Den gängse uppfattningen är att en SSD är mer effektiv än en gammaldags magnetisk hårddisk. Med snurrande plattor och läsarmar som rör sig vore det konstigt annars. Enligt molnlagringsfirman Scality stämmer det faktiskt inte alltid. I vissa situationer drar en SSD med samma lagringskapacitet mer ström än en hårddisk.

Scality har jämfört två typiska datacenterdiskar – Micron 6500 ION, en SSD på 30,72 TB som vanligt QLC-flashminne, och Seagate Exos X22, en hårddisk på 22 TB och 7 200 varv per minut. Testerna företaget har utfört handlar om strömförbrukning och inte prestanda.

Vid vila drar SSD:n 5 watt medan hårddisken ligger på 5,7 watt, 14 procent mer. Men så fort disken är i bruk drar SSD:n mer än hårddisken. Vid aktiv läsning är skillnaden 37 procent och vid aktiv skrivning drar SSD:n hela 68 procent mer ström.

Mätt i watt per TB lagring i arbetsuppgifter som huvudsakligen innebär mycket läsning (80 procent läsning, 10 procent skrivning och 10 procent vila) drar SSD:n 19 procent mer än hårddisken, medan siffran vid huvudsakligen skriv-fokuserat bruk är 94 procent.

Trots resultaten konstaterar Scality att andra faktorer är viktigare vid valet av lagringsteknik. För konsumenter är hårddiskar i princip bara ett bättre val för offline-lagring som säkerhetskopior och arkivering av media, där den lägre hastigheten inte spelar någon roll och kostnaden per TB är viktigare.