Ända sedan Apple övergav PowerPC i mitten av 2000-talet har Intel varit ensam processorleverantör till företaget. I takt med att Apples processorer i A-serien för mobila enheter blivit mer och mer potenta har den populära spekulationen varit att Apple byter till de egenutvecklade ARM-processorerna även för företagets datorer.

AMD_Apple_kod.jpg

Kod som avtäckts i en betaversion av kommande systemuppdateringen Mac OS 10.15.4 pekar dock istället på att Apples nästa giv på processormarknaden är att bjuda in AMD i företagets datorer. Uppgifterna lyfts fram av Twitter-användaren rogame som avslöjar ett flertal av AMD:s kodnamn för processorer med integrerad grafik, så kallade APU:er.

Processorerna ingår i familjerna Picasso, Raven Ridge, Renoir och ännu inte officiella Van Gogh. Den sistnämnda avtäcktes så sent som i slutet av 2019 av flitiga produktgrävaren Komachi_Ensaka. Van Gogh sägs bli den första APU-processorn att integrera en grafikkrets baserad på AMD:s kommande grafikarkitektur RDNA 2.

Ryzen-7-4800U-5.jpg

AMD Ryzen 4000 "Renoir" för bärbara introducerades under CES 2020.

Då samtliga kodnamn hör till processorer för bärbara datorer gör AMD:s processorer entré i Apples Macbook-datorer. Det sker sannolikt i form av Ryzen 4000 "Renoir", vilka bjuder på upp till åtta Zen 2-kärnor och Vega-grafik. Apple inledde ett samarbete med AMD runt företagets grafikkort för fem år sedan och använder i dagsläget uteslutande AMD:s dedikerade grafikkort.

Flera APU-generationer indikerar att Apple planerar att ersätta Intel på flera håll i företagets Macbook-uppställning. I dagsläget tillämpar samtliga Macbook-modeller processorer med integrerad Intel-grafik, med undantag för Macbook Pro 16-tum där Intels processorer sällskapas av Radeon Pro 5300M eller Radeon Pro 5500M.

När AMD:s processorer letar sig in i Apples datorer återstår dock att se då stöd i operativsystemet ofta tillkommer månader före hårdvaran tar plats i produktutbudet.

Läs mer om AMD:s processorer för bärbara: