Förra veckan rapporterade flera användare i EU att de inte längre kunde använda så kallade progressiva webbappar i betaversionen av IOS 17.4. Nu bekräftar Apple att stödet är bortplockat, och att anledningen till det är EU:s Digital Markets Act (DMA), rapporterar 9to5mac.

EU-förordningen Digital Markets Act begränsar hur stora teknikföretag som Apple får hantera användardata och konkurrens, vilket i det här fallet medför att Apple blivit tvungna att tillåta stöd för konkurrerande webbläsarmotorer.

Beslutet att helt skrota stödet för progressiva webbappar på IOS förklarar Apple med att man skulle behöva bygga en "helt ny integrationsarkitektur som för närvarande inte finns i IOS" för att hantera de "komplexa säkerhets- och integritetsfrågor som är förknippade med webbappar som använder alternativa webbläsarmotorer". Företaget förklarar vidare att det inte vore meningsfullt att genomföra i och med att få människor faktiskt ens använder sig av progressiva appar på Iphone.

I nya versioner av IOS kommer det fortfarande gå att lägga till en webbsida på hemskärmen, men den kommer nu öppnas som ett vanligt bokmärke i Safari i stället för att köras i ett användargränssnitt som mer påminner om en vanlig app, vilket var poängen med progressiva appar.