I takt med att handelskriget mellan Kina och USA trappats upp med handelstullar har telekomjätten Huawei hamnat i allt större fokus. Efter att Huawei försökt storsatsa i USA har teleoperatörer, däribland AT&T, dragit sig ur planerade samarbeten och myndighetsutövare har förbjudits att använda Huawei-telefoner.
Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Alphabet-ägda Google bryter allt samarbete med Huawei som innefattar hårdvara och mjukvara, undantaget sådan som innefattar öppen källkod. Detta gäller då inte minst operativsystemet Android med tillhörande tjänster, som Huawei således förlorar tillgång till.
Enligt Reuters har Huawei redan tappat tillgång till kommande uppdateringar av Android. Ett ännu större dråpslag för världens andra största tillverkare av telefoner är att bolagets nästa generation modeller som släpps utanför Kina förlorar tillgång till viktiga applikationer och tjänster, som Google Play Store och Gmail.
Vidare framgår att diskussioner pågår hos Google och att alla detaljer ännu inte är spikade. Klart står dock att Huawei blir av med sin licens för Android och därmed inte längre kan leverera enheter med Google-tjänster förinstallerade, inte heller får den kinesiska telekomjätten någon teknisk support av Google framöver.
Beslutet kommer efter att Trump-administrationen under längre tid varnat om Huawei och i torsdags den 16 maj svartlistade bolaget för handel. Det här ska göra det svårt för den kinesiska jätten att göra affärer med amerikanska bolag. Det är därför möjligt att flera andra amerikanska teknikjättar såsom Microsoft, Intel och Qualcomm inom kort följer i Googles fotspår.
Medan beskedet kom plötsligt är det känt sedan länge att Huawei utvecklar ett eget operativsystem, som "Plan B" om de inte längre får nyttja Googles Android. Så sent som i mars berättade även en företagsrepresentant att det egenutvecklade operativsystemet är något som de "ärligt talat" inte vill använda.