Trots att Valves handhållna enhet Steam Deck till utseendet påminner om handhållna spelkonsoler likt Nintendo Switch stannar likheterna till stor del där. Den kompakta enheten är mer att likna vid vilken dator som helst och drivs av en systemkrets från AMD. Modellen har fyra processorkärnor och åtta trådar av Zen 2-typ, sällskapat av en grafikdel med åtta beräkningsenheter (CU) enligt grafikarkitekturen RDNA 2.

För att få ut så mycket som möjligt både ur enheten och det stora Steam-biblioteket har Valve tidigare rekommenderat bland annat att låsa spel till max 60 FPS. Nu bekräftas även stöd för AMD:s uppskalningsteknik Fidelity FX Super Resolution (FSR) integreras med Valves Linux-baserade operativsystem Steam OS 3.0.

FSR is already available for some applications that support it. Games that already include FSR will work as is, but also FSR support will be included as part of an OS future release. Once that happens, games could potentially make use of FSR even if the games themselves don't natively support it. – Tidigare uttalande från Valve

Valve har sedan tidigare bekräftat att de arbetar med att integrera FSR, något som nu är verklighet. I en uppdatering av Gamescope, vilket är en del av vad Steam OS 3.0 nyttjar för att köra spel på Steam Deck, framgår det att FSR nu är integrerat. Detta kan i teorin göra det möjligt att nyttja FSR även till spel som inte har inbyggt stöd för det, något Valve även tidigare uttalat sig om.

Med FSR kan spelets grafikmotor rendera scenen i en lägre upplösning, för att sedan låta FSR skala upp bilden till målupplösningen och applicera ett skärpefilter. Det kan göra det möjligt för Steam Deck att driva runt även mer prestandatunga spel utan att gå miste om allt visuellt ögongodis. För just Steam Deck är det även möjligt att det får positiv inverkan på batteritid, något som är extra viktigt för en handhållen enhet.

Läs mer om Steam Deck: