Undersökningen i fråga kommer från den europeiska grenen av GDC, Games Developer Conference, en organisation som anordnar spelutvecklarkonferenser varje år. Under dessa konferenser får spelutvecklare möjligheten att visa upp sina spel och tekniken som driver dem, dela erfarenhet med varandra och även motta utmärkelser från branschen.

Med målet att bättre förstå det rådande läget för spelindustrin i Europa inför årets upplaga av Games Developer Conference har organisationen genomfört en undersökning på 800 branschmedlemmar som har deltagit på GDC-mässor tidigare. Svaren på undersökningen har sammanställts i en rapport som kallas European State of the Game Industry.

Det mest intressanta i rapporten handlar om vilka plattformar som europeiska utvecklare riktar in sig på. På frågan om vilken plattform som deras senaste spel lanserades på blev svaret 49 procent för PC-plattformen och 40,5 procent för mobila plattformar. För konsolplattformarna blev svaret 17,5 procent för Playstation 4 och 13,6 procent för Xbox One.

På frågan om vilken plattform som deras nästa spel ska lanseras på blev andelen 61 procent för PC, 46,9 procent för mobiler/surfplattor, 29,6 procent för Playstation 4 och 25,7 procent för Xbox One. När frågan skiftade till framtida lanseringar ökade andelen för konsoler till 36 procent för Playstation 4 och 30,3 procent för Xbox One.

Intresset för virtuell verklighet har också ökat inför årets konferens där 48,3 procent anger stort intresse för VR, vilket är ett stort steg upp från fjolårets 33,4 procent. Föga förvånande dominerar Oculus Rift och HTC Vive fokus hos utvecklarna där 23,1 procent utvecklar för Oculus Rift och 22 procent för HTC Vive. Sony Playstation VR är målet för 11,8 procent av utvecklarnas fokus.

En siffra värd att notera är att förtroende för VR/AR som en hållbar marknad sjönk från 71,7 procent i fjol till 68,8 procent i år. När det gäller gräsrotsfinansiering — så kallad crowdsourcing — säger 28,8 procent att de planerar att använda denna form av finansiering framöver, vilket är lägre än fjolårets resultat på 34,2 procent.