Inlägg

Inlägg som SanTeoX har skrivit i forumet
Av SanTeoX

Vad gäller PC så kör jag en i7 10700k. Gav min 12600k till sonen när jag köpte min Mac Studio M1 Max. Valde 10700k för att den var rimligt prissatt, har inbyggd gpu samt quicksync. Behöver inget värre grafikkort än UHD 630 som även fungerar utmärkt i Linux. Vad gäller M1 Max så valde jag den lägsta konfigen för en Mac Studio, för att jag inte behöver mer. Valde till 1Tb SSD bara. Hinner knappt använda mina datorer när man är småbarnspappa till 3, så det är mest dyra surfdatorer 🙈
Har dessutom en Macbook Pro M1 Pro, den används klart mest. Nästa gång det är dags för dator blir det nog enbart en Macbook Pro av någon sort, funkar ju lika bra som stationär och har ju krutet som behövs.
PC:n har jag enbart för att hålla mig uppdaterad på alla os.

Av SanTeoX
Skrivet av DasIch:

Photoshops status har också blivit att det har status, just för att det har status. Förr i tiden blev Photoshop industristandard för det var helt enkelt mycket bättre än allt annat. Sedan Adobe gick över till prenumerationsmodellen har de bara bibehållit det, med en utveckling som gått i snigelfart. Nu är det industristandard för att det är industristandard. Företagen byter inte ut det för det funkar trots allt bra och det är både dyrt och krångligt att byta. Alla de anställer har dessutom lärt sig med Photoshop, och alla har lärt sig Photoshop för att det är vad som förväntas.
Glada amatörer sitter sedan med Photoshop eftersom det är industristandard och vad proffsen använder. De kommer kanske aldrig förväntas kunna det yrkesmässigt, och använder det bara till saker som är lätta att göra med massor av andra program. Det är mycket pengar till ingen nytta, kan jag tycka. Bidrar tyvärr också till att Adobe kan fortsätta lata sig.

Jag har annars använt Photoshop tillräckligt för att kunna skriva en bok eller två. För vanliga foton använder jag det inte alls numera. Raw-konverteringen i Camera Raw är inget speciellt och Resolve har i de flesta fall bättre verktyg än Photoshop. En del retuschering är bättre i PS, typ ta bort saker ur bilden, byt ut himlen och klistra in en hund någonstans. Jag gör i regel inte sånt med vanliga foton.

Det är säkert som du säger. Jag har inte använt Photoshop efter CS6 (eller 5). Men kan tänka mig att Adobe rider på sitt eget namn.
Vore kul om något företag bytte till något annat så att fler kunde följa efter så att det inte blir så självklart att alla ska köra Photoshop. Så att Adobe får tänka till lite.

Av SanTeoX
Skrivet av Yellowcandy:

Är äntligen i slutskedet av processen och har två att välja mellan men det var fruktansvärt utmattande med alla tester online med kamera och mikrofon på i 1h30min sen teknisk intervju. Finns det någon annan yrkesroll där man behöver göra så mycket bara för en intervju??

Nej. Det är absurt löjligt med alla dessa tester som är rätt meningslösa. Det är väl därför man istället tillämpar provanställning, för att visa vad man går för och för att båda sidor snabbt kan avsluta om det inte känns rätt. Jag ratar företag som tillämpar massor olika tester, personlighetstester, kodtester whatever. De organisationer jag varit på har vi båda fått en ömsesidig bra bild av varandra och det har funkat utmärkt. Utan tester.

Av SanTeoX
Skrivet av cresoll:

Håller med det är värt att satsa på Photoshop. Något höga systemkrav men för övrigt är det oslagbart. Hanterar du foto dagligen så är Photoshop som gäller. Snabbhet, användarvänlighet och bildkvalitet.

Givetvis är Photoshop bra om man bildredigerar professionellt dagligen, då kan man ju motivera priset (kanske. Hatar ändå prenumerationsnodellen) Men för hemanvändare som redigerar lite då och då blir det absurt dyrt i slutändan.

Av SanTeoX
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bra tips. Frågan är om man ska aktivt stödja dessa programvaror som är svindyra om man ej behöver göra det?

Jag själv ansåg mig för över 10år sedan vara bra på photoshop för att inte jobba med grafisk design, fotografering etc. Och jag har helt slutat med Photoshop. Tyvärr ej hittat något bra, Gimp är inte dålig men jag tycker allt är så mycket krångligare. Men det var intressant att det finns pluggin som ändrar utseendet.

Jag säger för övrigt samma sak om Excel om att aktivt stödja dessa dyra abonnemangskostnader som privatperson.

Jag köpte Photoshop CS 6 (kan ha varit 5:an också) för ca 15 år sen och anser också att jag var rätt duktig på det för att vara på hobbynivå. Men plötsligt sket Adobe i oss kunder genom att stänga av möjligheten att aktivera programmet. Dom stängde alltså av sina aktiveringsservrar. Jag hatar sådant beteende och kommer således inte köpa något mer från Adobe. Hatar dessutom deras abonnemangstjänst som gör att man plötsligt inte får ett skit när man avslutar sin tjänst.
Man står där helt utan programvara trots att man betalat dyrt.

