Under tisdagskvällen meddelade Microsoft att de utökar sin portfolio med ytterligare en speljätte. Efter förvärvet av Zenimax och Bethesda föregående år följer nu ett förvärv av inget mindre än Activision Blizzard. Till det rekordhöga beloppet 68,7 miljarder USD, motsvarande 623,4 miljarder kronor, vill Xbox-familjen välkomna titlar som World of Warcraft, Starcraft, Call of Duty och många fler därtill.

Flertalet av Activision Blizzards skara spel är för närvarandet tillgängliga till flera plattformar. Utöver Microsofts hemmaplan Xbox finns bland annat Call of Duty-serien till både PC och konkurrenten Sonys Playstation-konsoler. Både Sony och Microsoft förknippas med plattformsexklusiva titlar, något som väcker frågor om framtiden för de spel som under Activision Blizzards styre lanserats till alla plattformar.

We expect that Microsoft will abide by contractual agreements and continue to ensure Activision games are multiplatform. – Talesperson för Sony

Sonys svar i frågan är ett kortfattat sådant. I ett uttalande till The Wall Street Journal konstaterar bolagets talesperson att de väntar sig att Microsoft följer de kontrakt och överenskommelser som redan finns och fortsätter garantera Activision-titlar till fler plattformar.

I’ll just say to players out there who are playing Activision Blizzard games on Sony’s platform: It’s not our intent to pull communities away from that platform and we remained committed to that. – Phil Spencer, chef för Microsoft Xbox

Enligt Xbox-chefen Phil Spencer är Microsofts avsikt inte att tvinga bort spelare från Playstation genom att göra framtida titlar Xbox-exklusiva. I ett inlägg på Xbox Wire-bloggen tillägger han även att spel från Activision Blizzard går att åtnjuta på flertalet plattformar och att de planerar fortsätta stödja dessa communities i framtiden.

Detta har dock mötts med viss oro, då liknande uttalanden gjordes i samband med förvärvet av Bethesda. Där har Microsoft fullföljt det som redan avtalats om, och existerande spel ligger kvar till de plattformar de redan utvecklats till. Samtidigt har de tydligt antytt att bland annat stortiteln Starfield blir en exklusiv titel genom Xbox Game Pass och PC Game Pass. Det är att betrakta som sannolikt att åtminstone vissa framtida Activision Blizzard-titlar blir exklusivt för Game Pass-biblioteken i någon mån.

Med det sagt kan spelens genrer vara en avgörande faktor. Många av Activision Blizzards spel är av flerspelartyp, där en stor spelarbas är viktig för att hålla spelet vid liv och generera intäkter. Det kan potentiellt stå Microsoft dyrt, särskilt kortsiktigt, att förlora stora delar av spelarbasen genom att dra in stöd för andra plattformar.

Innan förvärvet faktiskt kan ske måste affären granskas och godkännas av konkurrensmyndigheter. Fram till dess fortsätter de båda bolagen att agera oberoende av varandra och det dröjer därmed innan alla frågetecken om Activision Blizzards framtid klarnar.