Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ
Skrivet av Blofeld:

Förstår inte dina frågetecken?

Traditionellt säger man att ww2 startade iom Tysklands invasion av Polen. Det som påpekas är att även Soviet Unionen var med och invaderade, om än ett par veckor senare.

Att det skedde omfördelningar av territorier innan invasionen ovan är helt riktigt, men det är inte det som en majoritet anser vara starten av ww2, dock är de underliggande orsaker.

De flesta totalitära regimerna vid tiden plockade åt sig land, tex Ungern.

Det jag invänder mot är historielösheten i att påstå att Sovjet inledde kriget. Om vi ska räkna några veckor fram, och inkludera ett land som inte ingår i kriget förrän flera år senare, kan vi lika gärna plocka med veckor, eller varför inte år tillbaka. Det är ett godtyckligt grepp.

Andra världskriget startar inte med en enda isolerad händelse, lika lite som de utlösande skotten i första.

Av IlyaZ

Det var ett imperialistiskt omfördelningskrig samt reaktion mot det socialistiska (sovjetiska) hotet (visavi överklassens maktstrukturer).

Skrivet av anon5930:

Hm, är jag verkligen först med att påpeka att det inte enbart var Nazi-Tyskland utan även ryssar/Sovjet som inledde andra världskriget? Bägge länderna invaderade och ockuperade olika delar av Polen: https://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Poland

?????????

Fascist-Polen och Naziregimen styckade Tjeckoslovakien dessförinnan, med västmakternas goda minne.

Sovjet var sista landet att sluta avtal med Tyskland, efter att alla trevare till västmakterna avböjts av desamma.

När man så gick in i Polen tog man bara tillbaka de ryska områden Polen tagit i samband med inbördeskriget. Gränsen är i stort sett likadan idag. Av den anledningen var det också Tyskland som förklarades krig mot och inte Sovjet.

Av IlyaZ
Skrivet av Swedman18:

Så du litar inte på vad försvarsmakten säger?

Det förutsätter att försvarsmakten hävdar just det som påstås.

Sen är det klart att försvarsmakten i praktiken visat sig stå utanför demokratin och har djupa band till Washington.

Av IlyaZ
Skrivet av spikfavoriten:

@jH0Ni:

ja det var ju inte för skojs skull ryssland

* övade bombövning över sthlm förra året
* sprider falska rykten och desinfo
* allmänt agressivt beteende
* åkte in i skärgården med ubåtar
* tagit ner radiomaster

Det är ju allmänt kännt och tom sveriges öb nämde i somras ökade hotet från ryssen.

senast har vi ju den förmodade spionen som nässlade in sig i regeringen.

klart folk är oroade.

Det är samma propaganda som demoniserat Trump. Det är bara toppen av ett isberg av lögner.

Inget av det du nämner är sant.

Av IlyaZ
Skrivet av Swedman18:

Ukraina kunde knappast vara självständig med god ekonomi när de inte kan självförsörja sig utan är beroende av att Ryssland ska ge dem gas, vilket är minst lika viktigt som olja och bensin för dem. Något som Putin höjde avgiften för gasen chockartat.

Så nej jag ser inte varför deras situation skulle se bättre ut, snarare skulle det bli en annan slags annektering genom att alla i hushållen i Ukraina skulle vara skyldiga till Ryssland.

Ja, som sagt, ett närmande till marknadsmässiga priser, snarare än subventionerade vänpriser som landet tidigare haft för att kunna värma sina hushåll. Varför subventionera en Rysslandsfientlig US-marionettregim? De får nu sina lån från IMF och väst, istället för Ryssland. Lån hade de behövt ta i vilket fall som helst. Skillnaden är mängden och längden. Det hade varit mer lönsamt och gynnsamt att inte bryta med Ryssland å Washingtons vägnar. Imperialisterna är intresserade av att så split, dela och härska.

Av IlyaZ
Skrivet av Swedman18:

Nu generaliserar du det här väldigt mycket, den "demokratiska" presidenten satte sig själv in i den här situationen. Klart folk blir arga när han ville sälja ut Ukraina till Ryssland.

Ja, han satte sig själv i situationen när han dumt lyssnade på Obombas maningar till "besinning", maningar som är väldigt ensidiga och inte gäller dagens regim. Hade Janukovitj satt in vattenkanoner, gummikulor och ytterst tanks hade Ukraina fortfarande varit ett enat självständigt land med god ekonomi. Ryssland och Ukraina är kraftigt ekonomiskt integrerade sedan urminnes tider, bland annat eftersom Ukraina är en sentida konstruktion och avknoppning ur Ryssland. Att behålla banden till Ryssland var det naturliga och mest gynnsamma valet för Ukraina. Nu har västtillvända marionetter istället tvingat igenom en total katastrof som endast bidragit till en lyckad destabilisering av Rysslands grannområde.

Av IlyaZ

Kongressen kommer fortfarande ge Trump problem med en normalisering av relationerna med Ryssland.

Av IlyaZ
Skrivet av jH0Ni:

Tråkigt att du gått på den ryska propagandan. Självförsvar mot en marionettregim? NATO-propaganda? Hur förklarar du rysk trupp på Krimhalvön? Är det bara propaganda? Kiev närmade sig EU, vilket Putin inte kunde tillåta.

Av någon anledning känns det som denna diskussionen inte kommer så långt..

Hur jag förklarar rysk trupp på Krim???

Rannsaka dig själv, eftersom du ställer frågan.

Rysk trupp har funnits på Krimhalvön i flera hundra år.

Nej, man avsatte en "demokratiskt" vald president, intog och brände regeringsbyggnader. Försökte ha ihjäl presidenten, som tvingades fly landet, samtidigt som man hade ihjäl och misshandlade dem som inte ställde upp på ett "EU-närmande". Lite senare hade man ihjäl uppemot hundra oppositionsaktivister i Odessa, burade in de överlevande och lät förövarna gå. Strax därefter rullade man in tanks i öst, men där de första utkommenderade trupperna gick över på folkets sida. Större delen av ukrainska trupperna på Krim lämnade också sin proEU-förbrytarregim och gick över till Ryssland.

Av IlyaZ
Skrivet av jH0Ni:

Är lite småbekymrad över det säkerhetspolitiska läget måste jag säga. Det är mycket instabilt nu med Syrien och för att inte tala som Ukraina, vårt eget närområde. Jag förstår att många av er tycker det är bra med Ryssvänlig president, att rysshotet är överdrivet osv. Men begrunda att det var Ryssland, inte nato, som var agressor på Krim. Det var Ryssland, inte nato, som var agressor i Ukraina. Det är väldigt dålig timing för en nato-kritisk president. Självklart borde medlemsländerna dra ett större lass, men det hör inte till poängen. Det finns en rysk minoritet i baltikum precis som i Ukraina, om än mindre. Vad skulle hända om Ryssland måste "skydda" sitt folk igen, precis som innan? Med en nato-kritisk amerikansk president får de mer spelrum. Vi har redan sett med alla övningar, styrkedemostrationer och kränkningar att de är mycket oförutsägabara.

Nu låter jag väldigt domedagsprofetisk, jag tror inte tredje världskriget bryter ut. Men det finns risk för försämrad stabilitet. Självklart begår nato också kränkningar osv, men Putin har lite mer aggresiv agenda som vi sett på krim/i Ukraina.

En annan sak som bekymrar mig är klimatfrågan. Ett så ledande industriland som inte tar ansvar för sin klimatpolitik ger oss andra massor problem. Trist med faktaförnekare.

Skulle Hillary blivit president hade jag nog varit bekymrad för annat, man är aldrig nöjd.

"Rysk aggression" i Krim och i Ukraina är bara NATO-propaganda. De hade långt gångna planer på att ersätta den ryska flottbasen med en amerikansk i Sevastopol, men gick för långt med den våldsamma kuppen och stödet till öppet nazistiska kamporganisationer. De fick känna på rekyl när Krim valde att återgå i Ryssland.

I övrigt är det svårt att tala om ryska minoriteter i Ukraina. Ukrainare, Vitryssar och Storryssar är ryssar allihop, precis som skåningar, gotlänningar och smålänningar är svenskar.

Östra Ukraina handlar om folkets självförsvar mot en Washingtonmarionettregim som satt in tanks mot den egna befolkningen, och som nu lyckligtvis hänger löst.

Det är bra att balterna får en reality check.

Av IlyaZ

Ett ukrainskt perspektiv på resultatet:
http://www.youtube.com/watch?v=HlJkTCzfl0g

Av IlyaZ
Skrivet av MinscS2:

Gött att se att "demokratin" i USA fungerar som den ska.

För andra gången på mindre än 20 år har den presidentkanditat med minst antal röster vunnit.
USAs valsystem är ett skämt...

Minst antal röster är att ta i. Om något visar resultatet att folkets röst spelar roll, trots stora delar av de härskande skiktens transparenta försök att manipulera opinionen (också i Sverige). USA är ingen demokrati, men folket har en, om än begränsad, röst också inom systemet.

Av IlyaZ

Högerpressen maler på

"Psykologen: Så pratar du med ditt barn om Trump"
http://www.dn.se/livsstil/psykologen-sa-pratar-du-med-ditt-ba...

Winiarski, Holmström, Wolodarski och alla andra betalda DN-troll gapar och gormar spaltmeter.

Av IlyaZ

Helt rätt att ta itu med infrastrukturen och skapa massor med jobbtillfällen. Nästan som Roosevelts New Deal om det genomförs.

Nu är det dags för USA att lämna Europa och NATO. Husse får lämna de aggressiva småhundarna därhän. Särskilt Baltikum och Polen.

Också dags att slutligen sluta avtal med Assad för att köra ut islamisterna i havet.

Är dessvärre pessimistisk, då Trump bara är en frontfigur, men åtminstone har man inte valt en förbrytare till makten.

Av IlyaZ

Folk kommer bli besvikna på Trump också, eftersom systemet som skapar otillfredsställelsen består. Men kan Clintonarna och Obomba få skaka galler är i alla fall lite trevligt. Även positivt om det börjar tänkas i banor att lämna NATO.

Av IlyaZ
Skrivet av Bassen87:

Är du säker på att det folket du talat med eller sett uttalande ifrån talar för hela Irak?
Har dessa personer som själv bott i Irak och utsatts för tortyr och fått sina familjemedlemmar dödade medans de var tvungna att applådera?
Eller menar du de som är i säkerhet nu så kan deras landsmän och kvinnor få leva kvar i mardrömmen under Saddam för att de själva inte effekteras utav det mer?

Frågan du istället borde fråga är om de förtryckta i Irak var för eller emot att Saddam togs bort.

Mardrömmen som innebar att barn plockades ur sina kuvöser? Var det också sant?
https://en.wikipedia.org/wiki/Nayirah_(testimony)

Ingen talar för "hela Irak". Det är klart att människor levde under förtryck under Saddam. Varje stat bygger på förtryck och våld. Skillnaden är vem som förtrycks och varför. Under Saddam var Irak ett självständigt land, där flertalet levde i fred och hade en framtid, och där samhället på sikt hade potential att utvecklas till något annat utan Saddam men med bibehållen suveränitet.

Skrivet av Hurtigbullen:

Att FN anser att Irakkriget var olagligt är inte detsamma som att det Amerikanska folket är av den åsikten. Merparten av det Amerikanska folket anser nog att kriget var rättfärdigat, alldeles oavsett vad du, jag eller FN har för åsikt.

Och för att vara precis så sa Kofi Annan, enligt din källa, följande: "I have indicated it was not in conformity with the UN charter. From our point of view and from the charter point of view it was illegal.", återigen en åsikt eller synvinkel.

FNs institutioner utgör den yttersta juridiska auktoriteten här, oavsett vad någon har för åsikt. Det är klart att man kan hänfalla åt den banala idén om att allt är en åsikt, eftersom allt upplevs subjektivt, men det gör diskussionen fullständigt meningslös. Det skulle för övrigt förvåna mig om människor idag anser att kriget var rättfärdigat, men det spelar ingen roll. Kriget var en brottslig handling, precis som alla andra anfallskrig som inte är FN-sanktionerade. Det är lika mycket en åsikt som åsikten att Wilkes Booth sköt Lincoln.

Fall har prövats i domstol, tex Nicaragua vs USA, där USA befunnits skyldiga till bland annat terrorism men vägrat acceptera utfallet. USA är enda landet i världen, efter Nazityskland, som dömts för detta. Men, grejen är att, internationell rätt bevisligen inte spelar någon roll i praktiken så länge du kan köra över den. Det är inte för inte som tex internationella brottmålsdomstolen i praktiken är de nuvarande och fd kolonialmakternas domstol där t ex USA gärna är pådrivande men själva står utanför jurisdiktionen. Därför lär mål som berör imperialiststater sällan heller prövas, då de inte leder till något. Det blir bara en exercis i naivitet. Det rättsliga systemet är på många sätt byggt för att serva imperialiststaterna på ett internationellt plan, precis som det återspeglar klassjustisen nationellt, men med det halvdana undantag FN utgör som finns tack vare den sovjetiska segern. Vi minns t ex hanteringen av fallet Milosevic (som nu postumt frikänts).

Citat:

Du har mao inga konkreta bevis på att Khan skulle vara en krigsförbrytare. Att han var soldat och befann sig i Irak vid tidpunkten är inte detsamma som att han begick krigsförbrytelser, lika lite som att alla Irakier som deltog i angreppet mot Kuwait skulle vara krigsförbrytare.

Khan var en brottsling då han ingick i den kriminella och folkrättsvidriga operationen mot och i Irak. Det spelar ingen roll vad han gjort eller inte gjort i övrigt. Att bekämpa en ockupant är däremot ingen brottslig handling, utan lika hedervärt som godis är gott (även det "åsikter"). Självklart var angreppet mot Kuwait brottsligt även det, och alla inblandade på angreppssidan brottslingar.

Av IlyaZ

I det här läget är enda gynnsamma utfallet om det inte blir någon klar vinnare, och ingen kandidat erkänner sig besegrad.

Av IlyaZ

Jag skulle snarare säga att Iraks folk lever i terror idag, i sviterna efter kriget, som drivit enorma mängder på flykt från sina hem. Vad spelar Saddams "terror" för roll när norra Irak tagits av Daesh eller när hela städer ödelagts? Saddams "terror" hade varit på sin plats för att stoppa dylika förmågor, precis som Ghadaffis "terror" hade hållit islamisterna i schack, men som idag istället hjälpts till makten av Clinton. Långt färre tog skada då, och hade förmodligen fortsatt gjort det, än vad vi ser idag.

Så länge inga verkliga organiserade alternativ till den sortens ledare finns, mynnar varje uppror bara ut i katastrof som utnyttjas av imperialisterna för att flytta fram sina positioner på det globala schackbrädet. Det nationella oberoendet är en förutsättning för utvecklingen av varje form av frihet och demokrati som måste utgå från det egna folket. Förändringen måste komma naturligt inifrån och utföras av de förtryckta folken, inte genom någon annans "humanitära" bombmattor med helt annan agenda. USA och dylika krafter har inget som helst att göra i Irak eller någon annanstans i världen utan FN-mandat.

Av IlyaZ
Skrivet av Bassen87:

Saddam hade tidigare använt "weapons of mass destruction" och notera att det innebär inte endast kärnvapen utan även kemiska/biologiska vapen.

Oavsett vad Bush eller Blair sa vad de hade som grund för att invadera Irak spelar egentligen ingen roll.

Själva borttagningen utav Saddam och hans söner samt Baathpartiet var på tiden då han skulle ha tagits bort från makten mycket tidigare.

