Inlägg

Inlägg som Skyclaw har skrivit i forumet
Av Skyclaw
Skrivet av Airikr:

Jag tokälskade Discord när det var nytt. Skapade mitt första konto 2015 eller 2016 och försökte nästan genast "konvertera" mina Skype-polare till Discord. Hela grejen var nytänkt och hade det som TeamSpeak 5 skulle ha (som nu är i öppen beta), vilket då var en dröm för mig. Men i dagsläget använder jag min egna XMPP- och Mumble-server. Varför? Visa spoilern så får du läsa mer.

Varför sätta allt i en spoiler? Jag använder inte Discord och den här tråden är för de som använder Discord. Varför skriver jag då ens det här inlägget? Jag vill förmedla min erfarenhet av Discord innan det blev en bloated tjänst.

Kryptering
Den data man skickar till Discords servrar i USA, är krypterad in-transit (HTTPS). Men hur lagras datan sen? Jo, i klartext, men på en krypterad lagringsenhet (och om man har otur, likaså video- och röstdata (se "Content you create")). Detta betyder att hackare har svårt för att komma åt datan (svinbra), men de med rätt roll hos Discord kan komma åt datan rent krasst när de vill (svindåligt). Men om de gör detta utan tillåtelse av företaget, så kan de få sparken.

Endast "skickar till Discords servrar i USA" ska egentligen få många att rysa.

Integritet
Att bevara sin integritet så mycket som det bara går, är livsviktigt nu för tiden. Det är hur enkelt som helst för ett företag att fiska upp tonvis med data om en, som de sen säljer till tredjepart, som i sin tur ser ditt personliga liv som en inkomst. Bland annat Meta (som också ser ditt liv som en inkomst), Google, Microsoft, Spotify och TikTok gör just detta. Om man ska tro på Discords integritetspolicy, så säljer inte Discord din personliga information.

Så varför tog jag upp detta? Jo, för att Discord lagrar din data i klartext på en krypterad lagringsenhet. Och allt du ger Discord, lagras där: vilka vänner du har på Discord, vilka du skriver med, vad du har skickat till dom, med mera. Din data ska egentligen krypteras innan den skickas till en server i oavsett land. Och sen Spy.pet blev välkänt, är din data inte längre säker. Det har den förvisso aldrig varit, men om man ska hårddra: hellre hos Discord än hos Spy.pet.

Varför jag använder XMPP och Mumble
Till att börja med, det är sjukt svårt att hitta personer som faktiskt vill använda Mumble. Jag försökte få 2 av mina spelvänner tidigare i år eller sent förra året, men då fick jag bara "använd Discord som en normal person" som svar av den ena "vännen". Jag blev rätt lack då. Har inte pratat med henne sen dess.

Man kan ju chatta i Mumble också, men jag har valt att inte spara chatthistoriken. Vill man chatta mer än att prata, så finns min XMPP-server (använder Snikket).

Jag använder XMPP för att komma bort från Big Tech, och Mumble likaså, men främst för att jag vill uppnå det som är livsviktigt nu för tiden: att kunna äga sin egna data. Inget säljande, inga annonser, ingen personlig information som läcks ut (för det finns inget lagrat), ingen lagring i ett annat land - din data förblir din data och ingen annans. OMEMO är ett krav med de jag skriver med på XMPP-servern, och Mumble använder sig av kryptering, även i samtal.

Slutord
Discord var en förbaskat mysig och trevlig tjänst förr, men nu har jag sett via en polare, att de har petat in en jävla massa annat som egentligen inte behövs i en VoIP-mjukvara. Ta Nitro som ett exempel. Du stödjer förvisso Discord och dess utveckling (bra), men ska man verkligen betala för att få reklam? Eller försvinner reklamen när man har Nitro? Jag raderade mitt Discord-konto innan pandemin och har inte tittat tillbaka sen dess.

Självklart är det ensamt och tråkigt att gå från att vara mycket aktiv på en Discord-server, till att endast prata med en enda person därifrån (prata = röstsamtal, och då närmare bestämt telefonsamtal (han totalvägrar Mumble)). Men ibland får man offra sig för att leva ett mer privat liv = ej integritetskränkande liv.

Gällande forum så arbetar jag med en spelmötesplats där forum och Mumble kommer vara i fokus. Lansering? Okänt på grund av fokus på annat inför den här sommaren, och sen även andra saker.

Dold text

Hedersvärt av dig försöka kämpa för den enskildes integritet, men personligen känner jag att det är något man får leva med i det här fallet. Om flera av ens umgängeskretsar samlas på olika Discord-servrar så är det ganska mycket begärt att alla ska gå över till något sämre open-source alternativ - de flesta ser troligen inte problemet med att ge ifrån sig sin data och någonstans är det ju i utbyte av användning av klienten.

