Kampen mot fusk i spel har hettat upp på senare tid där bland andra Riot Games och Bungie nyligen gjorde gemensam sak av att stämma en av de största utvecklarna av fusk till deras respektive spel. Även Sony har tagit nya steg i och med antifusksystem baserade på Denuvo lanserats för Playstation-utvecklare. I takt med att de motarbetas utvecklas nya strategier. Nu rapporterar Ars Technica om en ny typ av fusk som istället för att injicera kod använder bildigenkänning och inmatningshårdvara.

Processen fungerar genom att den tilltänkta fuskaren matar ut sin bild till ett capture-kort i en sekundär dator, bilden tas emot och analyseras sedan med bildigenkänningsalgoritmer som kan identifiera fiender. Efter att ha räknat ut exakt vilka musrörelser som krävs skickar den denna inmatningsdata till ett tillbehör som exempelvis Chronus Zen och Titan Two, vilket i sin tur för siktet till sitt mål på konsolen eller datorn som kör spelet.

chronus.jpg

Chronus Zen kan också användas för exempelvis använda Playstation 5-kontrollern på ett Xbox One

The cheat uses machine learning and sends input to your controller whenever it sees a valid target, this is aim assist but more amplified without you even needing to do anything all you have to do is aim in the general area and the machine will do the work for you

Anti-Cheat Police Department, en av användarna på Twitter som spred information om fenomenet

Till skillnad från klassiska fusk till datorspel som oftast handlar om att injicera kod kan det här rent teoretiskt ske helt obemärkt. Möjligheterna att upptäcka fusket kommer att att bestå av att detektera ovanliga inmatningar som är "omänskligt" bra eller genom att identifiera det inkopplade tillbehöret i form av Chronus Zen eller Titan Two.

Spelutvecklare har i vissa fall redan tagit steg mot att förhindra eller i alla fall förbjuda inmatningsemuleringstillbehör likt de som nämns i artikeln. Det är dock relativt lätt att kringgå dessa restriktioner genom att få hårdvaran att identifiera sig som en vanlig mus från en känd leverantör.