Den stora ryska hårdvarusajten X-bit labs har testat hela 27 stycken kortläsare. Modellerna skiljer sig från noname-modeller till läsare från kända tillverkare som Sandisk. De flesta av dessa kortläsare stödjer flera olika medier som Compact Flash, Secure Digital, SDHC, MMCplus och Memory Stick. Något mer än hälften av kortläsarna testade är externa modeller och resten installeras i datorn i en ledig 3,5-tum plats.

X-bit labs test är grundligt och går igenom elektroniken. En stor majoritet av alla kortläsare använder en styrkrets som heter AU6362. Dessa kortläsare har identisk och ganska dålig prestanda. De finns dock några modeller som använder andra kretsar, som AU6377 eller Sandisk egentillverkade. Dessa har annorlunda prestanda.

Flera produkter rekommenderas i testets slutsats. Microsonic CR 90 är ensam i testet att använda styrkretsen AU6377 och har bra prestanda. Microsonic CR 90 är den enda kortläsaren X-bit labs testade som kan utmana Sandisk Extreme för Compact Flash. Dessvärre verkar den här kortläsaren inte finnas i Sverige.

När det gäller Sandisk så rekommenderar X-bit labs just Sandisk Extreme om man använder Compact Flash. Den här modellen finns både med USB 2.0 och Firewire och stödjer förutom Compact Flash även Secure Digital, SDHC och Memory Stick. X-bit labs rekommenderar däremot inte kortläsaren som heter Sandisk USB. Den är populär men gammal och har dålig prestanda.

Andra rekommendationer är Transcend M1, den äldre Transcend TS-RD13R samt Pretec e-Disk II.

Den som fotograferar mycket rekommenderas att skumma igenom testet, framförallt sidorna som sammanfattar prestanda. Överföringshastigheter skiljer sig rejält mellan olika kortläsare och i vissa fall är billigare modeller bättre än produkter från beprövade tillverkare.

Hela testet finns hos X-bit labs.