Inlägg

Inlägg som SanTeoX har skrivit i forumet
Av SanTeoX
Skrivet av MatteN:

Det här är väl typ det som finns tillgängligt nu.
https://classic.prisjakt.nu/kategori.php?&m=s484764018

Ja väldigt skralt utbud med rätt gamla cpu:er.
Synd att man inte verkar kunna köpa en N5105 eller N6005 löst. Men dom har ju annan sockel än allt annat så kanske inte så konstigt.

Av SanTeoX

Köpa moderkort med strömsnål cpu för filserver

I dag finns det ju små minidatorer att köpa med moderkort och strömsnåla cpu:er så som Intel N5105. För många år sen kunde man ju köpa enbart moderkort med fastlödd cpu, men hittar inget sådant längre?
De här minidatorerna funkar ju inget bra när man ska koppla in ett antal 3,5”-diskar så jag skulle vilja hitta moderkort med dom här strömsnåla cpu:erna..
För Celeron N5105/6005 eller liknande verkar inte gå att köpa löst för konsument?

Det minsta jag hittar är Celeron G7400 men tdp:n är lite för hög och den drar ändå rätt mycket mer idle än vad en N5105 gör.

Någon som har koll på var man kan köpa moderkort med N5105 eller liknande strömsnåla cpu:er som man sen kan montera i ett vanligt chassi/rackchassi?
Moderkortet behöver ha ett antal sata-platser.

Min minidator jag har idag med N5105 drar i drift med ett ramminne och nvme-disk 12 watt under drift, den agerar då brandvägg för hela nätverket hemma. Jag får inte ner någon av mina andra datorer till den effekten hur jag än vrider o vänder på det. 🙂

Edit: Den tilltänkta filservern ska enbart agera filserver för mekaniska diskar, inga andra tjänster ska köras, det har jag andra datorer till.

Av SanTeoX
Skrivet av Swe.Stars:

Jag märkte idag, när jag köpte Sons of the Forest att det laggar något oerhört - även på lägsta settings - när jag kör just 3440x1440.

Jag antar att det har med skärmen att göra och inte grafikkortet (GTX 1080 Ti)?
Finns det någon inställning jag kan göra för att ens kunna spela i 60 fps?
Tips mottages tacksamt! ❤

Njae, det är ju inte skärmens fel att du inte kommer upp i 60fps i 3440x1440. Givetvis är det ditt grafikkort som flaskar här eller någon konstig inställning nånstans.

Av SanTeoX
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag hoppas tvärt emot också kommer, macOs på pc. Jag ser detta behov som otroligt mycket större.
Liksom den typ av användarna som väljer en Macbook är ofta den typ av användare som också hade klarat sig med att fjärrstyra en pc om vi räknar bort gamers.
Fält-tekniker som programmerar om hårdvara på plats, ja de köper inte en macbook idag. (då utbudet av såna programvaror i princip kan räknas som obefintligt)

*edit*
Skulle jag skaffa en macbook så skulle jag ej köra windows lokalt. Såvida den inte var maxutrustad med ram och ssd. Då hade jag fjärrstyrt och ute på fält tagit en pc istället.

Argument för fjärrstyrning är många. Att ha en massa VM liggande på varenda dator man jobbat med är lite som att ha lite arbetsfiler utsprida på olika datorer och sedan försöka synka dem. Bättre är det i många fall att ha sakerna på ett centralt ställe.
När det gäller macbooken så kan man ha några Windowsmaskiner snurrande på en central hypervisor som man arbetar med, när man sedan ansluter från en annan dator så är maskinerna i exakt samma status som man lämnade dem i. Alltså de program man har öppet är desamma osv.

Helt enig. Kör själv mina virtuella maskiner på en server här hemma. Behöver jag använda Windows har jag en vm för det och den är i den state jag senast lämnade den. Otroligt smidigt.
Om jag inte är hemma och behöver komma åt den finns den bara en VPN-koppling bort 🙂

Att ha en massa virtuella maskiner på dagens macar är ju lite waste, speciellt när utrymmet på macarna är så otroligt dyrt. Tror inte det är jättemånga som sitter med varken 4 eller 8 tb ssd i sina macar..

