Privacy Sandbox är den nya teknik för anonymiserad reklamspårning för webben som Google utvecklar och som är tänkt att ersätta tredjepartskakor i Chrome och andra webbläsare som väljer att anamma tekniken.

Planen är att tekniken ska införas globalt i Chrome mot slutet av år 2024 och nu meddelar Google att mer storskaligt testande drar igång redan efter årsskiftet, rapporterar Tech Crunch. Då ska 1 procent av alla Chrome-användare automatiskt migreras till Privacy Sandbox och få tredjepartskakor avstängda.

Olika aktörer i branschen ska sedan kunna köra testet på verklig data med tillräckligt många användare för att kunna utvärdera tekniken. Chrome 115 som lanseras i juli aktiverar därtill flera Privacy Sandbox-funktioner, så att användare som frivilligt vill vara med och testa kan göra det.

Planerna för Privacy Sandbox presenterades redan år 2019 och har sedan dess ändrat skepnad en aning, bland annat på grund av bindande löften till brittiska konkurrensmyndigheten CMA som Google gick med på i utbyte mot att myndigheten lade ned en konkurrensbrottsutredning.

Google säger att testplanerna är framtagna i nära samarbete med CMA, som bland annat har ställt krav på att tekniken ska vara neutral och att Google inte ska få mer data om användare än andra.