Det är inte bara Meta (tidigare Facebook) som gett sig in i leken när det kommer till virtuell verklighet (VR). Även Apple har ett pågående hårdvaruprojekt i form av ett headset som kombinerar VR och förstärkt verklighet (AR), där det senare blandar digitalt och verkligt innehåll.

Mark Zuckerberg tror inte på Apples kommande VR-satsningar

Apples kreation har inget officiellt namn ännu, även om det spekuleras om namn som Apple Goggle och Apple Lens. Tidiga prototyper har utrustats med inbyggd ögonspårning, dubbla 8K-upplösta skärmar och externa kameror för rumsigenkänning och spårning. Apple har inte lyft skynket från några övriga specifikationer, däremot menar Bloombergs analytiker Mark Gurman att det kan tänkas utrustas med Apples systemkrets M1 Pro eller motsvarande.

Anledningen till den mer påkostade systemkretsen uppges vara grafikprestanda. Den enklare föregångaren M1 har betydligt färre grafikkärnor, något som blir avgörande för att driva ett system med två så pass högupplösta skärmar. Apples AR-headset påstås fokusera på spel och underhållning, men det blir inte en prislapp som riktar sig mot vardagsspelaren. Den minst sagt dyra pjäsen väntas enligt Gurman landa på runt 2 000 dollar, motsvarande drygt 18 000 kronor.

Enligt Bloomberg planerade Apple avtäcka det redan i juni 2021, men har på grund av problem med både hård- och mjukvara skjutit lanseringen på framtiden. Ett möjligt scenario är lansering under Apples höstevenemang 2022 och att produkten blir tillgänglig från tidigt 2023.

Källa: 9to5mac