Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ

Knepigt om du inte kommer förbi Grub, men låter ju som du har installerat och kan logga in?

Är det det grafiska gränssnittet som du inte får upp? Kan vara problem med Gnome (som egentligen löses med dnf update) som du kommer åt via terminalen med Ctrl-alt-f2 tex . Kör du LiveUSB, kan du testa köra startx för att kringå problemet och installera.

Av IlyaZ

Post är infrastruktur, som när den fungerar, gör annan produktiv verksamhet möjlig, precis som vård, skola eller kommunikationer. Det är inte gratis att underhålla, men det förutsätts för att samhället ska fungera. Att man kan räkna med att tex tågen går i tid är en förutsättning för att annan verksamhet som hänger på det ska fungera.

Tågverksamheten har bolagiserats och privatiserats. Det har bara blivit sämre. Posten har bolagiserats och privata aktörer har släppts in, det har bara blivit sämre. Nu förespråkar jag inte en återgång till som det var, för det är inte möjligt, utan säger att fortsatta privatiseringar och utarmning av verksamheten bara gör det sämre, och att det är något vi kommer få leva med om vi inte gör något åt problemets kärna, som är kapitalismen.

Möjligheten att köpa en billig komponent från Kina är ibland avgörande för andra inköp. Bygger man elektronik hänger det kanske på just den enda bluetoothkomponenten som gör att man väljer att genomföra projektet eller inte. Det köpet möjliggör i sin tur andra köp, som tex låda, arduino, batterier etc. Stänger de Kina-möjligheten kommer det bli en kaskad av konsekvenser också för svenska företag som kortsiktigt kommer dra nytta av det som i praktiken är en tull.

Vill man ha ett samhälle där varje projekt är förunnat storbolag och ett utan mindre tidskrifter (som slås ut av de föreslagna portohöjningarna) där informationsutbudet koncentreras till storkapitalets enkelspårighet, är det bara att applådera förändringarna.

Av IlyaZ

Tidigare var det lätt att handla från Elfa, men sedan de la ner har jag börjat handla från Kina. Ett 125 spänns påslag på grejer som kostar 5 kr styck är fullständigt orimligt. Det är bara att betrakta som tull. Klarar postnord inte volymerna är verksamheten underdimensionerad för svenska förhållanden. Hoppas kineserna ryter ifrån.

**bort /måd**

Av IlyaZ

Har haft en del problem som jag löst genom att byta systemspråk till engelska.

Av IlyaZ

Grejen är att omständigheterna i just det här fallet gör att det inte finns några utbytesstudenter, och inte kan finnas några, på plats. Det kan däremot finnas människor som inte behärskar engelska i publiken, och det är en reell möjlighet.

Vetenskaplig kommunikation på engelska är väldigt sällsynt i det aktuella yrket, även om det är oumbärligt för forskning. Förstår att det kan betraktas som meriterande, men det borde vara upp till studenten att avgöra så länge det inte finns någon kvalificerad bedömare på plats som kan garantera kvaliteten.

Ok visst, kan tänka mig använda cheeseburgare i sammanhang där det kanske ger någon ytterligare kontextuell nyans mot osthamburgare.

- Nu ser jag i alla fall frågan som besvarad, språklagen §10, som blir svår att åberopa utan prejudikat.

- Stå upp för rätten att välja mellan svenska, erkända minoritetsspråk, eller något annat praktiskt genomförbart och gemensamt bestämt språk med hänsyn till omständigheterna.

Av IlyaZ
Skrivet av anon127948:

Du är inte isolerad i Sverige. Naturvetenskapens språk är Engelska, alla artiklar och de flesta böcker är på engelska vilket betyder att det är viktigt att du behärskar fackspråket om du ska hålla på med det. Att skriva artiklar på engelska kräver att man behärskar engelska vilket man knappast gör med det man lärt sig på vanliga språklektioner som aldrig går in i vetenskaplig språkbruk.

Ingen säger att du måste prata engelska med andra svenskar hela tiden men du måste kunna Engelska på den nivån som naturvetenskapen kräver. Detta får du bara om du övar och lär dig i stället för att raljera om Svenska. Visst modersmål och allt men ibland måste man vara praktisk.

Att kurslitteratur är på engelska i Sverige är inget konstigt, men det är inte normen i världen, och det är inte det diskussionen handlar om. Naturvetenskapen har inget särskilt språk, så länge man inte räknar in matematiken. Det språk som bäst kommunicerar ämnet i ett visst sammanhang används, vilket i det här fallet är svenska. I andra sammanhang, tex internationella konferenser eller vid publikation är förstås engelska ofta, men inte alltid, bättre. Man får inte glömma att vetenskap bedrivs på långt fler språk än engelska, och att de engelskspråkiga publikationerna inte täcker in all vetenskap i dess absoluta framkant.

