Konsumenter som vill uppgradera datorn med SSD-lagring har sannolikt åtminstone övervägt produkter från Samsung, då den sydkoreanska teknikjätten är en ledande leverantör av både konsumentprodukter och de NAND Flash-kretsar som används i en rad olika lagringsrelaterade produkter. Den som är intresserad av programmerbara kretsar (FPGA) har sannolikt noterat att marknadsledande företaget Xilinx är på gång att bli en del av AMD.

De båda bolagen avtäcker nu de första produkterna som kombinerar företagens expertis, detta i form av lagringsprodukterna Samsung SmartSSD Computational Storage Drive (CSD). Här används Samsungs katalog av SSD-tekniker, allt från NAND Flash-minne till minneskontrollers, vilket sedan kombineras med FPGA-kretsar från Xilinx. Syftet med kombinationen är att skapa lagringslösningar som kan anpassas efter och accelerera olika typer av uppgifter.

SmartSSD_CSD_funktioner.jpg

Smart SSD CSD är tänkt att användas i datacentermiljöer, där programmerare kan styra vilken typ av lagringsuppgifter som ska accelereras med Smart SSD CSD, och på vilket sätt de ska accelereras. Programmeringen av FPGA-kretsarna görs i högnivåspråk som C, C++ och OpenCL.

From transparent compression to next-gen AI inferencing acceleration, the range of functions performed on the SmartSSD CSD is limited only by a developer's imagination. – Pej Roshan, chef för Data Center Group hos Xilinx

Exempel på områden där Smart SSD CSD kommer till nytta är databashantering, bearbetning av video, artificiell intelligens, komplexa sökningar och virtualisering. Enligt Samsungs och Xilinx uppgifter ska dessa typer av tillämpningar kunna utföras tio gånger snabbare än när de utförs med konventionella lagringstekniker.

Smart SSD CSD blir tillgängligt som 2,5-tums lagringsenheter som ansluts över U.2-gränssnittet. Sett till utrymme når enheterna lagringskapacitet upp till 4 TB, vilket kan stiga till 12 TB när FPGA-accelererad komprimering tillämpas. Enheterna kan förbokas nu och väntas nå datacenter i januari år 2021.

Läs mer om FPGA: