Spelskärmar med adaptiv bildsynkronisering har länge funnits på marknaden och funktionen innebär kort och bildskärmen uppdateras i samma takt som grafikkortet skickar bildrutor. Resultatet blir bättre flyt och kan uppnås på olika sätt, där VESA Adaptive Sync är en standard som AMD:s Freesync baseras på.

Nvidias lösning G-Sync finns numera i två smaker, där den ena kräver att skärmarna utrustades med specifik hårdvara. Sedan en tid tillbaka kan Nvidia G-Sync även användas med VESA Adaptive Sync-skärmar utan sådan hårdvara. Nvidia garanterar dock bara fullgod funktion med ett fåtal skärmar bland de många som passerat bolagets testlabb.

I september avslöjade LG att funktionen är på ingång till 2019 års OLED-TV-modeller, och nu meddelar företaget att mjukvaruuppdateringarna är nära. Genom en firmware-uppdatering, som gör nordamerikansk debut i veckan, kommer vardagsrumsspelare att kunna låsa upp funktionen. Övriga marknader ska få tillgång till uppdateringen innan årets slut, men något specifikt datum anges inte.

Geforce_RTX_2000-3.jpg

Nvidias Geforce GTX 1600 och RTX 2000 uppdateras för att stödja Variable Refresh Rate (VRR) över HDMI.

Nvidia G-Sync har tidigare haft krav på en anslutning över Displayport, men i LG:s fall tillkommer detta stöd över HDMI. Uppdateringen för att möjliggöra detta på grafikkortssidan ska vara på plats, men den gäller enbart de Turing-baserade grafikkortet i Geforce RTX 2000- samt GTX 1600-serierna.

Mjukvaruuppdateringen skickas ut till bolagets OLED-TV från 2019, där de påkostade familjerna E9 och C9 samt mer plånboksvänliga B9 omfattas. TV-apparaterna finns i storlekar från 55 till 77 tum och har alla upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar och uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Dagens grafikkällor innebär dock att 120 Hz och 4K UHD inte kan kombineras.

Borde variabel bilduppdatering bli en standard för alla framtida TV-apparater? Brukar du spela på TV:n? Berätta i kommentarstråden!