Oavsett är ett naturvetenskapligt program inget språkligt, och det finns inte möjlighet att bedöma språket på aktuellt universitet. Mot bakgrund av det är det ett meningslöst krav. Ett examensarbete är en produkt i sin egen rätt, inget träningstillfälle i språk.

Av IlyaZ
Skrivet av anon127948:

Naturvetenskap sköts på Engelska!

Verkligen inte. Forskning sker på svenska i svenska forskargrupper så länge samtliga talar språket. Är det inte fallet, byter man till engelska. Inte ens i utlandet talar jag engelska med svenskar eller andra nordbor. Det förekommer inte att svenskar på svenska institutioner talar engelska med varandra "bara för att" eller att "naturvetenskap sköts på Engelska". Vill man sedan publicera något gör man det lämpligen, som svensk, på engelska, men det är inte det diskussionen handlar om.

Av IlyaZ
Skrivet av Aktsu:

Det är ju självklart att de måste kunna se om studenterna kan hålla en presentation på engelska om de skall ge dem en examen. Hur skulle det annars se ut när deras studenter kommer ut i arbetslivet och inte klarar av det?

För övrigt kan jag tipsa dig om att om du skall hålla på med dina rättshaveristidéer om att säga "osthamburgare" så bör du vara riktigt jävla duktig på det du gör, annars lär du ha det svårt i arbetslivet. Jag själv skulle aldrig orka jobba med sådana komplicerade människor, om de nu inte hade massvis med kompetens att tillföra, då får man helt enkelt acceptera deras egenheter.

Sen kan vi ju även diskutera korrektheten i att kalla en "cheeseburger" för osthamburgare. Om något bör du ju använde de orden som finns i SAOL som då vore ostburgare eller cheeseburgare. Om det nu var att prata svenska korrekt som var viktigt förstås, och det inte handlade om att få vara rättshaverist. Har restaurangen sen döpt rätten de serverar till "Cheeseburger" är det ju även det du skall beställa, även om du vill prata korrekt svenska. Det är inte tänkt att du skall beställa rätter genom att beskriva vad rätten innehåller utan är de namngivna (oavsett språk) så beställer du ju rättens namn.

Jag ser inte hur det skulle vara en egenhet att insistera på möjligheten att tala sitt språk i sitt land. Rätten att tala svenska och våra minoritetsspråk är något som försvarats och fortsatt måste försvaras med näbbar och klor.

Det hade i själva verket, av goda skäl, varit otänkbart att examineras på något annat språk än det egna i stora delar av världen där människor fortfarande har självrespekt. Det är inte den aktuella utbildningens syfte att lära ut språk och den saknar både kompetens och befogenhet att överhuvudtaget bedöma det. Tyvärr tycks uppfattningen om engelskan som det nya normala i det offentliga Sverige vara väletablerad. Med lite perspektiv ser man att landet vid det här laget är ett av de mest amerikaniserade i världen, och att språktvånget är ett uttryck för det. Det finns ingen som helst anledning att acceptera läget bara för att det för närvarande råkar genomsyra samhället. Det gör det inte rätt per automatik.

Jag tar inte ställning till vad som är korrekt svenska eller inte. Att ett ord inte står med i SAOL betyder inte att det är felaktigt. Alla tänkbara kombinationer av sammansatta ord finns såklart inte listade. Huvudsaken är att det ska gå att beställa mat på det egna språket och en "cheeseburgare" är just en osthamburgare. Det finns ingen som helst anledning att tillgjort använda engelska för att beställa mat. Engelskan genomsyrar landet ner till minsta by, och erfarenheten visar att den används och rentav sätts på piedestal mer där ingen engelska annars talas. Den har ironiskt nog blivit ett statusmått som fungerar vilket tycks bekräftas av dess användning i marknadsföringen. Det är en tråkig utveckling sett i sitt sammanhang där allt färre behärskar basal svenska. Det är en debatt som behöver sättas igång.

Av IlyaZ
Skrivet av Funiculus:

Ja ve och fasa, snart har vi ingen kultur kvar. Rätt var det är börjar folk äta pizza, sushi och hamburgare istället för att trycka i sig raggmunkar och bullens pilsnerkorv. Det underminerar det svenska köket. Jag har läst 1000 hp gastronomi så jag vet vad jag snackar om.