Tyvärr får vi troligtvis drömma vidare hur vi smidigt, supportat, kan köra mac os på icke-macar.
Där lär nog inte Apple släppa sargen.

Av SanTeoX

Jag skulle valt Intel av den enkla anledningen att den har Quicksync. Kolla film, youtube you name it kommer gå hur bra som helst. Det saknar, mig veterligen, ryzenprocrssoerna helt vilket gör att cpu:n får ta hand om hela det arbetet vilket gör att den blir rätt hårt belastad. Likaså om du ska göra någon form av videoredigering så är intel det självklara valet av samma anledning som ovan.

Amd har något bättre gpu inbyggt vad gäller spel, men ingen av igpuerna är något vidare för gaming.

På vilket sätt vill du framtidssäkra? Är det inte väldigt sällan man behåller moderkort när man t.ex. byter cpu? Det har aldrig hänt mig iaf, när jag haft datorn så länge så det är dags att byta cpu, ja då vill man högst troligen byta moderkort med.
Kostar bara onödigt mycket att ”framtidssäkra”, och det går typ aldrig göra ändå i någon större bemärkelse. Köp billigare och byt tidigare istället 🙂

Av SanTeoX
Skrivet av KjellTimell:

Dustin.
Kostade 5500kr när jag köpte. Nu börjar den på 10K verksr det som.

Japp, hittade på Dustin.. Inflationen och butikers vilja att höja marginalerna som vanligt.. Är ju inte prisvärt nånstans med 10k för den. Liksom dubbla priset nu, det är ju inte rimligt.

Av SanTeoX
Skrivet av Wille90:

Eftersom det finns fortfarande inte tex grafikkort som kan driva ALLA spel på HÖGSTA grafikinställningarna i 4K och 144fps.
Alltså saknas det prestanda.

🙄 Varför ska alla grafikkort klara 4K 144fps? Man får väl välja ett som klarar uppgiften. Det hade väl räckt med ett enda grafikkort i världen i så fall.
Förstår inte dina argument för fem öre faktiskt.
Fruktansvärt ovärt för en enkel kontorsdator att behöva klara det.

Av SanTeoX
Skrivet av Wille90:

Prestanda bör ALLTID prioriteras före energiförbrukning och storlek.

Varför i hela friden då för?

Av SanTeoX
Skrivet av Wille90:

Fast har man råd med en sånhär processor behöver man troligen inte ens bry sig om elpriser 😬

Det var därför jag skrev överlag först, d.v.s. att de borde se över strömförbrukningen för alla deras processorer och grafikkort. Allt drar på tok för mycket idag, man borde fokusera mer på att göra allt strömsnålt. Det mesta har redan tillräcklig prestanda, ta en generation och fokusera på energiförbrukningen istället tycker jag.

Av SanTeoX
Skrivet av KjellTimell:

Blev en beställning.
HPE MS Gen10+ med Pentium CPU.
ILO kort
PCIe M.2 NVME kort
Samsung 970 Evo NVME

Totalt cirka 7000kr, lite dyrare än Synology DS920+ som jag har övervägt tidigare för NAS/NVR. Tror jag fått en bättre lösning till nästan samma pengar nu.

Var köpte du din gen10+? Länk?

Av SanTeoX
Skrivet av NidoKing:

Har en S22 privat och en Iphone 12 som jobbmobil.

Har exakt samma känslor som du nämner här. Jag tar emot samtal på Iphonen och mer står jag inte ut med.

Lite överdrivet ändå va…

Av SanTeoX

Överlag måste Intel, AMD, Nvidia börja fokusera på att göra sina prylar mer strömsnåla. Dom borde kolla mer på Apple, de har ju helt sjukt strömsnåla datorer nu som också presterar extremt bra.
Med dagens elpriser har ju snart ingen råd att att ha igång sina pc om de ska dra 1000+ watt totalt.
Helt otroligt med en cpu som drar 900 watt, visserligen klockad, men ändå.

