AMD kommer som tidigare rapporterat att svara med K8L-plattformen på desktopmarknaden, men på serversidan har det inte funnits mycket att svara med då Opteron anses överlägsen Xeon för SMP-applikationer.

Dock har hotet från Woodcrest, nästa generations Xeon-processor för Intel, förmodligen satt fart på AMDs utvecklingsavdelning. I andra hälften av 2007 kommer AMD nämligen att lansera en Opteron-processor som har fyra kärnor, skriver HKEPC som har lyckats få tag i en roadmap över ett par processorer från AMD.

Processorn går under arbetsnamnet Deerhound, vilket är en Skotsk hundras med mycket gammalt ursprung. Den har fyra kärnor och använder sig av delad nivå 2-cache vilket AMD inte tidigare gjort. Hur stor nivå 2-cache processorn har är inte känt i skrivande stund. Den har två stycken minneskanaler för registrerat DDR2-minne som också självfallet har stöd för ECC (Error Correcting Code).

Den kommer som vi tidigare rapporterat använda sig av AMDs nya sockel F med Land Grid Array-teknik vilket betyder att pinnarna sitter på moderkortet istället för processorn, i folkmun heter det LGA, som Intel har använt sedan en tid tillbaka. Tillverkningsprocessen är 65 nanometer och den kommer att tillverkas i AMDs nya toppmoderna fabrik Fab36 i Dresden, Tyskland.

Längre in i framtiden, närmare bestämt andra hälften av 2008, ser vi en processorkärna som går under arbetsnamnet Zamora. Den har som Deerhound fyra stycken kärnor. Enligt roadmapen har den delad nivå 3-cache, huruvida den även kommer ha delad nivå 2-cache återstår att se. Möjligen har den separat nivå 2-cache för varje processor och delar sedan på nivå 3-cache för optimerad prestanda. Den har en minneskontroller som stödjer så kallade Fully Buffered DIMM-moduler vilket fungerar lite annorlunda än vanliga DIMM-moduler.

FB-DIMM använder sig av seriellt gränssnitt och har något som heter Advanced Memory Buffer (AMB) vilket hjälper minneskontrollen med signalstyrkan från minnena och ökar bandbredden då man kan öka bredden på minnesbussen. Den har också en integrerad ECC-liknande funktion som inte belastar processor eller minnesbuss. Intel har smått börjat använda DB-DIMM och för er intresserade finns det lite mer att läsa om det hos Intel.

Zamora använder sig av den tredje revisionen av HyperTransport-protokollet vilket ökar bandbredden rejält samt lägger till några riktigt intressanta funktioner. Bland annat "un-ganging"-tekniken vilket låter HyperTransport-länkar konfigurera om sig under drift. Denna teknik låter mycket intressant och för att göra belastning jämnare kan man exempelvis låta en x16 HyperTransport 3.0-länk konfigurera om sig till två stycken fysiska x8-länkar under drift.

Det kommer också en annan server/arbetsstationsprocessor under andra hälften av 2008 som heter Cadiz, som är en stad i spanien. AMD verkar namnge sina serverprocessorer i 2008 efter städer i spanien då Zamora även är en stad i landet.

Cadiz liknar Zamora väldigt mycket och har delad nivå 3-cache, fyra kärnor och stöd för HyperTransport 3.0. Skillnaden mellan dessa serverprocessorer är att Cadiz har stöd för DDR2/3-minne då FB-DIMM förmodligen anses för dyrt för arbetsstationer.

En processor för entusiaster och datorbyggare som finns med på roadmapen är kärnan Greyhound. Som de tidigare processorerna har den fyra kärnor och likt Deerhound har den delad nivå 2-cache. Den har stöd för DDR2/3-minne och använder sig av HyperTransport 3.0. Den skall komma i första hälften av 2008 och kommer högst troligen innefatta någon sorts teknik för att göra fysiska processorer till färre än de egentligen är. Tekniken har kallats "anti-hyperthreading" vilket kan öka prestandan rejält för exempelvis spel som troligen inte har stöd för fyra kärnor under 2008.

Kort och gott verkar fyra kärnor vara melodin under nästa år och under 2008. Intel lär också lansera Xeon-processorer med fyra kärnor med Woodcrest-arkitektur, likt Tukwila för att tävla med Deerhound, Zamora och Cadiz.