OnT: att (vissa) svenskar föredrar det svenska språket tror jag mer har att göra med associationer man byggt upp under uppväxten. Språk utvecklas utifrån vad som behöver uttryckas och jag tror det är en försvinnande liten del som enbart en specifik kultur har behövt verbalisera. Nej, för mig låter detta snarare som juvenoia.

Det är ett felslut. Det är inte frågan om att börja äta pizza, utan om att tvingas göra det. Ät pizza, tala engelska om du vill, men kräv det inte, åtminstone inte i kontakt med myndigheter. Engelskan minskar tillgängligheten. Jag kan förstå träningspresentationer på engelska, som del av någon för ämnet passande kurs i engelska, men här pratar vi om en presentation i sin egen rätt. Resultat förmedlas till åhörare som bättre tillgodogör sig information på sitt modersmål. Det är ingen på-låtsas-verksamhet som förberedelse för något slags arbetsliv. Engelskan är ett språk jag redan obehindrat använder i jobbet och inget jag känner att jag behöver prackas på mer. Men, den diskussionen tar jag med universitetet. Mitt intresse här är inte det, utan det rent juridiska.

Av IlyaZ

Det är klart att språk utvecklas, men för att de ska göra det måste de talas.

Av IlyaZ

Det här med rättshaverist köper jag inte. Språket är en del av, och en förutsättning för vår kultur, inget annat språk kan uttrycka den bättre och inget annat språk har utvecklats efter just våra förhållanden. Ger vi upp språket eller undertrycker det, ger vi upp kulturen till förmån för någon annans. Det borde vara givet att försvara rätten att tala och skriva på svenska i Sverige. Sen är det klart att dokumentation och liknande, särskilt inom privat sektor eller forskning lämpligen sker på engelska på grund av engelskans position i västvärlden inkl forna kolonier. Men det är inte det det handlar om här.

Jag talar fyra språk och har snart 600hp, varav en stor del på engelska, men det är just att innehållet får stå tillbaka för formen som oroar mig. Att språket utarmas, och att människor i högre utsträckning saknar det ordförråd som krävs för att uttrycka sig och forma sina tankar är problematiskt. Jag är för att använda engelska där det behövs, men är djupt kritisk till hur det språket smyger in och ersätter svenskan i områden där svenskan fungerar bättre.

Av IlyaZ

Jag kan förstå att det uppfattas som fånigt överlag, och det kanske är det, men vänd på det. Blir det inte fånigt att hålla föredrag på engelska när alla talar svenska, som eurodance säger? Det är det som bär emot. Den obligata anglifieringen är ett underkännande av svenskan, ungefär som att alla ska tala engelska bara för att man gör det "i den stora världen", ett uttryck för något slags mindervärdeskomplex. Kanske tom kan ses som spännande för en del.

Programmet ges inte på engelska och alla måste tala svenska. Någon enstaka frivillig föreläsning med utländsk föreläsare förekommer på engelska. I kursplanen står att presentationen ska hållas på engelska, men frågan är om det är ett juridiskt giltigt krav. Det finns dessutom lokala beslut på att examinationer ska göras på svenska utom i undantagsfall. Alla tentor och inlämningar sker på svenska i övrigt.

Visst, man kan säga att det är ett träningsmoment, vilket allt i viss mån är, men det är ändå ett examensarbete och ingen engelskalektion, dvs ingen på-låtsas-verksamhet. Hur man än vänder och vrider på det blir det inte bra.

Av IlyaZ

Säg att du inte har djupseende bara.

Får jag fråga vad du fått för diagnos?

Av IlyaZ

Språk och juridik: Tvingas tala engelska med svenskar

Hej

Blir förbannad på hur engelskan i allt högre utsträckning ersätter svenskan i Sverige. För sakens skull vill jag tillägga att jag inte har några som helst problem med engelska i sig, och talar det gärna när det är motiverat. Har Cambridges CPE (C2-nivå), och inser att många talar engelska på hög nivå i Sverige, men det är inte det det handlar om här.

Hittills har jag konsekvent vägrat tala något annat språk än svenska med svenskar. På så sätt beställer jag aldrig "cheeseburger" utan osthamburgare. Men, nu blir det knepigt. Jag läser en naturvetenskaplig utbildning på ett statligt universitet som kräver att jag presenterar på engelska för en helsvensk publik. Jag har tidigare presenterat på engelska, på andra utbildningar, men där har det varit motiverat av att få talat svenska, dvs en ren artighet. Här talar samtliga svenska, och användning av engelska blir både pretentiöst, artificiellt, underdånigt och omotiverat till den grad att det påminner om dagisverksamhet. Är inte svenskan huvudspråk i Sverige? Vad har universitetet för juridisk grund att tvinga studenter tala engelska med myndighetsutövare? Kan jag vägra och få rätt?

Av IlyaZ

Låt TV4 och alla andra privatkanaler betala (mycket mer) för att de får sända istället.

Av IlyaZ
Skrivet av Awakeruad:

Det är ett statligt företag. Svenska staten äger 60%, Danska staten 40%.
Om de inte klarar att ge grundläggande service för de priser de tar, bör firman läggas ner eller privatiseras.

Grejen är att PostNord är bolagiserat och verkar på en marknad där det finns många privata aktörer. Statligt eller inte, det är samma principer som gäller och som gör att man behöver går med så hög vinst som möjligt. Tittar man på systembolaget är det däremot delvis annorlunda.

Av IlyaZ

Fick inga paket - tvingades lägga ner sin firma
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artike...

Trevligt

De hänvisar till spårbara paket, men inte ens de verkar levereras som de ska. Visade sig att jag skulle fått ett paket i december, som jag fortfarande inte sett skymten av, men som enligt avsändaren bekräftats som levererat.

Har också varit med om att post skickats tillbaka, med postnords klisterlapp + ruta "okänd" ikryssad, trots att allt intill varit riktigt och jag bott på adressen i flera år. Fick sedan brevet i handen när jag träffade personen veckor senare. Klippte ut klisterlappen och satte upp på mitt kylskåp.

En annan gång fick jag besked om att jag skulle lämna studiekontroll, eller få hyresavtalet uppsagt. Hyresvärden hade inte fått mitt intyg och hade skickat en påminnelse/uppsägning till närmaste postombud. Fick inget AVI om detta, däremot en "påminnelse"-AVI en eller två veckor senare. När jag sen direkt hämtar ut brevet är deadlinen för studiekontroll över sedan några dagar och jag därmed vräkt. Lyckligtvis löste det sig ändå, men de hade inte behövt vara snälla, om de velat bli av med mig.

Förra veckan fick jag någon annans brev, som jag gick och lämnade i postlådan.

Ringa och klaga är inget som kommer avhjälpa problemet. Det är inte lönt. Den försämrade servicen är en del av effektiviseringar och besparingsåtgärder som syftar till att göra företaget mer lönsamt. Marknadens lag är att antingen köpa eller köpas upp.

Av IlyaZ

Man kan göra det mesta men frågan är vad som är bekvämt nog. Som jag förstår det krävs två analoga, frikopplade, input.

Flight sim yoke, ger dig ratt (men går de rotera 360?) som du kan röra i längsriktning. Kanske bra för gas. Broms skulle gå att fixa intuitivt med sidospakar + fjäder eller en pedal man rör med handen. Eller tejpa upp en gamepad med analoga spakar på ratten.

Det går också att använda facetracking tex, bakåtlut -> broms. Men, vet inte hur det skulle fungera i praktiken.

Med webbkamera kan man tex använda facetracknoir relativt lätt (men äter några % cpu). Opentrack är också ett program som ger stor funktionalitet.

Är benen obrukbara permanent skulle jag försöka skaffa en vanlig ratt och sen montera analoga joysticks eller motsvarande på var sin sida, inom räckhåll för fingrarna, och koppla dem till en arduino. Vill man inte göra det själv är det allmängods hos många ingenjörer.

Av IlyaZ

Har varit med om intervjuer, främst över telefon, bla Google (NDA gäller inte längre), som inkluderat förhör på datastrukturer och algoritmer (med bivillkor att man bara har två variabler att tillgå tex), allmän problemlösningsförmåga (resonera kring problem utan att det nödvändigtvis finns något rätt svar). Även skriva testprogram och skicka in. Sedan tidigare mindre 3d-spelprojekt i team, inkl motorbygge (10 000 rader) i bagaget från gymnasiet, som det gått att berätta om. Blandning av kontroll av utbildning och intresse (hobbyprojekt).

Av IlyaZ
Skrivet av henrikj82:

undrar hur mycket dev tid detta tog?

Det ena utesluter inte det andra, eftersom det inte är konkurrerande verksamhet. Medan programmerarna håller på med sitt kan grafik och annat sitta sysslolösa om de inte får uppgifter. Skulle inte förvåna mig om någon i deras team arbetar med just cutscenes och trailers.