Datorskärmar faller stadigt i pris och det går numera att få tag på 24-tummare med upplösningen 1920 x 1080 pixlar för inte mer än cirka 1 500 kronor. Skärmarna i denna prisklass är nästan uteslutande utrustade med paneler av typen Twisted Nematic (TN), som lider av flera nackdelar.

TN-paneler är billiga att tillverka och har även låg responstid, vilket passar bra för spel och inte minst stereoskopisk 3D i 120 Hz. Mindre positivt är begränsade betraktningsvinklar och förhållandevis dålig färgåtergivning. Detta märks särskilt tydligt om användaren inte sitter rakt framför skärmen utan förflyttar sig från centrum.

lg240hzlcd01.jpg

Det populäraste alternativet är In-plane Switching eller IPS, en paneltyp som mestadels används till surfplattor, mobiltelefoner och påkostade skärmar för professionella användare. Här gäller närmast obegränsade betraktningsvinklar och överlägsen färgåtergivning. Samtidigt handlar det om en betydligt dyrare teknik som får priset på skärmarna att skjuta i höjden.

Nu rapporterar den taiwanesiska branschtidningen Digitimes att framgångarna för surfplattor gjuter nytt liv i IPS-tekniken. Allt fler konsumenter upptäcker att vissa paneler är bättre än andra och efterfrågar högre bildkvalitet även när det kommer till datorskärmar. Flera tillverkare, bland dessa Mitsubishi, AOC och Viewsonic, räknar med högre efterfrågan och är på väg att lansera nya modeller med IPS-panel.

Samtidigt finns det en del orosmoment. Tillverkningskostnaderna är högre för IPS-paneler och priserna kan få konsumenterna att dra öronen åt sig. Trots bättre bildkvalitet kan det vara svårt att motivera ett nästan dubbelt så högt pris för en modell med samma storlek och upplösning som andra skärmar med billigare TN-paneler.