Möjligheterna med att bygga egen dator är enorma och nu för tiden är det populärt att montera komponenterna i liten låda. I och med att företag som svenska Louqe fått sällskap av Mini ITX-chassin från exempelvis Cooler Master, Phanteks och Fractal Design finns också goda möjligheter att göra så. Något som är svårare är dock att klämma in ett kraftfullt grafikkort av senare snitt, eftersom majoriteten har enorma kylare.

Reportage: Louqe – små datorlådor med stor historia

Ett extremfall syns i Asus CES 2023-monter, där Geforce RTX 4080-samarbetet med Noctua innebär en kylarlösning som är drygt fyra kortplatser hög. Asus har dock planer på något betydligt mer Mini ITX-vänligt, nämligen återkomst för grafikkort i Turbo-serien, som utmärker sig med så kallad blower-kylare och tunn profil. Med en ensam radialfläkt som driver luft genom kylfläns och dumpar den utanför chassit följer dock begränsningar och ofta hög ljudnivå.

Asus planer framkommer genom ett kort inslag i en samlingsvideo från Youtube-kanalen Hardware Canucks, där hög efterfrågan från många Mini ITX-fantaster uppges vara argumentet för satsningen. Sedan tidigare finns Turbo-varianter för Geforce RTX 3070 och RTX 3080, varför det oavsett RTX 4000-omfattning handlar om ordentliga prestandalyft.

I videon presenteras att höjden på korten ska stanna på två kortplatser, men på bekostnad av ökad bredd – en aspekt som också kan ställa till det i kompakta chassin. Som exempel talar Hardware Canucks om att bredden inte bara trumfar tidigare Turbo-kort, utan även det som syns i den fläskigare ROG Strix-familjen. Således kan det röra sig om modeller som är mer än 15 centimeter breda, där bland andra NR200P Max och Ghost S1 direkt faller bort som chassialternativ.

Avslutningsvis uppges att Asus funderar på att ge nytt liv åt serierna som hör till dåtidens mest omsusade premiumgrafikkort. Matrix Platinum, ROG Poseidon Platinum och Ares är tre sådana reliker, som i nytt format skulle vrida priset till ännu större prislappar än de redan svårsmälta, femsiffriga varianterna på marknaden.

Är blower-kort eller extra påkostade serier något du gärna ser på lagerhyllorna? Berätta i kommentarstråden!