Av SanTeoX

Hoppas dom inte glömmer bort Linux. Vore trevligt att kunna styra sådant även för de som kör Linux, om man nu har rgb.

Av SanTeoX

Ingen 11000-serie här men sitter på både 10000 och 12000-serien.
1 Core i3 10100
1 Core i7 10700K
1 Core i5 12600K

Använder knappt någon av dom 😆 Jo i3:an sitter i naset och får ju jobba där då.

Av SanTeoX
Skrivet av Moseby:

Godkväll,

TLDR längre ner.

Vill dela med mig av en någorlunda märklig upplevelse & kundservice från en stor återförsäljare (Inet).
Klockan jag var sugen på var slut i lager så jag skapade en bevakning och inom kort dök en "begagnad" klocka upp i fyndhörnan. Klockan låg ute för -300kr ordinarie pris och jag funderade ett par dagar tills priset sänktes ytterligare (-400kr ordinarie), då slog jag till (tji fick jag).

Innan jag slog till kontaktade jag kundservice för att dubbelkolla att klockan är återställd helt och inte länkad till gamla ägaren (säkra före det osäkra? ). Blev försäkrad om att den självklart är kontrollerad och ready to go.

27/1: Får hem klockan, ska konfigurera den och upptäcker då att klockan är låst till gamla ägarens Apple ID, klockan är helt värdelös i min ägo. Kan också se delar av Apple-ID från den ursprungliga köparen. Kontaktar kundtjänst lagom irriterad och förklarar. Får till svar att han lägger ärende till en tekniker som kollar upp det direkt.
16:50 får jag ett mail att de har kikat på en lösning och nu ska klockan vara upplåst (Det här är alltså andra gången jag blir försäkrad om att klockan ska vara upplåst). Klockan är såklart fortfarande låst och jag testar både 27, 28 & 29/1.
28/1: Kontaktar kundtjänst igen om att klockan fortfarande är låst. Mycket konstigt tycker han jag chattar med och ska genast kontakta teknikern igen för att komma fram till en lösning.
1/2: Får ett mail att de har fått återkoppling från teknikern att klockan ska vara upplåst "igen" och gå att installera på nytt. Klockan är efter detta mail fortfarande låst.
2/2: Kontaktar kundtjänst igen om att den fortfarande är låst och nu känns det larvigt att för 4:e gången behöva vänta på en tekniker så jag ber om att få en ny klocka istället så att Inet själva får reda ut det här hur länge de vill. Han behöver kolla med chefen och det blir godkänt. Behöver skicka tillbaka gamla klockan innan den nya kan postas vilket är förståeligt. Får vänta 7 timmar på en fraktsedel på mail och postar sedan tillbaka klockan direkt.
6/2: Klockan dyker upp hos Inet på morgonen och får en bekräftelse att den är mottagen. Den har nu legat 2 arbetsdagar utan någon återkoppling och det känns banalt att det ska ta så lång tid att öppna ett paket för att kontrollera att klockan ligger där så att den nya kan postas.

Tl;dr:
Frågar kundtjänst innan köp om en Apple Watch från fyndhörnan är kontrollerad och upplåst, blev försäkrad om det. Klockan var ändå låst till gamla ägaren. Kontakt med kundtjänst fram och tillbaka och blev försäkrad 2 gånger till om att klockan bör vara upplåst. Får till slut skicka tillbaka klockan för att få en helt ny i utbyte men den "gamla" har legat hos service nu i 2 arbetsdagar utan någon återkoppling.

I mina ögon känns det sjukt att få samma besked 3 gånger och att behöva gå och vänta på något som borde varit gjort från första början. Fick också tjata mig till att få en ny klocka för besväret vilket borde ha erbjudits så fort det upptäcktes när jag fick hem den för att man inte ska tappa förtroendet helt och hållet. Nu känns det bara som att jag automatiskt blivit den "dryga kunden" och nu ska jag bara sitta och vänta (igen) på att den nya klockan skickas ut gud vet när.

