Det är snart 30 år sedan Nokia var herren på täppan och bland de världsledande telefontillverkarna på marknaden. Många minns fortfarande modeller som Nokia 3310 med värme, inte minst för den näst intill löjliga hållbarheten och förmågan att ta fall även från högre höjd. I samband med att marknaden lämnade knappar bakom sig hamnade det finska bolaget på efterkälken och numera är det tillverkaren HMD Global som står bakom varumärket på mobilsidan.

Det senaste året har Nokia åter prytt bland annat bärbara datorer, något HMD Global nu utökar med en trio nya telefoner. Samtliga tillhör kategorin "funktionstelefoner" och beskrivs som alternativ för den som vill dra ned på sitt digitala beroende eller undvika "alltid på"-kultur. Bland dem återfinns bland annat Nokia 5710 Xpressaudio – en ljudfokuserad variant för den som längtar tillbaka till T9-eran, men fortfarande vill fimpa ljudkablaget.

nokia.png

Framsidan är relativt anspråkslös, med en 2,4 tum stor skärm. Framsidan pryds utöver skärmen även med knapparna, som utöver standarduppsättningen ska inkludera ljudfokuserade varianter. Det hela omsluts av ett plastskal i antingen svart och vitt, med detaljer i rött. Telefonens baksida bjuder däremot på betydligt mer spänning. Där återfinns nämligen en lucka som döljer telefonens inbyggda förvarings- och laddplats för de medföljande true wireless-lurarna.

Det framgår inte hur hörlurarna ansluts, mer än att det sker trådlöst. De ska erbjuda upp till fyra timmars speltid alternativt strax över två timmar samtalstid på en laddning. Den som inte nöjer sig med FM-radio får föra över ljudbiblioteket på manuell väg i form av MP3-filer, eftersom strömmade tjänster som Spotify inte finns integrerade i telefonens enklare operativsystem.

Eftersom skalet är integrerat i telefonen laddas de direkt från telefonens batteri. Det är i sin tur löstagbart och specificerat till 1 450 milliamperetimmar, vilket utan att räkna med eventuell hörlursladdning ska räcka till 6 timmars samtalstid över 4G-nätet eller 20 dagar i standby-läge. Musikmobilen blir tillgänglig i augusti 2022 i båda färger och det rekommenderade priset landar på 999 kronor.