När Microsoft avtäckte den nya webbläsaren Edge under 2015 var planen att dess moderna fundament och nya webbläsarmotor äntligen skulle pensionera den kritiserade trotjänaren Internet Explorer 6. Även om Microsoft lyckades med målet lyckades Edge inte etablera sig på allvar, och beslutet fattades att skrota den egna kodbasen och basera webbläsaren på det öppna projektet Chromium.

EdgeChromium2.jpg
EdgeChromium1.jpg
EdgeChromium3.jpg
EdgeChromium4.jpg

En gemensam kodbas med Googles webbläsare Chrome innebar att Microsoft nu fick tillgång till en rik flora av tillägg, samtidigt som egna tjänster och funktioner kunde integreras i den egna tolkningen av Chromium. Med ny kodbas kommer också den nya ikonen som ersätter den klassiska logotypen i form av bokstaven e.

Microsoft gjorde de första publika testversionerna tillgängliga i början av 2019, först i form av grovhuggna utvecklarversioner och sedan mer kompletta betaversioner. Sett till nya funktioner är Microsoft Edge sparsmakad, och möjligheten att skapa samlingar av besökta webbsidor tillhör de större funktionsmässiga nyheterna.

Det finns ett relativt stort utbud av egna tillägg, men för den som är van vid utbudet hos konkurrenterna Chrome och Firefox saknas mycket. Men då den nya Edge-webbläsaren baseras på Chromium-projektet är den kompatibel med tillägg för Google Chrome, och kan därmed installera tillägg från denna.

Användare av Windows 10 får successivt den gamla versionen av Microsoft Edge ersatt med den nya via systemuppdateringar, men otåliga användare kan också ladda ned webbläsaren direkt från Microsofts nedladdningssida.

Kommer du sakna Edge med Microsofts egen kodbas, eller är det större utbudet av webbläsartillägg viktigare? Diskutera i kommentarerna!