Jag har aldrig haft problem med Inet innan, har dock aldrig stött på patrull med produkter/leveranser innan heller så det är lite tröttsamt att det här är hur det hanteras.
Hur känner ni att kundtjänsten fungerar hos dem när ni har fått problem? Är det konstigt att jag är irriterad?

Aldrig haft problem med inets kundtjänst. Alltid varit tillmötesgående när jag behövt kontakta dom. Inga problem att skicka tillbaka saker heller. Skickade tillbaka en dyr skärm på öppet köp, no problems. Så i mina ögon har dom en bra kundtjänst, men visst kan man drabbas av problem ändå. Nu får du ju en ny klocka ändå, så det är ju bra för din del.

Av SanTeoX
Skrivet av aposteriori:

Jag har funderat på att byta till Tre. Vad är din erfarenhet?

Dålig täckning, speciellt då de inte hade 2g-nät utan enbart 3g förr. Men nu avvecklas väl 2g mer och mer. Förr i tiden hade dom jordens mest buggiga telefoner också.
Men nu har jag hållt mig borta från dom, men har kompisar som haft dom med varierande bekymmer.
Men går väl även kolla in trustpilot så får man ett hum:
https://se.trustpilot.com/review/www.tre.se

Liknande recensioner får väl andra operatörer också dock.

Av SanTeoX
Skrivet av KentBrack:

Rabatt 2500, trade in 950 och sen gav han mig ytterligare 1500 om jag tecknade ett 3 abonnemang. Fast på kvittot verkade det som jag fick 1500 + 250 för bytet till Tre.

Så kommer få betala abonnemanget också, men hade ett gammalt Halebop abbonemang med 2gb surf som gått ut, så gick redan i tankarna om att byta till något med mer surf.

Köpte även ett fodral för 299 kr som ingick i priset på något vänster.

Fast byte till Tre är ju alltid ett nerköp dock. Nog sista operatören jag skulle välja..
Men bra pris på luren iallafall 🙂

Av SanTeoX

Har inte kollat hur kontrollen görs, men om man är lite teknisk så är det antagligen bara att sätta upp en vpn-tunnel hem, typ wireguard, och se till att man ansluter via hemmet nån gång ibland. Kan ju vara lite meckigt beroende på enhet visserligen..

Vi kör bara netflix hemifrån typ, så inget problem för oss men tänker ändå säga upp det pga att det är rätt dyrt. Man får köra tjänster lite då och då och växla mellan..

Av SanTeoX
Skrivet av Runnster:

Kört fast lite, skulle gärna motta tips - nyinflyttad med sambo vilket gör att jag har ett annat tycke att även förhålla mig till. Skulle vilja ha upp skärmen högre och få bort foten, dock är att borra i väggen och sätta upp ett väggfäste ett NO-NO från hyresvärden. Hittar dock dåligt med bordsfästen som klarar att få upp en 32" skärm 15-20 cm kanske?

Datorn står heller inge bra därinne. Blir dammigt och för bökigt att plocka ut och städa. Att ställa burken på någon hurtsliknande grej inne i hörnet kanske skulle vara något? Det hade även gjort något med det lite awkward tomma hörnet.

Mottar gärna tips och klagomål - pimp my battlestation

https://ibb.co/D8m6Twh

https://ibb.co/D8m6Twh

Otroligt cleant - snyggt byggt.

https://www.dustinhome.se/product/5011188893/prokord-gas-spri...

Funkar utmärkt både till min 32” och 43”.
Det är en rejäl gasarm, inte som dom billiga som knappt orkar hålla upp en 27”-are..
Du kan även få upp skärmen väldigt högt.

Av SanTeoX
Skrivet av muddiz:

Det är 1299 som gäller nu.

… Och nu är den totalt slutsåld. Tur jag hann knipa en, dock för 1299:- men fortfarande sjukt bra pris!