Inlägg

Inlägg som PlutonB har skrivit i forumet
Av PlutonB
Skrivet av andreaslundin:

@plutonB Blev det någon dator till slut?

Semester kom mellan, men nu är behovet halvakut igen. Har haft Zen3 i bakhuvudet också och tänkte först vänta på den, men det verkar dra ut till senhösten så nu får det bli 3600 först och sen byta upp sig. Det jag fått köpt är ett Fractal Design Define 7 som var så pass nedsatt i pris att det kändes rimligt att köra på det.

Hur gick det själv?

Av PlutonB
Skrivet av X078:

Ja det ser snarlika ut. Personligen hade jag gått på Asus om BIOS är viktigt då de enligt mig alltid har varit bra på den fronten.

Har alltid också gillat Asus och alla datorer jag byggt tidigare har jag kört på Asus. Dock haft ett Gigabyte tidigare och hade inget problem med det heller..

Skrivet av Kibbo:

Jag satt själv och valde mellan dessa två moderkort för ett tag sedan. Valde Aorus Pro och har inte varit besviken på det hittills.

Låter bra, det är Aorus Pro jag lutat åt men sen läste jag lite om Asus-kortet och så vaknade optimerings-djävulen igen.

Skrivet av oz_054:

Hardware Unboxed har en video med flertalet B550-mobo's testade med 3700x, 3900x och 3950x stock + OC)

Asus-kortet verkar prestera lite bättre när det kommer till VRM-kylning åtminstone.
Asus ROG B550-F Gaming med överklockad 3950X = 59°C
Gigabyte Aorus B550 Pro med överklockad 3950X =61°C

Tack för länken! Bra tester, gillar att dom köpte ASRock-kort till testet eftersom dom blivit svartlistade efter tidigare negativa reviews, vilket i mina ögon ger cred till deras åsikter.

Som Erik_T skriver så är skillnaden nog i stort sett inom felmarginalen men bättre är ju alltid bättre.

Skrivet av 4.0:

Gillar inte alls att chipset-kylflänsen sitter under GPU på Asus brädan. Min kylfläns på grafikkortet agerade som extra kylfläns åt chipset. Var tvungen att ändra fläktkurvan på GPU och chassifläktar för att min GPU fläkt inte skulle gå på orkan-läge direkt man belastade GPU.

Har förövrigt ett B550-F Gaming Wifi till salu om jag inte skrämt iväg dig redan. Fick tillbaka det efter en RMA.

Det var ju väldigt bra info! Till din nackdel så är jag nog nästan ivägskrämd, men tack för ärlig info!

Skrivet av Erik_T:

Vad jag har hört så skall kommande Ryzen 4000-serien (Zen3) av CPUer använda AM4 socket och vara kompatibla med X570/B550 moderkort. Eventuellt också med en del B450 kort.
Det blir antagligen de sista CPUerna för AM4 dock.

Så är det nog, men orkar inte vänta till MB med nästa socket kommer. Får räcka med att kunna uppgradera till Zen3, vilket ska vara möjligt som du skriver.

Av PlutonB

Stabil obuggig bios och bra vrm med låga temperaturer som kan förväntas klara driva nästa generations processorer utan problem är centralt. Korten är väldigt lika när det kommer till rena features I övrigt vad jag kan se?

Av PlutonB

Asus b550-f gaming eller Gigabyte b550 aorus pro

Som rubriken lyder, vilket av dessa kort är klokast att välja? De är våldsamt lika på pappret vad jag kan se. Tanken är att ha ett kort som kan uppgraderas med en ny fräsig processor om ca ett år. Vill inte köra X570 då jag känner stark motvilja mot fläkt på moderkortet.

Av PlutonB
Skrivet av Anthraxious:

Den Ryzen 7 3700x som nu är uppe var ju uppe någon vecka sedan. Var det samma pris? Vilka köpte och vilka har fått sina? Det var Xtra då också som sålde men tror att några testade ändå. hade varit bra att höra hur det gick för dessa personer.

Jag beställde men avbeställde direkt när jag fick info om befintlig feedback på Amazon bl.a. Det var inget problem med avbeställningen iaf.

Fick följande svar från CDON själva när jag mailade och uppmärksammade dem på den massiva kritiken som fanns mot företaget och att de kanske skulle fundera på om de platsar på deras sajt:

Citat:

Det görs alltid tester och kontroller av alla företag innan de får sälja hos oss, och vi tar endast in seriösa företag.
Alla företag som säljer hos oss ska följa våra avtal och regler, och vi gör rutinmässigt kontroller för att försäkra att dessa efterlevs.

Per dags datum har vi inte fått flera klagomål om denna butiken från andra.
Har du flera frågor är du välkommen att ta kontakt.

Av PlutonB
Skrivet av Apanx:

Dessa säljs av Xstra Digital Storage, vilket verkar vara ett ganska tveksamt företag
https://www.scamsellers.com/amazon/uk/xstra-digital-storage

Aj då, tack för varningen. Har beställt både 3700x och SSD på CDON men då ska man nog avbeställa. Som man brukar säga, om ett pris är för lågt för att vara sant så är det nog inte sant...

Jag uppdaterar posten i fyndtråden.

Av PlutonB

SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS NVME M.2 PCIE 500GB

934 kr

https://cdon.se/hemelektronik/samsung-ssd-970-evo-plus-nvme-m...

Update: Obs, enligt kommentar i diskussionstråden sannolikt tvivelaktig försäljare.

Av PlutonB
Skrivet av Mordekai:

Photoshop kommer inte gilla en sämre SSD, i övrigt är det bekvämlighet, stabilitet som kostar

Värt pengarna att köra Samsung-disken i din mening alltså?

Skrivet av Mordekai:

https://komponentkoll.se/bild/cQmUb.png personligen hade jag valt Phanteks p600s om man inte bryr sig om chassits storlek. Tyst och lättjobbat, mycket hög kvalitet och passform. Glömde kylare, Noctua 15s.

Tack för Intel-alternativ! Nu blir det mer att grunna på.

Skrivet av Mordekai:

Avid listar inte AMD som kompatibla vilket kan leda till att man inte får support.
https://avid.secure.force.com/pkb/articles/compatibility/Pro-...

Så är det ja. Intel har alltid förordats av musikfolk tidigare, men nu verkar allt fler förorda AMD som kör problemfritt sägs det.

Av PlutonB
Skrivet av TechGuru:

3900x med Dark Rock Pro 4 i min maskin, hörs knappt vid full load på 12 kärnor när man kompilerar iOS-appar. (Vilket för övrigt tar 2 minuter mot 12 minuter på en fyrkärnig macbook pro).

ECC verkar onödigt imo? Köp några 3200 CL14 eller 3600 CL16?

Får kolla upp alternativen till kylare för det lutar mest åt ett 3900x ändå. Inga Intel-fans har gett sig till känna så jag får väl ta steget över för första gången sedan ca 1994..

Det var ungefär ditåt jag tänkt mig, men sen kom det här med ECC-minnen in i bilden som ett alternativ att överväga utifrån stabilitetsargumentet. Verkar vara lite delade meningar i frågan minst sagt när man läser på. Blir väl fingret i luften till slut. Tänkte beställa senast till helgen.

Av PlutonB
Skrivet av Ratatosk:

Finns så många chassin att välja på.

Ja, det är ett helvete för den opti-tvångare som man är att det finns så många att välja på som verkar bra.

Välja chassi är nästan svårast. I övrigt har jag nog snart landat i vad det blir utifrån alla bra kommentarer och råd här.

Av PlutonB
Skrivet av SAFA:

Så funderar man ju om det kan vara så illa. Då jag har 64 GB minne i mitt 3900X system o sällan använder mer än 32GB så avsatte jag 32GB till ett minnestestprogram som ligger o testar två gånger i timmen om det uppstått nån förändring i minnet. Har passerat 4000 timmar och ännu inget fel. Så efter mitt test kan jag hålla med om att ECC verkar onödigt, men hade jag vetat att det skulle komma ECC support på mitt moderkort så hade jag gått på ECC.

Nu kör jag minnet med 3000 MT/s och rätt slappa timings och PrecisionBoost är avstängt just nu för att maskinen ska vara tyst även vid full last på alla kärnor.

Kan tillägga att med den medföljande kylare var maskinen tyst vid last på 1-2 kärnor, dvs vanligt surfande mm men lät rätt mycket vid last på alla kärnor så fick bli en Noctua NH-U12A.

Jag kör på ECC tror jag då jag ändå tar ett moderkort som stödjer det, better safe than sorry så att säga.

Hur är ljudnivån nu med den andra kylaren? 3600 lär ju bli tyst men känns lite väl fattigt, prestandaskillnaden mot 3900X är ju rätt påtaglig ffa vid flerkärnigt arbete.

Av PlutonB
Skrivet av Ratatosk:

Verkar ju vara bra prestanda på det! Ser dock att det saknar 5.25" i fronten vilket jag helst vill ha. Tror jag..

Av PlutonB
Skrivet av andreaslundin:

Det jag fortfarande funderar på är främst grafikkort och chassi (och till viss del moderkort, vill helst ha Bluetooth och WiFi). Hade du läst någon test kring ljudnivån på MSI GeForce GTX 1650 Super Gaming X 4GB?

