Det är Brian Marshall på företaget Broadpoint AmTech som undersökt om det finns något samband mellan lanseringen av nya operativsystem från Microsoft och försälningen av Mac-datorer. Det visade sig att försäljningen av Apples datorer inte hade förändrats eller till och med ökat i och med lanseringen av Windows 98, Windows XP och Windows Vista.

Enligt Marshall ska lanseringen av Windows Vista ha inneburit den största ökningen i försäljning av Mac-datorer. Detta förklaras med att många användare var missnöjda med Vista och därför valde att byta till Apples datorer med OS X.

After comparing Mac sales with the launches of Windows 98 in June 1998, Windows 2000 (February 2000), Windows XP (October 2001) and Vista (January 2007), Marshall found that in all but the case of Windows 2000, Mac sales either increased or stayed steady.

Marshall förklarar att anledningen till varför Apple klarar sig bra mot ökad konkurrens är företagets storlek. Apple innehar liten del av marknaden och är inte beroende av övriga industrin på samma sätt som Microsoft. Enligt Marshall kan detta komma att ändras när Apple utgör 10 procent av marknaden vilket antagligen kommer ske inom den kommande femårsperioden. Operativsystem från Microsoft skulle då kunna utgöra ett hot mot Apple säger Marshall. Han tror dock inte att Windows 7 kommer påverka Apple på ett negativt sätt.

Om Apple klarar av att stå emot Windows 7 får vi veta efter den 22 oktober då det nya operativsystemet dyker upp på butikshyllorna.

Källa: The Standard Industry.