Irak förlorade sin suveränitet genom att bryta emot folkmordskonventionen, icke-spridningsavtalet, supportar och skyddar internationella terroristgrupper, ockuperar och invaderar områden som tillhör andra nationer.

Dessa fyra hade Saddam brutit emot gång på gång och var redo att göra det igen.

Vad ni kan kritisera är hur de gjorde efter invasionen och vad de tänker göra med resurserna såsom olja m.m.

Men att kalla avsättande utav Saddam Hussein för krigsbrott och olagligt är helt och hållet fel.

För att ett anfallskrig ska vara lagligt måste det godkännas av FNs säkerhetsråd. Övriga "konventioner", avsiktsförklaringar, och avtal är av fullständigt underordnad betydelse. Anledningarna "supportrar och skyddar" internationella terroristgrupper är trams, och inget som håller som förmildrande omständighet. Det kan man påstå om allt och alla. Sen blir det en kullerbytta när man anför "ockuperar och invaderar områden som tillhör andra nationer" som medargument. Med den argumentationen faller USA i samma träsk.

Angreppet på Irak, och den påföljande förstörelsen, med hundratusentals, om inte miljoner offer, är ett brott och en stor mänsklig katastrof som bland annat bidragit till det vi ser i Mellanöstern idag.

Saddam var trots sina brister mycket bättre för Irak än det som kom efteråt. Man kan inte lasta honom för att försöka hålla ihop sitt land och stoppa utländska lakejer och legoknektar från att omvandla landet till ett nytt Somalia precis som de nu gjort i Libyen, tidigare Afrikas mest utvecklade land.

Av IlyaZ
Skrivet av Hurtigbullen:

Det är måhända din åsikt, men den delas knappast av den Amerikanska befolkningen överlag eller Amerikas ledning.

Kapten Khan deltog i Irakkriget och eftersom du nu specifikt anklagar honom för att vara kriminell så antar jag att du har detaljerad kunskap om hans deltagande i kriget och på vilket sätt det gör honom till kriminell. Därmed tycker jag att du bör presentera dina bevis.

Det är knappast en åsikt, eller ens kontroversiellt, att kriget var och är brottsligt, inklusive alla förövares skuld till det.
https://www.theguardian.com/world/2004/sep/16/iraq.iraq

Khan var en bandit, precis som alla andra som förgripit sig på Iraks eller Syriens suveränitet. Det är ingen åsikt, utan ett juridiskt faktum.

Enligt den lagliga bas som uppkom i samband med och strax efter Nürnbergrättegångarna fastslogs att angreppskrig är det yttersta internationella brottet, som inbegriper samtliga andra krigsbrott det leder till. För att kriget skulle vara lagligt, måste det ha stöd av FNs säkerhetsråd, vilket det inte hade.

Citat:

Att sen USA specifikt skulle jaga och döda terroristers familjer är inget jag hört talas om. Du får gärna komma med lite källor till ditt påstående.

Det beror på vem som räknas som terrorist, och det är inte upp till USA att avgöra. I fallen där USA mördar misstänkta terrorister och deras hela familjer, inklusive alla som råkar finnas i närheten, är det lätt att vända på begreppet. Den terrorism USA utsatts för är ingenting i jämförelse med den slakt av civila USA och dess drängar ägnar sig åt dagligen.

Varje drönarangrepp är ett brott, dels är det en krigshandling, och dels handlar det om utomrättsliga avrättningar i områden där USA saknar jurisdiktion. De är ingenting annat än övergrepp.
https://www.theguardian.com/world/2013/oct/18/drone-strikes-u...

Av IlyaZ
Skrivet av anon4992:

Hur kommer det sig att USA endast har två partier? Finns fler såklart men dom är ju knappast på kartan så att säga. Jämför med resten av väst så ser det väldigt annorlunda ut.

Det är ett fenomen som uppstår ur valsystemet.

Därmed inte sagt att partierna skiljer sig åt i övriga väst heller.