I en långsiktig nationell strategi kallad Made in China 2025 vill Kina ställa om från att vara "världens fabrik", till att istället fokusera mer på inhemsk konsumtion och minska beroendet av omvärlden. Ett av områdena i fokus är teknik, där landet likt i praktiken alla andra är beroende av processorer och grafikkort från trion AMD, Intel och Nvidia.

Det råder ingen brist på företag i Kina som arbetar på inhemska processorer, något som inte alls gäller i samma utsträckning inom grafikkort med tillhörande grafikkretsar. Nu basunerar kinesiska Moore Threads ut att de tänker bli det första nationella företaget att leverera de första helhetslösningarna för grafikkort, baserad på inhemsk intellektuell egendom (IP) och tillverkning som sker inom nationens gränser.

Moore Threads, som anspelar på Moore's Law som förutsåg en dubblering av transistorer i kretsar vartannat år, grundades så sent som oktober 2020. Då en grafikarkitektur tar flera år att utveckla från grunden finns ännu inget resultat att visa upp, men bolaget lyfter att de har tunga finansiärer som Bytedance, moderbolag till bland annat Tiktok, och teknikkonglomeratet Tencent bakom sig.

Moore Thread gör även gällande att ingenjörerna som arbetar på bolagets framtida grafiklösningar till stor det är rekryterade från Nvidia, samt att de aktivt arbetar på att värva talanger från bland annat Microsoft, Intel och ARM.

Källa: Tom's Hardware