Microsoft har i många år tillverkat datortillbehör som möss, tangentbord och webbkameror, men ska nu kraftigt reducera sitt produktutbud. Framöver ska Microsoft enbart sälja tillbehör under Surface-varumärket, och ska fortsätta utveckla nya sådana, men alla andra tillbehör som de populära Intellimouse-mössen och tangentbordet Microsoft Ergonomic Keyboard slutar omedelbart att tillverkas och ska nu bara säljas så länge lagren räcker.

Testpilot: Microsoft Classic Intellimouse

Microsofts Surface-tillbehör har överlag högre priser än dess andra kringprodukter, och företaget har inte avslöjat om det även kan bli tal om billigare modeller i det sortimentet. Ett exempel är Surface Ergonomic Keyboard, som kostar runt 2 000 kronor, och dessutom än så länge inte finns med nordisk layout. Det kan jämföras med Microsoft Ergonomic Keyboard som kostar strax över 700 kronor.

För några månader sedan varslade Microsoft omkring 10 000 tjänster och meddelade att en del av nedskärningarna gäller hårdvarutillverkningen. Nu är det uppenbart att datortillbehören hör till de produkter som fått stryka på foten som en konsekvens. Microsofts hårdvaruförsäljning minskade med 30 procent under första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol.

Ska du köpa på dig extra lager av Intellimouse eller får den helt enkelt gå i graven?