I slutet av förra veckan framgick att Nvidia är föremål för granskning i Frankrike, där lokala konkurrensmyndigheter genomfört en razzia mot grafikjättens lokala kontor. Nu uppges även EU granska Nvidia av snarlika skäl, enligt uppgifter till Bloomberg (via Reuters).

Franska myndigheter gjorde tillslag på Nvidia-kontor

Tillslaget i Frankrike var en del av en större utredning om konkurrensläget på molnmarknaden, där myndigheter bland annat undersöker hur de olika aktörernas tillgång till hårdvara ser ut. EU å andra sidan uppges fokusera specifikt på Nvidia och bolagets ledande position inom hårdvara för artificiell intelligens (AI).

Enligt uppgifterna undersöker de specifikt anklagelser om att Nvidia agerar konkurrensbegränsande på grafikkortsmarknaden, både vad gäller beräkningskort och grafikkretsar för datacenter samt konsumentinriktade grafikkort för gaming.

Syftet i nuläget uppges vara att undersöka huruvida det krävs framtida åtgärder från EU:s sida. Det noteras dock att utredningen inte nödvändigtvis leder vidare till någon form av åtal eller officiell granskning.