En av höjdpunkterna i varje års hårdvarukalender är Computex, som traditionellt hålls under månadsskiftet maj-juni i Taiwans huvudstad Taipei. Medan förra årets upplaga attraherade över 42 000 besökare, hänger Computex 2020 på en skör tråd, som så mycket annat på grund av COVID-19.

Arrangören TAITRA:s senaste uppdatering kring virussituationen är från slutet av februari, där det meddelas att Computex kommer bli av – om situationen är säker och hållbar. TAITRA:s dåvarande planer inkluderade även sjukvårdspersonal på varje våning av mässan, krav på ansiktsmasker och tillgängligheten av handsprit – intentioner som nu ser ut att kunna vara förgäves.

Idag meddelar Taiwans smittskyddsinstitut CECC om totalt inreseförbud till landet till följd av COVID-19, något som kan bli dödsstöten för Computex 2020. Förbudet gäller utländska medborgare utan boendevisum eller diplomater, från den 19 mars och framåt. Därtill uppmanas europeiska resenärer som anlänt under perioden 5-14 mars att kontakta lokala distriktskontoren för en retrospektiv hälsokontroll.

Taiwan var tidigt ute med åtgärder mot COVID-19, där bland annat inflödet av kinesiska resenärer ströps tidigt i januari med totalt inreseförbud från Kina. Kort därefter införde landet två veckors hemkarantän för resenärer som bytte flyg i riskzoner såsom Hong Kong och Macau, för att sedan successivt trappa upp kravet på hemkarantän för att omfatta resenärer som besökt länder där smittan slagit rot. Taiwan än så länge endast 77 bekräftat smittade i coronaviruset.

Att Computex går av stapeln som planerat framstår därför som alltmer osannolikt. Produktlanseringar planerade för mässan kommer trots det förmodligen bli av – i form av weblanseringar, medan Computex-specifika prototyper och koncept som endast syns på mässgolvet istället skjuts på framtiden.