Spårning av användare via cookies är snart ett minne blott. Google, som tjänar en och annan slant på att spåra användare via kakor, har tagit fram en lösning vid namn Privacy Sandbox som nu kan börja testas av vissa företag. Rättighetskämparna Electronic Frontier Foundation, EFF, anser dock att lösningen inte håller måttet och visar hur du enkelt stänger av det i Chrome.

Privacy Sandbox är en ny variant av spårning som är inbyggd i Chrome och kan användas för att ge dig relevanta annonser, men som enligt Google är snällare rent integritetsmässigt. Till skillnad från kakor som sparas i webbläsaren, ger systemet dig relevant reklam genom att hålla koll på vad för ämnen du söker på. Söker du på teddybjörnar och müsli, registererar webbläsaren detta och ger dig reklam för teddybjörnar, müsli och möjligtvis andra typer av frukostflingor.

Anledningen till att Google anser att detta är ett bättre system jämfört med kakor är att du som användare har möjlighet att enkelt kontrollera vilka ämnen Google ska visa reklam om. Detta till skillnad från kakor som mer eller mindre samlar in information baserat på vilka hemsidor du besöker.

EFF har sedan Google presenterat Privacy Sandbox påpekat att det bara är en annan typ av användarspårning, trots att användare har mer kontroll över användardata. Primärt handlar det om att EFF anser att nya systemet ger Google enskild makt över annonserna, medan kakor möjliggjorde för flera företag att spåra dig.

annons.jpg

EFF rekommenderar att stänga av dessa tre alternativ för att minska spårning.

EFF har i samband med testandet av Privacy Sandbox släppt en kort guide som visar hur Chrome-användare enkelt kan ta bort spårningen. För det första måste du som användare ha en uppdaterad version av Chrome där du fått förfrågan om att ta del av "förbättrad annonsintegritet" via webbläsaren. Är detta aktiverat behöver du bara klicka dig till inställningar, sedan integritet och säkerhet och välja annonsintegritet. Där finns tre olika alternativ och EFF rekommenderar att stänga av allt.

Spårning via kakor är som sagt på väg att försvinna och Google siktar på att börja fasa ut kakor i Chrome under 2024. Andra stora webbläsare som Firefox och Apples Safari har redan implementerat skydd mot kakor som spårar användare, medan andra webbläsare som Brave och DuckDuckGo ger användare mer ordentlig integritetsfokuserad webbläsarupplevelse.