Det är inte helt ovanligt att elektroniktillverkare använder flera olika underleverantörer till samma produkt, exempelvis för att kunna hålla tillverkningsvolymerna uppe. Ett exempel är minneskretsar för grafikkort, där både SK Hynix- och Samsung-signerade varianter historiskt gått att finna under skalet på i övrigt identiska produkter. I realiteten brukar sådana skillnader inte påverka prestandan och således inte heller användaren.

Färska fall visar dock på betydligt sämre komponentbyten, där Western Digital och Crucial ertappats med att i tysthet byta NAND-minneskretsar i SSD-enheter. Skiftet gäller från TLC till QLC, som är kretsar som både är långsammare och har kortare livslängd. Nu avslöjas att även Samsung diskret nedgraderar de ansedda NVME-enheterna 970 Evo Plus, genom att byta kontrollerkretsen. Upptäckten gjordes av den kinesiska Youtube-kanalen 潮玩客 och Ars Technica beskriver prestandasiffrorna.

Till det yttre är den omdanade lagringsenheten oförändrad, med samma produktnummer, produktnamn och utseende. Det är således omöjligt att som konsument bedöma huruvida enheten är äldre och mer högpresterande eller ej. Det första exteriöra tecknet finns i form av ett nytt tillverkningsnummer placerat på själva SSD-enheten. Under huven är Phoenix-kontrollern utbytt mot en Elips-tillverkad variant.

crystaldiskmark-short-test.png

Med ett test på 1 GB ger den sämre kontrollern sig inte till känna. Bildkälla: Youtube-kanalen 潮玩客

Prestandatappet blir tydligt när SSD-enhetens SLC-cacheminne tar slut, vilket exempelvis inte framträder när syntetiska lagringstester med mindre filstorlekar undersöker saken. När cacheminnet sinar hos den äldre lagringsenheten sjunker skrivhastigheten till drygt 1 500 MB/s, medan den oönskade nykomlingen nära halverar detta för en nivå om knappt 850 MB/s. Skillnaden syns både i större syntetiska tester och vid överföring av stora filer.

Western Digital var i SSD-blåsväder förra veckan efter att ha sänkt prestandan genom ny firmware och nämnda minnesbyte. Vid tillfället lovade företaget att tydligare kommunicera sådana prestandaförändringar, men det återstår att se om Samsung också väljer att lägga korten på bordet. Det har tidigare rapporterats att bolagets SSD-enheter kan bli bristvara eftersom kontrollerfabriker hållit stängda, men den observerade nödlösningen håller uppenbarligen inte måttet.

Uppdatering 2021-08-30 17:35

Tom's Hardware utgår från samma information men menar att det faktiskt finns möjlighet att särskilja enheterna genom att titta på förpackningen, där designen för den omdanade versionen ska vara en aning förändrad. Även specifikationsblad ska innehålla uppdaterad information. Den nya kontrollern är enligt uppgift hämtad från den PCI Express 4.0-kompatibla SSD-enheten 980 Pro. Värt att notera är att Samsung med den färska varianten av 970 EVO Plus också höjer SLC-cacheminnet från runt 40 till 115 GB, varför det kraftiga prestandatappet först syns när lagringsenheten är välfylld eller när överförda filer är riktigt stora.

Läs mer om SSD-enheter: