Apples Iphone 12 från 2020 pekades nyligen ut i en granskning av Frankrikes motsvarighet till Strålskyddsmyndigheten på grund av högre nivåer strålning som är tillåtet inom EU. Apple har nu lovat att lösa problemet med mjukvaruuppdatering, men endast i Frankrike.

Strålningsnivåerna från Iphone 12 låg på 5,74 watt per kilogram i franska Agence Nationale des Fréquences tester en bit över tillåtna gränsen på 4 watt per kilogram. Efter testerna fick Apple två veckor på sig att lösa problemen, eller återkalla samtliga enheter i Frankrike.

Denna uppmaning fick Apple att agera snabbt, men har inte berättat när uppdateringen till landets Iphone 12 kommer släppas. I och med att det handlar om en mindre uppdatering väntas det inte dröja länge innan den släpps. När uppdateringen släppts ska ANFR genomgå ytterligare strålningstester för att säkerställa att strålningsnivåerna är acceptabla och återuppta försäljning av Iphone 12.

Efter ANFR belyste problemet med Iphone 12 har intresset för granskning av telefonen väckts i flera andra länder. Tyskland överväger att inleda liknande granskningar medan Belgien vill ta en titt på Iphone 12 samt Apples andra mobiler. Danmark och Italien har visat intresse för liknande granskningar, har ännu inte gjort något åt saken formellt. När det sker kan Apple bli tvungen att släppa uppdatering till Iphone 12 även i dessa länder.