Skrivet av Sval:

Väldigt konstigt att inte inkludera Krita.

Sen finns Shotcut för filmredigering.

Håller med. Krita borde ju vara givet som alternativ i en artikel som denna. Är ju ljusår bättre än paint.net. Mer logiskt än Gimp med. Mer photoshoppigt än gimp skulle jag säga.

Skrivet av Bobiri:

Rekommenderar även Affinity Photo. Det är inte gratis men det är enbart en licenskostnad och sen har du programmet för alltid. Körde det ett tag innan jag fick Photoshop via jobbet.

De verkar vara halva priset just nu. 449kr för en licens.
https://affinity.serif.com/en-gb/photo/#buy

Jag har köpt Affinity Photo och tycker det är väldigt prisvärt alternativ till Photoshop. Jag har köpt det när det varit på rea, som nu. Nu redigerar jag inte mycket bilder längre, då livet tar mer tid än tidigare 😅 Men tycker ändå det är ett vettigt program för
vettiga pengar.

Till Adobe och andra som tar hutlösa summor för sin program även till privatpersoner:
Ta lite mer humana priser för era produkter, se till att man faktiskt kan köpa en version som inte slutar funka så fort man slutar betala. Jag och måååånga fler haatar verkligen prenumerationsmodellen.
Men ni vill givetvis mjölka ut så mycket pengar det bara är möjligt. Men så tappar ni oss kunder också som annars hade köpt programmet.
Jag hade LÄTT köpt Photoshop om det var humant prissatt för privatpersoner, typ 1000 spänn och så får man behålla programmet.

Av SanTeoX

Jag skulle lätt köpa denna arm framför den på Netonnet:
https://www.dustinhome.se/product/5011188893/gasfjadrande-ska...

Den orkar 18 kilo skärm, medan 12 var max på den på Netonnet. Jag har min Dell 43” på en sån här arm och det fungerar utmärkt. Väldigt gedigen arm till ett vettigt pris.
Kolla dock, som tidigare talare nämnde, att den når upp över den andra skärmen.

Av SanTeoX

Skulle aldrig få för mig att köra operatörernas gratis-routrar som enda brandvägg mot nätet. Man ser ju hur illa de hålls uppdaterade. Katastrofdåligt.

Av SanTeoX

Vad tråkigt att höra ☹️☹️ Beklagar verkligen sorgen!
Tack för att du delar med dig!
Berör mig något enormt varje gång man får höra sånt här. Var här även på Pales tid, och följde hans sjukdomsförlopp. Cancer är verkligen hemskt ☹️

Av SanTeoX
Skrivet av immutable:

Jag har inte använt KDE på flera år just pga att jag tycker det har varit för mycket tweaks. Men nu gav jag det en chans igen och måste säga att det gick oväntat lätt att snygga till det.

Det enda jag gjort i stort sett är att installera temat Otto från https://store.kde.org/p/1358262 och sedan tagit bort topp-panelen.

Jag håller med om att Gnome ser bättre ut out of the box, tyvärr är det många extensions som inte fungerar längre med nyaste Gnome.

Det temat såg ju faktiskt riktigt bra ut. Följde någon youtube-guide hur man skulle göra kde snyggare, men det temat fanns inte som det hämvisades till. Men det här temat såg ju minst lika bra ut.

Av SanTeoX

Kör dualboot med windows 11 och Fedora 40 på en dator jag knappt använder. Kör 90% Mac OS..

Av SanTeoX
Skrivet av Enviro:

Det där är verkligen jättekonstigt. Varför ens bemöda sig att slå samman om de inte ska slå samman på riktigt?

Verkligen. Fattar inget just nu. Får kanske dra iväg ett mail och fråga vad de pysslar med egentligen..

Av SanTeoX
Skrivet av immutable:

Tröttnade lite på Gnome så bytte till Plasma 6 istället. Mycket nöjd
https://i.imgur.com/yHv6QpV.png

Jag gjorde tvärtom. Fööör mycket inställningar i KDE och är rätt fult out of the box. Krävs mycket tweakande för att det ska bli snyggt. Orkar inte med sånt längre. Med gnome är det bara installera några få extensions så det funkar som man vill, ser bra ut out of the box. 😊

Av SanTeoX

Fattar inte varför Discovery+ fortsätter som fristående tjänst? (https://support.discoveryplus.com/se-sv/Answer/Detail/0000044...)
Vad är det då för sammanslagning egentligen?
Ser heller inte ut som allt innehåll på discovery+ finns i Max-appen. Någon som vet? Max/Discovery/Hbo är ju själva skitdåliga på att förklara.

Helt otroligt förvirrande:
”Max och discovery+ tjänsten är separata streaming tjänster. För att se Max, kommer du behöva en Max prenumeration.”
Var det inte just HBO Max och Discovery+ som skulle slås ihop och bli MAX, men nu är MAX och Discovery+ separata tjänster? Och dom är själva som sagt skitdåliga på att förklara. Nästan värt att säga upp prenumerationen bara för att dom är
så sjukt otydliga.

Av SanTeoX
Skrivet av Alexraptor:

Ska jag vara helt ärlig så är det något jag aldrig vågat göra. Sitter fortfarande på alla gamla mobiler och hårddiskar/SSD'n.

Samma här. Har aldrig sålt en enda mobil. Har gett bort någon enstaka mobil och hårddisk till släkt, men det är det enda.
Destruktion gäller för både mobil och hdd/sdd, trots att jag inte har något speciellt på mina diskar eller telefoner. Men tycker ändå inte om att någon annan skulle kunna återskapa bilder eller annan data som jag tagit.

Av SanTeoX
Skrivet av Petersv:

Förstår inte fanatismen hos en del när det gäller Iphone, bara måste ha Iphone, det är ju inget särskilt med mobilen.

Jag har kört Android så länge det funnits smarta telefoner, fram till för två år sen. Då bytte jag till en iPhone (13 Pro). Jag är inte fanboy åt något håll. Det finns mycket saker som är bättre på Android och det finns saker som är bättre på Apples lurar. Förr tyckte jag om att pilla, tweaka, ställa in telefonen men det har jag sen länge ingen tid till. En iPhone ger inte samma utrymme till tweakande, vissa gillar det, vissa inte.
Skulle jag välja telefon idag igen, skulle jag välja en iPhone just för att dom är smidiga, snabba och har en hög byggkvalitet tillsammans med ett bra operativsystem som är välintegrerat med andra Apple-prylar. Min fru har också en iPhone och delningar, köp, kalendrar, anteckningar m.m. bara funkar med delningar o.s.v. Med det sagt så är inte allt guld och gröna skogar. Nedlåsningen som finns är ibland störig, då man inte kan göra lika mycket inställningar som på Android, något som kan vara bra att kunna ibland.
Har ett exempel, köpte appen Photosync till min telefon för att kunna synca alla mina filer till en av mina backup-servrar. Funkade ju bra, förutom auto-triggers. Här finns det bara att välja på två stycken, när telefonen anländer till en viss adress (finns restriktioner hur det funkar med) samt när telefonen sätts på laddning och klockan är en viss tid. Det här är ju en solklar nedlåsning, det finns inte så mycket att trigga på som erbjuds från api:t troligen. I Android-versionen finns det antagligen betydligt fler alternativ. Störigt värre. Men i merparten av fallen funkar iPhones utmärkt med sin mindre mängd inställningar, det funkar utmärkt för det mesta. Man får också ta i beaktande att merparten av människor inte bryr sig om att ställa in sina telefoner i någon högre utsträckning, det är nog mest folket här inne som gör det. Där är ju iPhones utmärkta med, de bara funkar och besluten är tagna åt användaren.

Av SanTeoX
Skrivet av Perdonotknow:

Om de gör så att de högre upplösningen låsas till Premium-prenumeranter. Då avslutar jag direkt. 169 kr för Premium är för mycket. Vad är de inte fattar. Man vill ha mer än en prenumerant. Då andra. Då blir det automatiskt dyrt. Men det förstår inte de att man vill ha det. Sen då 4K.

Sen ärligt talat. Tror inte det kommer mycket nytt hos nya MAX. I alla fall inget bra. Så fall blir det en serie som då är bra. Typ 2 säsonger. Sen inget mer. Sen kommer det bli dött.

En som jag nu kör med och gillar skarp. Mycket att titta på och bra pris. Är Prime Video.

Är Prime-medlem, men har aldrig någonsin hittat något vettigt på Prime Video tyvärr.
Vad finns där som är bra?? XD

Av SanTeoX
Skrivet av edsbyn:

Ni som har 6 veckors semester, är ni övertidsavlösta?

Har 7 veckors semester, ej övertidsavlöst. Får övertid när det behövs.

Av SanTeoX

Lite för enkel faktiskt.. 🙄

Av SanTeoX

-15,1 kg på vågen sedan mitten av januari nu. 👍😊
6,2 kilo till målvikt 😊

Av SanTeoX

Även jag gick Systemvetenskap. När jag gick var det inte jättemycket programmering, men det var en del olika kurser i det. Jag läste lite extra programmeringskurser på sommaren för att få ytterligare kunskap i ämnet. Har varit systemutvecklare i 14 år nu. 👍

Det är som andra skriver en bred, tvärvetenskaplig linje där man får lära sig lite om mycket. Jag tycker den var bra då man får lära sig mer än bara teknik. Vi läste ekonomikurser, socialpsykologi i arbetslivet, projektledning m.m vilket säkert är uppskattat att man gått även om man blir utvecklare.

Edit: Kan väl inte påstå att jag var någon stjärnutvecklare när jag kom ut i arbetslivet, men med hårt slit och mycket studerande även efter skoltiden så vill jag påstå att jag idag är en väldigt uppskatttad medarbetare.
Har mer än dubblat (betydligt mer) min lön sen jag började jobba inom branschen.