Huawei och årets motgångar, däribland uteslutning ur det svenska 5G-nätverkets utbyggnad, har lett till en prekär situation för den forne marknadsledaren. På telefonsidan har den kinesiska tillverkaren förvisso fått Kirin-processorer levererade av TSMC med leveransstopp under september månad, men vägen framåt därefter har varit öppen för diskussion, så länge diskussionerna inte involverat kontraktstillverkning hos TSMC eller minneskretsar från Samsung eller SK Hynix.

Ett av ryktena som florerade under sensommaren var att Huawei skulle ta till en inhemsk partner för tillverkning av bolagets systemprocessorer, där Shanghai IC R&D nämnts. Nu rapporterar Financial Times (betalvägg) att ryktena övergått till verklighet, och att tillverkningen av Huawei-kretsar inleds innan årsskiftet. I enighet med tidigare rapporter inleds tillverkningen på närmast antika 45 nanometer, med en övergång till 28 nanometer på horisonten innan 2021 års ände.

Huruvida Huawei kan fortsätta hävda sig på telefonmarknaden med processorer byggda på 45 nanometer är högst oklart, men till följd av det amerikansk-kinesiska handelskriget är bolaget begränsat till tillverkning hos partners vars processer inte nyttjar amerikansk teknologi. Samtidigt hävdas bolaget fortsatt leta köpare till varumärket Honor, något som skulle frigöra kapital för Huawei samtidigt som Honor fortsatt tillåts operera utan hårda restriktioner.

På annat håll rapporterar Digitimes (betalvägg) att TSMC fyllt orderböckerna till den grad att tillverkningskapaciteten på 28 nanometer är nästintill slutsåld under årets sista kvartal. Anledningen uppges vara en stor mängd ordrar från kinesiska bolag som inte ännu fått Huawei-behandlingen av den amerikanska staten, samt beställningar från kretsgiganten Qualcomm.

Vad tror du en tillbakagång till tillverkning på 45 nanometer innebär för Huawei? Diskutera i forumet!