Inlägg

Inlägg som Zarwox har skrivit i forumet
Av Zarwox

LM3915 och 3914 är utmärkta för den här typen av projekt. Länk (Elfa)

Tanka ner databladet och kolla exempelkopplingarna.

Av Zarwox

Mr. Bravo och JavaBlue, jag måste erkänna att idén med någon form av på-huvudet-implementation har slagit mig men jag tror nog ändå att man måste ta två skärmar för att det ska bli tillräckligt spännande.

En annan grej kan ju vara att kombinera den med en liten CCD-kamera och ett knippe IR-dioder och vipps, mörkerseende!

Av Zarwox

Liiiten monitor. Idéer någon?

Jag fick precis fart på en liten s/v videomonitor. Den har ett 1/2" bildrör och kommer egentligen från en videokamerasökare, men efter lite meck kan den ta vanlig sammansatt video.

Är det någon som har några spännande idéer om vad man kan göra med en sådan här pryl?

http://quarq.ath.cx/media/elektronik/liiiten_monitor.jpg

http://quarq.ath.cx/media/elektronik/liiiten_monitor2.jpg

edit: observera att den visar den snöiga utsikten från mitt fönster...hutter, hutter...

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pelle76
Nån som vet vart man kan få tag på fresnellinser i sverige???

En gammal OH kanske?

Jag har givit upp mitt letande efter lösa fresnellinser. Jag är istället lite inne på att använda en hel OH-projekttor. Man måste bara se till att få tag i en rejält ljusstark sådan och gärna en med ställbar färgtemperatur.

Finns det ingen lämplig firma som säljer begagnad kontorsutrustning?

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pelle76
Det var nog det jag trodde... Att största problemet skulle vara att skärman skulle bli för varm... Jag tänkte mig en bygglampa... Men jag vet att de avger en jäkla massa värme... Lysrör är nog bättre... De avger väl inte lika mycket värme per lux???

Jag har kikat in i flera riktiga LCD-projektorer och där leds ljuset genom flera speglas/prismor och dyl. innan det når själva LCD:erna. Det är säkerligen för att minska värmen på något sätt.

Att sätta en tillräckligt stark lampa direkt bakom TFT:n skulle elda upp den ganska snabbt. Man ser direkt när det blir för varmt eftersom bilden tvinar bort från mitten och utåt. Är man snabb och stänger av så överlever skärmen.

Jag hade en liten idé med att sätta en fresnellins direkt framför ljuskällan för att skapa ett parallellt strålknippe och sedan feflektera detta på TFT:n via en spegel och se om en del av värmen vid TFT:n minskar, men jag kom aldrig så långt i byggandet.

Av Zarwox

Jag har testat LCD/TFT-varianten och det fungerade inget vidare.
Skärmen jag använde var en Hitachi 12.1" TFT med borttagen bakgrundsbelysning.

Vid försök 1 hade jag 5x22W lysrörslampor som belysning (såna där vanliga lågenergilampor) jämt fördelade över baksidan av skärmen och för att sprida ljuset hade jag kvar den fresnellins som normalt sitter mellan bakgrundsbelöysningen och själva skärmen. Som kollimatorlins testade jag lite olika varianter och bäst resultat fick jag med ett stort förstoringsglas från Classe.

Problemet är ljusstyrkan. Projektorn blir på tok för ljussvag för att man ska kunna använda den till något vettigt.

Vid försök nummer 2 så lade jag helt enkelt TFT:n på en overheadprojektor och inte heller det gav tillräckligt med ljus.

Visst fungerar det och det GÅR att se på men färgerna är bleka och kontrastförhållandet är uruselt, samt att det är svårt att få fokus över hela bilden.

Jag skulle tippa på att TFT:n jag använde släppte igenom kanske 10% ljus och frågan är om det verkligen går att använda TFT:n från en "vanlig" skärm. Jag är osäker på om det öht går att belysa dessa skärmar tillräckligt utan att de överhettas. Man måste hitta på något sätt att stoppa värmestrålningen från ljuskällan. Något i stil med IR-filter, fast jag vet inte om något sådant går att implementera i detta sammanhang.

Är det någon som testat detta med en annan TFT? Är det bara jag som har haft otur med min?

Av Zarwox

"Det finns redan ett konto registrerat med den epostadress du vill registrera."

Är SweClockers konton samma sak som inWarehouses vanliga?

Av Zarwox

Komponent: CPU - HD6303 (MC6800-klon)
Orginalklockning: 1MHz
Överklockning: 1,288MHz

Av Zarwox

Det går alldeles utmärkt.

Det gick lite fort när jag ritade det här men det borde fungera.

http://quarq.ath.cx/media/teleschema.gif

Du måste dock se till att ha en riktigt stabil strömförsörjning (därför ritade jag ett batteri), men ett bra nätagg fungerar också.

Sedan är det bara att ställa det ena modemet på att ta linjen och vänta på förbindelse med kommandot ATA och det andra modemet att "ringa" (utan att slå nummer) med kommandot ATD.

Du kan behöva labba lite med komponentvärdena för att få optimal hastighet. Jag har inte räknat något på det här så impedansanpassnigen är säkert helt åt skogen

Av Zarwox

Jag kör min PBG3 utan batteri dag ut och dag in, så det ska inte vara något problem.

Av Zarwox

Dubbel CD-spelare: Pioneer CMX-3000 el. Numark CDN-90

Jag är på jakt efter en ny dubbel CD-spelare och valet står just nu mellan Pioneer CMX-3000 och Numark CDN-90. CMX-3000 har ju hängt med ett bra tag nu medans CDN-90 är i princip ny på marknaden och har en hel del intressanta finesser.
Visserligen så är Pioneerspelare mer eller mindre standard nu för tiden men jag är lika mycket vän med Numarks CDN-serie som med Pioneers CMX- och CDJ-serie.

De främsta skillnaderna jag kommit fram till hittils:

Pioneer CMX-3000:
+ Välkänd modell (alla vet hur den funkar och man stöter ofta på den)
+ Tempoinställning med en upplösning på 0.05%
+ Stor jog-ratt/hjul
+ Wave Display (Pioneers patenterade teknik för att visa en visuell bild av aktuellt ljudspår)
+ CD-text
+ Emergency Loop
+ 15sek antishock
+ Minne för 1000 cuepunkter
+ Slot-In-spelare

Numark CDN-90:
+ Det senaste av det senaste
+ Tempoinställning med en upplösning på 0.1%
+ Mjukvaran kan uppgraderas via CD
+ Inbyggda effekter (som man annars behöver en extern effektprocessor till)
+ 48sek antishock
+ MIDI in och ut (för att synka externa sequencers, effektenheter och dyl.)
+ Minne för 3000 cuepunkter
+ Beat-keeper/sync (som faktiskt fungerar)
+ Spelare med släde

Just nu lutar det åt Pioneer eftersom den är vanligast men jag är inte helt säker. Det som lockar hos CDN-90:n är MIDI-utgången, de inbyggda effekterna samt beatkeepern. Prismässigt är det ingen större skillnad men det känns som om man får mer lull lull med Numarks spelare. Jag har aldrig själv stött på något problem med vare sig Pioneers eller Numarks spelare så jag har inget att gå på när jag ska välja mellan dessa.

PS. Jag vill inte ha några tips om modeller från Stageline, Omnitronic, Stanton eller Denon (dem har jag fått nog av )

Av Zarwox

Jag har en 1603 (dvs ISDN-versionen) och jag var tvungen att beställa en senare version av den inbyggda IOS-programvaran för att den skulle gå att konfigurera via FastStep. Det kostade flera tusen så se till att den har rätt version innan du köper. Den nya versionen kräver dessutom ett 8MB Flashkort och orginal är det bara ett 4MB-kort. Det går heller inte att bara skaffa ett nytt kort och tanka hem programvaran, utan det måste vara ett specialkort (som märkligt nog ser precis ut som ett vanligt flashkort).

