Samsung Galaxy Unpacked 2021 har gått av stapeln och Samsung packar upp flera hårdvarunyheter, däribland en ny uppsättning smarta klockor. Den nya generationen får namnet Galaxy Watch 4 och bjuder på både en ny systemkrets och ett byte till operativsystemet Wear OS powered by Samsung.

Wear OS är i grunden utvecklat av Google, men har introducerats till Galaxy Watch 4 genom ett samarbete som presenterades under Google I/O våren 2021. Skiftet innebär att användare, utöver Samsungs egna applikationer, får tillgång till Googles utbud. I Galaxy Watch 4 är även applikationsbutiken synkad mellan telefon och klocka. Laddar användaren ned en applikation på sin telefon som finns tillgänglig som widget till klockan behöver den inte laddas ned separat dit utan synkroniserar direkt.

F_02_07 Fresh+Wise_01_galaxywatch4_black_galaxywatch4classic_black_L.jpg
F_02_04 Fresh Family_03_galaxywatch4_family_silver_silver_L.jpg
F_02_03 Fresh Product_02_galaxywatch4_black_green_L.jpg

Utöver det nya operativsystemet får Galaxy Watch 4 uppdateringar för bättre hälsodataintegration och förfinad mätning av förbrända kalorier. Klockan får även tillägg av en särskild funktion för gruppträning för att förenkla för användare som vill röra på sig tillsammans. Galaxy Watch 4 utrustas även med en ny sensor som mäter kroppens sammansättning. Detta görs med hjälp av bioimpedans och ska kunna ge en ungefärlig bild av muskelmassa och fettprocent.

Enligt Samsung ska klockans nya sensor dessutom ge mer korrekta mätresultat vid detektering av hjärtflimmer med EKG, samt kunna mäta blodets syrehalt. Även sömnanalysen har förbättrats och får tillägg av snarkdetektering.

Klockan drivs av Samsungs nya systemkrets Exynos W920, som utvecklats specifikt för kroppsburen kringutrustning. Den tillverkas på bolagets 5-nanometersteknik och nyttjar dels två av ARM:s Cortex A55-kärnor, dels grafikdelen Mali G68. Detta ska tillåta bättre prestanda i applikationer samtidigt som den mer avancerade noden ger förbättrad energieffektivitet och helt sonika längre batteritid.

Utöver det får klockan 1,5 GB primärminne samt 16 GB internlagring. Batteriet är anpassat för cirka 40 timmars användning, men exakt batteritid beror på användarens inställningar. En full laddning nås på cirka 2 timmar.

Priser: Galaxy Watch 4

Modell

Storlek på urtavla

Pris

Galaxy Watch 4 Classic LTE

46 mm

4 690 kronor

Galaxy Watch 4 Classic LTE

42 mm

4 390 kronor

Galaxy Watch 4 LTE

44 mm

3 690 kronor

Galaxy Watch 4 LTE

40 mm

3 290 kronor

Galaxy Watch 4 Classic BT

46 mm

3 990 kronor

Galaxy Watch 4 Classic BT

42 mm

3 790 kronor

Galaxy Watch 4 BT

44 mm

2 990 kronor

Galaxy Watch 4 BT

40 mm

2 790 kronor

Galaxy Watch 4 lanseras den 27 augusti och finns både med ett tunnare urverk och ett utseende mer likt klassiska mekaniska urverk under namnet Galaxy Watch 4 Classic. Klockorna blir tillgängliga både med E-SIM samt med endast Bluetooth-anslutning. Båda modeller släpps i två storlekar vardera med flera olika färgval för både urverk och armband.

Den billigaste modellen är Galaxy Watch 4 BT i storleken 40 millimeter med en prislapp på 2 790 kronor. Dyrast är den 46 millimeter stora Galaxy Watch 4 Classic LTE för 4 690 kronor.