Den nya NAS-enheten heter Planet NAS7100 och är en relativt enkel och billig modell jämfört med exempelvis [article id="6031"]Qnap TS-409 Pro[/article] som vi testade nyligen. Enheten stödjer en 3,5-tums SerialATA-hårddisk vilket betyder att man själv får välja hur mycket lagringsutrymme man vill ha. Maximala storleken är i skrivande stund en terabyte.

Trots att man inte kan köra RAID på enheten av förståeliga skäl har en den relativt snabb inbyggd processor: en Marvell 5182 på 500 megahertz vilket gör att webbgränssnittet flyter på och att prestandan inte blir lidande på grund av för slö processor vilket är rätt vanligt i billigare NAS-enheter.

Tittar vi närmare på hårdvaran upptäcker vi ett gigabit-nätverkskort som stödjer Jumoramar (Jumbo Frames) och två stycken USB-portar där man kan plugga in USB-hårddiskar, USB-minnen eller skrivare för centraliserad hantering av dessa.

Planet NAS7100 har gjorts för att fungera med de flesta nätverksenheter och stödjer UPnP, har en Itunes-server och stödjer MP3 Broadcast. Det finns också stöd för Windows Vista:s LLTD-protokoll (Link-Layer Topology Discovery). Filsystemet som används är det SGI-utvecklade 64-bitars XFS vilket gör det relativt svårt att få korrupta filer om man drar ut strömsladden under drift exempelvis.

Vidare har NAS-enheten en hel del funktioner för att ladda ner filer. Vi ser en inbyggd Bittorrent-klient som laddar ner direkt på hårddisken. Det finns även en inbyggd nedladdningsfunktion för att tanka filer från FTP- och HTTP-protokollen. Webbgränssnittet på NAS-enheten kan dessutom skyddas med SSL-kryptering.

Enligt Digilive kommer enheten även med en mycket kraftfull säkerhetskopieringsfunktion där man kan kopiera från enheten eller till enheten på nätverket samt schemalägga kopieringar.

Läs mer om NAS-enheten hos Digilive. Planet NAS7100 skall finnas tillgänglig i början av Mars och har ett rekommenderat pris på cirka 1 700 kronor utan hårddisk.