Om du inte har en FastStep-kompatibel version blir du tvungen att konfigurera den via telnet/konsollen vilket INTE är kul. Det måste vara en komplett idiot som skrivit IOS-programvaran

Av Zarwox

Mmmm...nostalgi...
Jag har en C64C med 1541-II-floppy, Datasette C2N-bandare, MPS-801-matrisskrivare, TAC-2-sticka och en hög med program (både kontorsprogram och spel) samt alla manualer. Allt fungerar utmärkt, men som MadModder säger. Det är inte samma ljud i de nya maskinerna. Har för mig det sitter en MOS6582 istället för MOS6581 i dem. (De är iof pinkompatibla, så det går att byta. Man behöver bara ändra en matningsspänning från 9V till 12V har jag för mig)

Jag har även den lite mer ovanliga C128D (som har inbyggd 1571-floppy). Dock saknar jag CPM-bootdiskarna...

http://quarq.ath.cx/media/cmptr/commodore/c128d.jpg

Någon annan som har en sådan?

De här har varit uppe förrut, men är det inte nostalgi så vet jag inte vad det är
http://quarq.ath.cx/media/cmptr/commodore/s&l_jul86_1.jpg
http://quarq.ath.cx/media/cmptr/commodore/s&l_jul86_2.jpg

edit: stavfel

Av Zarwox

Om du ska bygga en bra och enkel VCO från scratch så kan jag varmt rekommendera MAX083 som finns på Elfa. Jag labbade med den i plugget i våras. Den kräver mycket få kringkomponenter. Dess värre så är den ganska dyr men man får en garanterat stabil och flexibel VCO.

Jag funderar själv på att påbörja synthbygge kring två stycken MAX038 och jag hade tänkt driva dem med 16bit D/A-omvandlare. Då har man tillräckligt med svängrum för att kunna göra justeringar i mjukvara om skalan inte skulle stämma samt att man har rum att t.o.m frekvensmodulera till viss del direkt från mjukvara, utan LFO. Funderar på att öven göra en helt digital envelopegenerator och AM-modulator för shapes.

Får se hur mycket tid man får över nu när plugget börjar igen...

Av Zarwox

grapetonix, det bästa är nog att bara göra en sökning.

Vad har du för oscillator? Kan den styras med en linlär spänning med kanske 1 oktav/Volt eller måste utspänningen öka exponentiellt för att få rätt skala?

Kom ihåg att frekvensen ska öka exponentiellt (ungefär 16.351^(0.057765 x N) där N är MIDI-notnumret (7-bit värde), d.v.s den är inte linjär).

Ska du ha en vanlig linjär spänningskurva så räcker en mindre 8bit D/A-omvandlare, men ska kurvan öka exponentiellt så kan du behöva en betydligt bredare A/D för att få den upplösning det kräver och då ha en översättningstabell i µ-controllern.

Edit: En bra lista http://academic.evergreen.edu/a/arunc/intro_doc/node12.htm
Edit2: Det här kan nog vara något http://www.ralph-moseley.co.uk/tech/yahweb/midi2cv.htm

Av Zarwox

Det du behöver är en MIDI till CV-konverterare. Det bästa sättet är nog att bygga en kring en µ-controller + D/A. Det finns inga färdiga kretsar för detta endamål vad jag vet, men det finns många olika designer på webben om man söker runt lite.

Hur många kontrollsignaler behöver du?

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ficklampa
Jag har sett en som byggt in ett EPIA i en sådan mac på nätet, kolla på www.mini-itx.com eller sök på google.

Mord...:rolleyes:

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nillon
Zarwox: Hur gjorde du med gästboken? AppleScript-cgi eller?

Jo, precis. MacHTTP har stöd för det direkt (jag tror inte jag behövde lägga till något iaf...) Jag kan dock inte ge några detaljer. Det var evigheter sedan jag håll på med AppleScript senast. Det är ett simpelt hack som endast tar två värden från ett formulär och lägger längst ner i en textfil. Filen är inte ens korrekt formaterad om jag mins rätt

Edit: Det kanske var något RealBasic-program inblandat någon stans också. Jag kommer inte ihåg...

Av Zarwox

Jag körde min SE som webbserver med webbkamera och gästbok ett tag bara för att bevisa att det gick.

MacOS 7
MacHTTP
Connectix QuickCam

Fungerade finfint!

Kanske ska ta och plocka ner den från vinden igen. Den är körklar som den är.

Av Zarwox

Hur är det då med Gameportar a la Sound Blaster (MPU401) som har MIDI-ut? Man kan i alla fall få ut seriellt data. Så att säga att Gameportar endast är ingångar är inte helt korrekt.

Jag har för mig att det är pin12 som används för MIDI-ut.