Att årets Computex-mässa är digital hindrar inte branschjättarna från att samlas och presentera nyheter. Sändningen rivstartartade i morse med Intel, en presentation där just nyheterna stannade vid ett par nya "Tiger Lake-U"-processorer och löften om 5G till bärbara datorer. Inför mässan bjöd Intel in till pressträff med förhandsvisning av nästa generations prestandaorienterade NUC som höjdpunkt, men företaget passade då också på att ladda hagelbössan och skjuta kritik mot konkurrenterna.

Intel: "Broarna till Apple är redan demonterade"

Intels senaste inställning till prestandamätning handlar om verkliga tester och att så fortfarande är fallet upprepas under denna presentation. Med detta som grund mottar Apple den kanske största hagelskuren. Sistnämnda aktör har inte gjort någon hemlighet av att Intel-processorer framöver ersätts av egna kretsar, och Intel möter den nytillkomna processorkonkurrensen med hårda ord och kampanjer som "Go PC".

Intel presenterar egna siffror på hur Windows-utrustade datorer används och menar att det finns ett stort överlapp mellan användare som spelar och användare som skapar. Mac OS är traditionellt sett inte synonymt med spelande och Intel menar därför att Apple gör alla kunder en ogärning genom att sälja maskiner som inte klarar sistnämnda, eftersom "alla är gamers".

Intel kritik Mac.png
Intel kritik överlapp.png

Med den mest kraftfulla Macbook Pro-datorn gäller både nionde generationens Core i9 och dedikerad AMD Radeon-grafik, något Intel genom ett speltest utfört i Windows-miljö förklarar som otillräckligt för att rå på betydligt billigare bärbara speldatorer. Att jämförelsen mellan Geforce RTX 3060 och Radeon Pro 5600M är päron mot äpplen, hindrar inte Intel från att lägga fram slutsatsen att Intel-bestyckade bärbara datorer erbjuder en spelupplevelse som är bättre än alla bärbara datorer signerade Apple.

AMD:s långsamma utrullning i skottgluggen

AMD och den mobila Ryzen 5000-serien får också en släng av sleven när det blå laget inleder med att förklara att det är minst lika viktigt att ha välpresterande produkter som att faktiskt kunna leverera dessa. AMD:s långsamma utrullning av Ryzen för bärbara pekas ut som syndabock och ställs mot Intels "Tiger Lake-H", där 1,5 miljoner kretsar nått partnertillverkare.

Intel kritik spelprestanda.png
Intel kritik enthusiast level creation.png
Intel kritik thin enthusiast.png

I prestandahänseende lägger bolaget fram spel- och produktivitetstester för både det spelorienterade "Tiger Lake-H"-segmentet och den tunna U-familjen, vilka ställs mot system med AMD-hårdvara som i alla fall på papperet ser ut att vara likvärdiga. Prestandasiffrorna är relativa och det är således svårt att säga om det i något av fallen handlar om skillnader som är avgörande för en spelbar bildfrekvens eller liknande, men särskilt i produktivitetslaster understryker Intel att processorernas hårdvaruaccelererade funktioner för videokodning kan göra stor skillnad.

Sedan den första generationens Ryzen-processorer för bärbara datorer har den integrerade grafikdelen varit något av ett paradnummer, men med oförändrad arkitektur har utvecklingen inte gått framåt särskilt mycket. Intels satsning med den skalbara arkitekturen Xe medför att båda företag erbjuder kompetenta lösningar för tunna datorer där dedikerade lösningar inte är ett alternativ, men här förklarar Intel att de är det klart bättre valet för den som vill spela.

Intel kritik thin and light gaming.png
Intel kritik light content creation.png

Vid förfrågan översätter företaget den relativa prestandan till konkreta siffror, där det i vikingaosande Valheim handlar om ungefär 20 bildrutor per sekund (FPS) för Ryzen 7 5800U och 45 FPS för Core i7-1195G7. Värt att understryka här är dock att AMD-processor arbetar inom TDP-spannet 15–25 watt, medan Intel-ditot är 28–35 watt. När skillnaderna i prestanda krymper med titlar som Fortnite och Grand Theft Auto V, förklarar Intel att det handlar om ungefär 50 mot 75 FPS i båda spelen.

Windows-upplevelsen på ARM fortsatt långsam halvmesyr

Avslutningsvis tar Intel upp den trevande utvecklingen på Windows 10 for ARM-fronten, med Qualcomms halvhjärtade satsningar på hårdvara. Det blå laget förklarar att mjukvarustödet är för dåligt, men att hårdvaran kostar lika mycket trots att enheterna inte kan användas på samma sätt som x86-varianter.

Intel kritik ARM.png
Intel kritik sammanfattning.png

Genom de tre skottsalvorna av kritik är bolagets budskap tydligt: En bärbar dator bör ha Intel och Windows under huven. Det återstår att se om AMD, Qualcomm eller Apple väljer att replikera den tvärsäkra utläggningen.

Håller du med Intel om att deras processorlösningar fortfarande är de bästa? Berätta i kommentarstråden.