brukar använda mig av är gaffel eller tandpetare. Sistnämnda gör så att man inte vräker i sig en massa åt gången.

Av Pnorberg
Skrivet av TobiasStockholm:

Tack för ditt svar! Lagt upp Darkwing Duck på Tradera nu till att börja med, blir spännande att se vad den slutar på. Ett bud på 1000kr kom in snabbt.

Tänkte lägga upp Turtles under morgondagen men den kartongen är i betydligt sämre skick. Sen åker N64 konsolen och spelen upp efter det. Sen tar jag resterande NES spel om jag har tid under veckan tänkte jag. Trevligt att Tradera har halva priset på sin annonskostnad för tillfället också

Måste följas för skojsskull Gissar på att den hamnar kring 3500 kr om inte mer. Hade gärna bjudit själv men även om jag samlar så försöker jag hålla en gräns på max 1000 kr/spel. Har alldeles för många intressen som slukar pengar så någonstans måste gränser dras.

Ett tips är att sälja flera åt gången och erbjuda samfrakt, inte ovanligt att köpare bjuder på fler spel om det finns. Kollar alltid själv om det finns något mer intressant när jag vinner/är intresserad av en auktion för att spara lite på frakten. Är så förbaskat dyrt idag att skicka ett spel men lika dyrt att skicka två till.

Av Pnorberg
Skrivet av TobiasStockholm:

Bumpar den här tråden lite med samma fråga.

Har rensat lite hemma och hittat en NES konsol med spel enligt bild. Kartongerna är alltså tomma men med manualer.
Vad kan det vara värt? La in en värderingsfråga i en Facebook grupp men blev bannad från gruppen för att annonsen tydligen inte följde deras krav trots att jag använde deras mall...

Spelet Darkwing duck verkar det som kan vara värt en hel del. Det är också det jag har som är i finast skick, mycket fint skick skulle jag säga komplett med kartong och manual. Går för mellan 1000kr och 4000kr på Tradera (https://www.tradera.com/item/340700/531729944/darkwing-duck-s...). Tror ni det är bäst att sälja på tradera eller i Facebook grupp typ Game over som tipsats om här ovan?

Har även hittat ett Nintendo 64 med två handkontroller och spelen Perfect Dark, NBA Hang time och Aerofighters Assault. Även ett expansion pack till konsolen och ett kombinerat memory card/rumble pack till en kontroll.
Vad kan det vara värt tror ni?

Kollar jag på Tradera verkar Nintendo 64 prylarna gå för runt 900kr totalt, kan det vara rimligt?
Och NES prylarna exklusive Darkwing duck går för runt 3500 totalt plus spelet Darkwing duck då som kan vara allt mellan 1000kr och 4000kr?

https://forumbilder.1x.com/p-l/ca3aeca338564f1c9ce64aaac27e4fca.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/3ee6045c87578b13ee023d32e72c4af6.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/e8555e2aeb829565381aba500ea3093b.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/440995a39de5ef5c041618f8bbdae1f5.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/a128b22796c9595befc4ef66b6c92e31.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/38e9fcd4735c1d62501e19f5883f4e36.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/f5d24636dcfb009299c6811c07d10ed2.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/35ab25bc4a2725ec5a6a742ec1929ac7.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/5ea81c3dd09fc4bb1975ff555904882c.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/c8ec199e10bad6f1b430b0b22fc3e072.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/c869c36afee503ae22417ad2009f926c.jpg

https://forumbilder.1x.com/p-l/32d6e3dd032bc1267d0189714fe02f2f.jpg

Darkwing Duck ser ut att vara i riktigt gott skick och går nog på någon tusenlapp utan problem.
Svårt att säga annars priser på allt men om jag var du så skulle jag lagt ut allt var för sig på Tradera för att maximera vinsten, och lägg ut från en krona men oroa dig inte, inga av spelen kommer sluta lågt. Just nu bjuds det en hel del "överpris" på en majoriteten av NES-spelen, så pass att jag själv knappt bjuder längre då jag väntar på att intresset ska svalna för många tillfälliga samlare.
Annars så snittar resterande spel för mellan 200-700 kr och mer, allt beroende på skick. Ett Mario 2 i gott skick kan troligen sticka uppåt någon tusenlapp också, likaså Turtles då dessa i gott skick är svåra att hitta idag.

Av Pnorberg
Skrivet av ztenlund:

Aj aj aj! Kröp i hela kroppen när jag såg armen!
Hur kan han ta smärtan så där lätt? Min axel hoppade ur led för ett år sedan och höll på att svimma av smärtan. :/
Den här videon gav mig lite flashbacks för min arm bara hängde ner i helt fel läge och kunde röra fingrarna men inte mycket mer.

Av Pnorberg

För några år sedan skulle min lillebror (då ca 20-25 år gammal) prova åka skateboard för första gången, slutade med bruten fot...
Så mitt tips till dig är se till att du ha en bra olycksfallsförsäkring.

Av Pnorberg
Skrivet av Json_81:

Marknaden säger annorlunda just nu oavsett hur lätt det är.
En a-traktor för 100k är givetvis baserat på en bil i den klassen, inte en 20k bil.
Begagnat marknaden på vanliga bilar fungerar ju inte heller "normalt" nu.

Att marknaden säger annorlunda visar just att det är och har alltid varit överpris på A-traktorer. Inte så att det är unikt att de kostar 20-30.000 mer bara för att det är en LGF-skylt bak oavsett om ordinarebil kostar 10.000 eller 50.000. Alltid skakat åt huvudet hur föräldrar vågar spela på det där lottot med tanke på hur de körs och vilka miltal bilarna har gått.

Märks att företag har fattat att det finns en hel del pengar att tjäna när man kan t.om. erbjuda fri hemleverans för en Volvo V70 från 2006 med över 30.000 mil på mätaren (pris 74.500 kr):
https://www.blocket.se/annons/kronoberg/volvo_v70_d5_aut_ocea...
(Denna såldes 2018 för max 25.000 kr, kan vara så att företaget köpte den nyligen för max 42.000 kr).

Några fler från samma företag (totalt 29 a-traktorer):
https://www.blocket.se/butik/motorbolaget-i-vaxjo?q=a-traktor

Med tanke på att företag har börjat "tillverka" A-traktorer kan inte tyda på något annat än att den där marknaden kommer krascha snart, finns än så länge rätt så snabba pengar att tjäna för den som vill.

Av Pnorberg
Skrivet av Json_81:

Värdeminskning är helt annorlunda mot en vanlig bil.
Köper du en a-traktor för 100k och inte kör sönder den får du antagligen tillbaka pengarna.
Iaf så länge de fortsätter vara populära.

Går ändå inte ihop med tanke på de ändrade reglerna, hur lätt som helst att göra om en automatare till A-traktor, kryllar av dem idag så konkurrensen är stenhård.
Skulle jag av någon dum anledning köpa en A-traktor till mina söner en mörk dag så skulle jag köpt ett vanligt automatare för max 20.000 kr, strypa ECU:n för 3500-5000 kr, registrera om den för 2000 kr. Än att köpa en befintligt A-traktor som körts av troligen omdömeslösa ungdomar som inte förstår värdet i det som de har, d.v.s. sönderkörd till max. Garanterar att de två år som bilen brukas kommer den bilen för max 20.000 kr hålla bättre jämfört med den som redan körts av en ungdom i minst två år.

Vet inte vad Transportstyrelsen tänkte med när de ändrade reglerna men inte på nollvisionen eller på miljön i.a.f...

Av Pnorberg

Priset på begagnade bilar är helt uppåt väggarna just nu! Kikar själv på en begagnad bil till företaget och lutar mot Skoda Yeti eller VW Caddy men priserna är alldeles för höga för en 6-8 år gammal bil.
I jämförelse, 2017 köpte jag en Golf variant -10 fullutrustad för 79.000 kr med 16.000 mil på mätaren, Caddy av samma årsmodell kostade då ca 50-70.000, Yeti 80-100.000.
Att då en lika gammal bil idag (7-8 år) går på 120.000+ är bara vansinne...

Av Pnorberg
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Idiotiska grannar. Jag har en granne som spelar högt hur ofta som helst så det vibrerar i min lägenhet. Coolt.
Jag har dock svårt att förstå poängen med att göra detta och reta upp grannarna? Kan personen ha ett mentalt problem att inte förstå att dens granar inte vill höra saker vibrera i sin lägenhet? Jag har pratat med andra grannar och de är några tafatta personer som ej bryr sig. Såklart man kan ringa störingsjouren och börjar bråka.

Jag själv funderar snart på att flytta och problemet är löst ingen mening att bråka då.

Hur är det mer andra här. Bryr ni er om saker i er lägenhet börjar vibrera för att en granne när som helst drar igång sin bas, eller tycker ni missljud som vibrationer och buller alltid är irrelevant oavsett vad ni gör? Som att ha distansmöte, kolla på en film osv.

Jag själv jobbade hemifrån idag och hade möte. Och alla i mötet kl 15:00 undrade vad det var för j-vla bakgrundsljud.

Bodde i en lägenhet mellan 2009 och 2017 där det kom och gick grannar med en tendens att spela väldigt hög musik. Värst var den första som bodde vägg i vägg. Han var då för tillfället 40+ och en natt klockan 03-04 vaknar jag och sambon av att våran säng vibrerar (två rum bort)! Musiken hördes väldig bra in i sovrummet och inte så att det var dålig musik, Metallica som jag gärna annars lyssnar på men kanske då inte från grannarnas högtalare och speciellt inte mitt i natten...
Går in i vardagsrummet som ligger vägg i vägg mot hans vardagsrum och hör hur fönstret vibrerar samt glasljusstakarna klingar mot varandra. Bankar och sparkar mot väggen men det skiter han i utan fortsätter spela på väldigt hög volym.
Ringer då för första och enda gången störningsjouren som dyker upp på en stund och de måste även ha hört musiken direkt när de klev in i trappuppgången. De plingar på och frågar om grannen vet vad klockan är varav han svarar "Men jag har tjejer på besök"...

Sen hade jag två ynglingar som även en av dem bodde vägg i vägg på andra sidan och den andra snett ovanför. Dessa två hade nästan varje helg fest, oftast den ena på fredag och den andra på lördag. Satt själv oftast då med hörlurar på och spelade spel eller lyssnade på musik. Deras musik hördes genom mina heltäckande hörlurar. Dock så slutade de oftast spela kring 23-00 så sova fick man i.a.f.

Före ynglingen som bodde vägg i vägg så bodde det ett par i 30-35 års åldern, var de på helgerna antingen bråkade och skrek på varandra efter att de kom hem från en blöt utekväll eller hade sex med väldigt monotont stönande ljud från tjejen. Deras sovrum var vägg i vägg med vårat.

Idag bor jag i villa och saknar inte att bo i lägenhet.

Av Pnorberg
Skrivet av mr_sQuinty:

Så vi behöver bli flera på jorden ? när ska vi avsluta det pyramidspelet , vi behöver bli fler p.g.a. att vi blir fler ? nej vi behöver bli färre.

För mig räckte det med ett barn men sambon ville ha två. Förlåt men jag försökte i.a.f...

Av Pnorberg
Skrivet av hugoqqqq:

Är inte just personer just nu antar jag, men fyfan för stoppljus som går på nån form av timer Speciellt när de är fruktansvärt dumt konfigurerade. Finns i staden jag växte upp i, där man kan sitta i ett par minuter för att det inte slår om. Och av någon anledning, så kan grönt för avfart till vänster göra att man får rött för att köra rakt??? Att det är grönt för avfarten gör det i princip rött på alla andra ställen i korsningen,vilket är rimligt, förutom att just köra rakt.......

Det måste vara Skellefteå!

Av Pnorberg
Skrivet av OSkar000:

Det som var coolt för 10 år sedan är ungefär lika spännande nu som när det var nytt... dvs inte alls.

Men det som hände för 25-30 år sedan har blivit betydligt roligare nu!

Sen sen här tråden skapades så har mitt intresse för gamla datorer tagit fart på riktigt och jag har samlat på mig en del intressanta saker. Tyvärr är det som vanligt många ideer, många projekt och lite tid.

Verkligen, 2011 kom Intel 2500k, en processor som användes i hemmet fram tills mitten av 2021! Den är fortfarande kvar och funderar på att göra en NAS av den burken. Inte precis lika spännande att blicka bakåt tio år.

Men som du säger, gamla datorer är riktigt intressanta nu men tiden är knapp och dåligt med plats. Har en P1, P2, P3 och en Athlon XP som sitter i skrubben och bara väntar på att få startas upp. P1 saknar chassi då jag gav den till en vän som hade mer behov av en AT-låda och så slapp han betala hutlösa summor för en på Tradera.
Saknar dock CRT skärm, inte lyckas hitta en än. Tyvärr är det så att jag bor i ett litet samhälle långt upp i landet så få är villiga att skicka, vilket är förståeligt.