Inför lanseringen av Intels Core 12000-serien "Alder Lake" stod det klart att bolaget fimpar det kvadratiska processorformatet och tillhörande kylarfäste, efter många år av trogen tjänst. Den nya sockeln heter LGA 1700 och lösningen för att kyla sådana processorer är antingen att rulla ut helt nya LGA 1700-kylare, eller släppa nya monteringssatser för äldre kylare. Sistnämnda är något många aktörer satsat på, en uppgradering som inte sällan är gratis.

Bland de mest välrenommerade kylartillverkarna finns Noctua, som i detalj testar kompatibilitet och kylprestanda med olika processorer, moderkort och kylare. Nu skriver Guru3d att den brun-beiga entusiastfavoriten stött på kompatibilitetsproblem för bjässarna NH-D15S och NH-D15, men även för de nättare modellerna NH-U12A, NH-U12S och NH-U14S. Problemet är för höga kylflänsar på en rad Z690-moderkort från Asus.

NHD15.jpg

NH-D15

NHD15S.jpg

NH-D15S

NHU12A.jpg

NH-U12A

NHU14S.jpg

NH-U14S

Specifikt listas inkompatibilitet mellan NH-D15S och de två Mini ITX-moderkorten ROG Strix Z690-I Gaming Wifi samt det "D4"-märkta syskonet, men även toppmoderkortet ROG Maximus Z690 Formula. NH-U12A har det knepigt med betydligt fler moderkort, men samtliga syns inom ROG Strix-familjen. Noctua skriver dock att detta i vissa fall kan kringgås genom att montera kylaren vriden ett kvarts varv. Samma hinder och lösning finns för NH-D15, NH-U14S och NH-U12S.

Noctua Asus incomaptible.PNG

Kylflänsarna för spänningsmatningen (VRM) är de som Asus tagit till nya nivåer med de färska Z690-moderkorten. Den som är på jakt efter en "Alder Lake"-uppgradering och Noctua-kylare bör alltså dubbelkolla kompatibiliteten. Noctua rapporterar inte om problem med VRM-kylningen hos moderkort från fler aktörer, men det är möjligt att kylare från andra tillverkare inte heller fungerar med vissa Asus Strix-moderkort. Enligt Guru3d kan även framtida B660-moderkort vara problematiska.

Kolla kompatibilitet mellan Noctua-kylare, processorer och moderkort

Läs mer om "Alder Lake":