Här är en recension inkl ljudnivå. 0 db i Idle är svårslaget, även tyst vid last: https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-gtx-1650-super...

Skrivet av andreaslundin:

Jag lutar mer åt ett mesh-chassi, då de verkar lättare att kyla, vilket borde ge lägre varvtal => tystare gång. Tex Fractal Design Meshify C Mini. Men det är klart att lyckas man hålla nere temperaturen i ett mer ljuddämpat chassi blir det ju ännu tystare.

Tror Meshify är bra om man ska köra komponenter som genererar mkt värme. Jag tänker mig att försöka hålla nere på värmeproduktionen för att kunna köra slutet vilket bör bli tystast om man kan hålla sig under en nivå där chassifläktarna börjar gå non stop på högsta varv.

Här är en av testerna jag kikat på vad gäller chassi där bägge mina huvudalternativ är med i graferna:
https://www.tomshardware.com/reviews/cooler_master-silencio-s...

Av PlutonB
Skrivet av tomle:

Fundera på 3900X, fler trådar. Jag räknade kostnad/core och kom fram till att 3700X var dyrast per core mot 3600 och 3900X.

Kan vara värt att ha 12 cores om du ska kompilera mycket kod.

Intressant! Låter som att 3700x är minst prisvärd då.

Jag funderade faktiskt först på 3600 på AMD-spåret för att den verkar ha extremt bra value och sen kanske uppgradera om ett år eller två. En fördel som jag tyckte talade för 3600 var också låg TDP = mindre värme = lägre ljudnivå.

Av PlutonB
Skrivet av Ratatosk:

Minneshastighet gör en del framförallt i spel, där gör det kanske 10%, men din dator är ju en arbetsstation, då satsar man väl på stabilitet, för att undvika krascher och instabilitet och med de jag länkade får du "Rock Steady" minnen.

Det är ju iofs helt riktigt, Rock Steady är ett icke förhandlingsbart krav, viktigare för min del än dom sista procenten i hastighet. Tolkar dig som att det blir en viss risk för instabilitet om man kör på 3200-minnen oavsett kvalitet/märke?

Av PlutonB

CPU-kylare hade jag glömt, denna ser lovande ut!

Har du någon koll på testdata för det chassit, främst temp och db i vila resp maxbelastning i jämförelse med andra chassi?

Av PlutonB
Skrivet av Ratatosk:

@PlutonB:

Tog mig lite friheter vad gäller dina val, klicka på bilden och editera enligt tycke och smak.

Tack för förslag, får kika på dessa! Om det blir AMD blir det nog denna CPU och moderkort om inget annat mer övertygande dyker upp. Vet du något om ljudnivån på grafikkort och nätaggregat?

Skrivet av Ratatosk:

@PlutonB:
Tillkommer minne, två av dessa Samsung DDR4 2666MHz ECC, 1954 kr/st ger dig 64 GB ECC-minne, du kan även uppgradera till 128 GB, om behovet skulle infinna sig.

64 GB ska nog räcka, hade tänkt sikta på 32 GB och öka på vid behov. Men jag hade fått för mig att man ska försöka köra på 3200-minnen till AMD?

Av PlutonB

Tyst och stabil burk för utveckling mm

Nuvarande dator börjar bli väl gammal (från 2014 tror jag), men behovet att köpa ny har uppstått främst då det hade varit trevligt att kompilera lite snabbare i Visual Studio och Webpack/NodeJs. Förutom programmering och surf/epost etc görs en del bildredigering i Photoshop och ev kommer datorn längre fram användas för musikinspelning med ProTools. Vad gäller spel kan det bli enstaka om ex Half-Life 3 någonsin kommer, men behöver inte kunna spela på några max-inställningar alls då jag tillhör generation Doom (originalet

Prioriterar, förutom rimlig prestanda, stabilitet och så tyst burk som möjligt. Budget är rörlig, men föredrar prisvärda saker snarare än att få de sista 5-10% för dubbla priset. Säg 15k som tak exkl skärm.

Har alltid föredragit Intel pga stabilitet, men i dagens läge verkar väl kanske AMD kommit ikapp även vad gäller det? Är nog öppen för bägge plattformarna iaf.

Har läst en del tester inkl ljudnivå och landat på att det nog blir följande delkomponenter:
MSI GeForce GTX 1650 Super Gaming X 4GB
Cooler Master Silencio S400 eller Antec P101 Silent
Samsung 970 EVO Plus series 1TB
Corsair RM650x V2

Har någon förslag på övriga komponenter utifrån mina prioriteringar? Alternativ till de jag landat på?