Den nu aktuella Geforce RTX 3000-serien "Ampere" från Nvidia intog konsumentmarknaden under hösten år 2020, med ett ordentligt prestandalyft och schyssta riktpriser ställt mot föregående generation. Seriens mest kraftfulla kort är dock relativt strömtörstiga pjäser, som kräver både väldimensionerade kylarlösningar och nätdelar.

Rykten har i flera omgångar talat om att nästa generations grafikkort fortsätter på detta spår, där de välrenommerade Twitter-profilerna "kopite7kimi" och "greymon55" var bland de första att tala om att de kan landa på effektuttag uppåt 500 watt. Duon tar nu till Twitter ännu en gång för att revidera det tidigare taket, eftersom det tisslas och tasslas om att Nvidias Geforce RTX 4090 når 600 watt i TGP-värde.

Uppgifterna bör tas med en näve salt och "kopite7kimi" understryker att så är fallet, eftersom användaren bedömer att det är för tidigt för att det ska vara en nivå huggen i sten. Å andra sidan utökar "greymon55" sitt inlägg med en spekulation att en eventuell Geforce RTX 4090 Ti-variant kan kliva upp till 800 watt, en nivå som överskrider den maximala för den nya 12VHPWR-anslutningen, som väntas bli relativt vanlig framöver.

Förra året bekräftade Nvidia att "Ampere"-arkitekturens efterträdare ska lanseras i år, med ett namn som av allt att döma blir "Ada Lovelace". Tillverkning på TSMC:s 5-nanometersteknik och upp till 18 432 CUDA-kärnor är detaljer som hittills sipprat fram. Ett omsusat tillskott på cache-fronten kan därtill vara grund för en funktion i stil med AMD:s Infinity Cache, med snarlik bandbredd trots smalare minnesbuss. Fler detaljer om effektuttag lär titta fram när lanseringen närmar sig.

Mäktar ditt nätaggregat med en strömtörstig "Ada Lovelace"-uppgradering?