Resultatet blir att man fryser ute sig själv från umgängskretsarna bara. Relationer måste vårdas och ibland får man tumma på sina egna principer helt enkelt.

Av Skyclaw
Skrivet av Dedde:

Fick precis mail från HBO om detta. I mitt mail står det att det blir Standard. Hoppas man kan uppgradera sig till Premium men ändå behålla 50%.

"Vid lanseringen kommer du att fortsätta betala ditt rabatterade pris på 49,50 kr/månad för Max. Vid ditt nästa förnyelsedatum, den 23 juli 2024 eller senare, kommer vi att fortsätta tillämpa din livet ut-rabatt på 50 % på det då gällande månadspriset för Max Standard-abonnemang (för närvarande 129 kr/månad) så länge du håller ditt abonnemang aktivt och följer villkoren för erbjudandet. Ditt nya rabatterade pris kommer att ändras till 64,50 kr/månad. Priset för Standard-abonnemanget är högre än ditt nuvarande månadspris på grund av betydande förbättringar av innehåll och funktioner i vår tjänst, samt kostnaderna för att utveckla vår utökade plattform."

Detta är min farhåga också, skulle inte förvåna mig att man tappar man 50%-rabatten om man rör sitt abonnemang på något sätt. Nåja, snyggt att vi fick behålla 50% på något sätt i alla fall.

Av Skyclaw

De enda gångerna jag använt wordpad är när jag ämnat öppna notepad men tryckt fel (vilket var kanske 15 år sedan, innan man insåg storheten i Notepad++).

Av Skyclaw

Produkt: Apple Watch Series 8 (PRODUCT) RED 45mm GPS (non-cellular)
Länk: https://www.amazon.se/-/en/MNP43KS-A/dp/B0BDJMCDYY/
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7056331
Pris: 3276kr

Av Skyclaw
Skrivet av ch1ppo:

Ja, du tänker typ så här? Har provat med alla olika kombinationer men rutan "Välj ett objekt" visas oavsett vad jag gör.

<Uppladdad bildlänk>

Har försökt att koppla på variabler till "Välj från" men resultatet är det samma.

Nästan, du har missat att flytta in ”Ställ in” in i loopen:

Det fungerade för mig! Ser dock inte riktigt värdet i den här genvägen då jag nog hellre öppnar påminnelser-appen bara 😃 men du kanske ska ha den i någon automation

Av Skyclaw

Prova flytta "Ställ in" in i en for loop ("Upprepa med varje")

Av Skyclaw

Ljusbaren tycker jag ändå är lite snajdig, speciellt om man kan använda den i flera andra spel också.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/zqinsvuaKNzaMWbbQw6oAS-970-80....

Här kan man se hur den varnar för inkommande fiender (kolla upp till höger i mitten bilden), det har verkligen passerat gränsen till fusk skulle jag vilja säga. Sen återstår väl att se hur pass väl den fungerar i verkligheten...

Av Skyclaw

Jag hade nog skruvat upp någon hylla på väggen till höger och haft macen i stående läge där, typ såhär (fast en snyggare hållare):

https://m.media-amazon.com/images/I/81u17SWfypL._AC_SX466_.jpg

Undrar om en IKEA Skådis-tavla med denna https://www.ikea.com/se/sv/p/skadis-tidskriftshallare-vit-905... hade fungerat hyfsat för att ändamålet, möjligen att man vill komplettera tavlan med något slags stopp så den inte ramlar ur sidleds bara. Resten av tavlan kan du ha för skrivbordsförvaring

Av Skyclaw

Missvisande felmeddelande troligen, du försöker göra division med noll någonstans. Se exempelvis https://www.reddit.com/r/C_Programming/comments/q1cztm/intege...
Jag har bara ögnat igenom koden lite snabbt men jag gissar att om du matar in 31/30 så kommer du radera 3orna och därmed försöka dividera 1 med 0, men jag kanske kan ha missat nåt.

Kan starkt rekommendera att använda debugger för att enkelt hitta varför exempelvis exception kastas eller varför din kod inte gör vad du tycker att den borde, antingen en debugger inbyggd i din IDE (mer användarvänligt men kan behöva lite konfiguration för att få till det) eller använda gdb enligt tipset ovan.

Av Skyclaw

Så den högra Windows-knappen blir en Copilot-knapp istället (om man vill), känns inte helt orimligt med tanke på hur mycket Microsoft verkar gå all-in på AI. Om dom ger den några schyssta kortkommandon så tror jag det kan bli vettigt.
Har själv inte använt copilot i windows ännu (finns väl inte i EU än), men det är nog här för att stanna. Det finns stor potential som man inte ska blunda för om man inte vill hamna på efterkälken - använder ChatGPT4 nästan dagligen numera, men inte utan friktion såklart. Ibland hatar jag den, ibland är den närmast magi.

Av Skyclaw

Tycker du fått lite väl hårda mothugg i tråden. Min erfarenhet är att en iPhone är den bästa seniortelefonen, troligen SE-varianten då den dessutom har (precis som du säger) en fysisk hemknapp. Det mesta är väldigt intuitivt i iOS, upplever att jag väldigt sällan behöver agera it-support efter att ha övertalat släktingar att byta till iPhone. En annan fördel är att saker som FaceTime och iMessage är native - så gruppchattar, bilddelning och videosamtal fungerar riktigt bra och direkt ur lådan.

Jag tror du gjorde rätt i valet att byta till iPhone. Skärmdelningen via FaceTime torde vara tillräckligt för att supporta din kära mor, genom att hon gör stegen själv kanske hon lär sig något om sin lur under tiden också.

Av Skyclaw
Skrivet av Zidious G:

Bara att strunta i att betala, låta bilderna och infon läcka, och börja arbeta på nytt kring den nya infon som har spridits. Ärligt talat, vad spelar det för roll om folk vet vilka spel de har i pipelinen longterm? Tror inte det påverkar så mycket i slutändan.

Infon om spelen är väl troligen det minsta problemet med den här läckan, alla känsliga personuppgifter som blev läckta också är enormt större problem. Dock har ju spelläckan haft effekten att nyhetssidor skriver om läckan vilket lär ha haft ganska stora skador på Insomniacs varumärke.
Någonstans kan jag tycka att nyhetssidor bör undvika att sprida den information som kommer från ransomware-utpressare för att undvika att gå deras ärenden.

Av Skyclaw

Jag brukar alltid köpa en fin olivolja eller en finare flaska balsamvinäger. Det brukar alltid gå runt ganska mycket, alla såna typiska grejer som man antagligen inte hade kostat på sig själv någon finare variant av brukar vara bra. I övrigt tror jag på att köpa något man själv vill ha, riskerar alltid bli mycket bös annars. Då har man åtminstone något man kan sikta in sig på

Skrivet av takeoninja:

Tycker dom "flygande bollarna" som poppat upp på pryl-siter / butiker är rätt festliga. Rolig leksak som kostar runt 150.

Har missat detta helt, vad är det för flygande bollar menar du? Har du någon länk att dela med dig av?

Av Skyclaw
Skrivet av tvelander:

Hellre Audeze maxwell med 80H batteritid !!! å spara 1k

Har sneglat på Audeze Maxwell sen de släpptes men det verkar vara mycket strul med dom. Batteritiden känns lite strunt samma när man ändå ställer dom i laddstället när man tar av sig dom.

Riktigt ännu är jag inte beredd att byta ut mina Sennheiser HSP670 men när det väl är dags får det antingen bli ett par Audeze Maxwell eller nu även kanske jag kommer överväga ett par Astro A50 X istället. Tack för en intressant recension!

Av Skyclaw
Skrivet av anon352238:

Hur fick du det priset? ser den på 439kr aalan awake 2

Du får ytterligare 33% med rabattkupongen som du måste hämta först, är nånstans högst upp i launchern (du får sen en ny rabattkupong efter varje köp)

Av Skyclaw
Skrivet av _Ibanez_:

Annars är det ju bara att använda CMD för att visa filerna, då visas allt som vanliga filer och mappar, inte mörk skuggade.
Kör följande kommando.
attrib -h -r -s /s /d C:\*.*
Byta ut C:\ mot valfri disk.

Ett ytterst dåligt förslag, det kommandot tar bort dold-flaggan, system-flaggan och read only-flaggan på alla filer i hela katalogen och dess underkataloger. Riskerar ha mycket stora konsekvenser på ditt OS då exempelvis alla dina systemfiler är markerade som just systemfiler för att garantera att ingen ändrar på dom. Skulle gissa att vissa Windows-tjänster slutar fungera helt och hållet också.

Och det finns mig veterligen inget enkelt sätt att återställa alla dessa parametrar efter att man kört det kommandot.

Av Skyclaw

Nysläppta Alan Wake 2 för blyga 295kr, och RDR2 för 142kr. Riktigt bra deals!

Av Skyclaw

Produkt: EVGA GeForce RTX 2060 KO

Länk: https://www.amazon.se/-/en/EVGA-GeForce-2060-Graphics-Black/d...
Butik: Amazon.se
Kategori: Grafikkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5263305
Pris: 2175kr

Av Skyclaw

Produkt: EVGA GeForce RTX 3090 Ti

Länk: https://www.amazon.se/-/en/GeForce-HYBRID-GAMING-24G-P5-4998-...
Butik: Amazon.se
Kategori: Grafikkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7324346
Pris: 11806kr

Av Skyclaw

Ska bli oerhört intressant att se vad de lyckats åtstadkomma. Rdr2 är än idag ett av de bästa spelen jag någonsin spelat så förväntningarna är skyhöga!