Valves Steam Deck är inte den första handhållna speldatorn, men det är den första att ha ett stort spelorienterat företag i ryggen. Ur kartong är enheten utrustad med det Linux-baserade operativsystemet Steam OS 3.0, som med hjälp av översättningslagret Proton gör att många titlar kan köras med den nischade hård- och mjukvarukombinationen. Att installera Windows är en lösning för att komma tillrätta med några problem som ändå finns, men som enligt tester introducerar nya.

Microsoft meddelar nu att de tillsammans med Valve arbetat fram ett sätt för spelare att avnjuta Steam OS 3.0-inkompatibla titlar på de handhållna enheterna. Lösningen som presenteras är den strömmade speltjänsten Xbox Cloud Gaming, som nu går att nå genom att installera betaversionen av webbläsaren Edge. Med detta följer över 100 spel, som exempelvis SweClockers-favoriten It Takes Two och Halo Infinite.

I ett inlägg på Reddit beskriver Microsoft installationsprocessen, som inkluderar en tur på skrivbordet av Steam OS 3.0, nedladdning av Edge och inställningar i konsolen. Tillhörande kommentarer intygar att det för de allra flesta fungerar mycket bra, men av uppenbara skäl förstör molnkopplingen till viss del syftet med den portabla enheten. En stabil uppkoppling är ett krav för att molnspelande ska fungera problemfritt, vilket inte alltid är förenligt med att spela på resande fot.

Framtiden får utvisa om Valve och Microsoft utökar samarbetet för att skapa en dedikerad applikation för molnspelande eller Edge. En annan möjlighet är att bolagen filar vidare på Windows-stödet, även om det är osannolikt att Valve planerar att avsätta stora resurser för ett annat operativsystem än det medföljande. Huruvida Google, Sony och Nvidia också satsar på Steam Deck återstår att se.

Läs mer om speltjänster: