Över två år efter arkitekturen Pascal med Geforce GTX 1080 i spetsen lanserades är det under året dags för nästa generation att se dagens ljus. Huruvida namnet på arkitekturen blir Volta, Ampere eller Turing är ännu inte känt, men det mesta pekar mot det sistnämnda.

Nvidia-Turing-GDDR6-PCB.jpg

Reddit publiceras nu en bild på ett grafikkort i prototypstadiet från Nvidia. Kretskortet i fråga huserar tre 8-pins PCI Express-kontakter med en väl tilltagen spänningsdel, som kyls av inget mindre än fyra fläktar. På botten av grafikkortet märks en PCI Express x16-anslutning och i toppen något som liknar Nvidias eget höghastighetsgränssnitt NVLink.

Mest intressant är mitten av kretskortet, som trots avsaknad av grafikkrets avslöjar flera detaljer om nästa generation. Det stora är att kretskortet är utrustat med totalt tolv kapslar av den nya minnestypen GDDR6, vilket starkt indicerar en minnesbuss på 384 bitar för grafikkretsen.

Micron inleder produktion av GDDR6 – ersätter GDDR5X

Närmare granskning av minneskapslarna visar att de har kapaciteten 8 Gb (1 GB) och körs i en hastighet om 14 Gbps, vilket är det bästa i Microns GDDR6-arsenal. Detta ger en total minneskapacitet på 12 GB och bandbredd på 672 GB/s, väl över de 484 GB/s som erbjuds av AMD Radeon RX Vega 64 med HBM2-minne.

Lanseringen av Nvidias nästa generations grafikkort tros äga rum till hösten.