Be Quiet Dark Rock Pro C1

be_quiet_dark_rock_pro_c1-4.jpg
be_quiet_dark_rock_pro_c1-5.jpg
be_quiet_dark_rock_pro_c1-6.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Be Quiet

Modell

Dark Rock Pro C1

Dimensioner (HxBxD)

166 × 124 × 133 mm

Vikt

1 240 gram

Material

Aluminium/koppar

Fläkt

2 x 120 mm

Fläkthastighet

600-1700 RPM (PWM-styrd)

Kompatibilitet

Intel 2011 (med adapter), 1366, 1156, 1155 och 775 / AMD AM2+, AM3+ och FM1

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Torn med 7 heatpipes

Pris

Det tyska företaget Be Quiet arbetar som namnet antyder med att ta fram produkter för den med lite högre krav på låg ljudnivå. I sortimentet finns bland annat nätaggregat, chassifläktar och sist men inte minst processorkylare, där modellen Dark Rock Pro C1 agerar flaggskepp. Det rör sig om en tvådelad tornkonstruktion som kyls av dubbla 120 millimeters-fläktar.

be_quiet_dark_rock_pro_c1-7.jpg
be_quiet_dark_rock_pro_c1-8.jpg

Dark Rock Pro C1 är en väl tilltagen pjäs som väger in på 1 240 gram med båda fläktarna monterade. Själva kylflänsen består av sju värmeledningsrör som flyttar värmen till ett 80-tal aluminiumflänsar. Tornet toppas av ett svarteloxerat lock med företagets logotyp på.

be_quiet_dark_rock_pro_c1-9.jpg

Kylarens bas består av koppar som i sin tur har nickelplätterats, vilket ger en spegelblank finish. Det finns egentligen inte mycket att klaga på här, utan det är en mycket fin och planslipad bas som bjuds på hos Dark Rock Pro C1.

be_quiet_dark_rock_pro_c1-10.jpg

Modellen levereras med två 120 millimeters-fläktar ur företagets Silent Wings-serie. Dessa är sammankopplade och kan således kopplas till samma fläktuttag på moderkortet. Fläktarna är dessutom PWM-styrda och kan operera mellan 600-1 700 RPM.

be_quiet_dark_rock_pro_c1-11.jpg

Kylaren levereras med monteringsdetaljer för de vanligaste socklarna från Intel och AMD. Den som vill montera den på nykomlingen LGA 2011 behöver dock beställa en kostnadsfri adapter från företagets hemsida.

Själva monteringsanordningen känns visserligen väldigt gedigen och stabil men är tyvärr också en ren pina att använda. Då skruvarna som håller fast kylaren förs in från moderkortets undersida är det väldigt krångligt att få allt på plats utan tillgång till en medhjälpare eller tredje hand.

be_quiet_dark_rock_pro_c1-1.jpg
be_quiet_dark_rock_pro_c1-2.jpg
be_quiet_dark_rock_pro_c1-3.jpg

Monteringen av Dark Rock Pro C1 innebär inte några utrymmesmässiga problem. Trots modellens relativt stora mått passarden in fint och lämnar även en del marginal vid minnesplatserna. Även om själva monteringen känns krånglig upplevs det slutgiltiga resultatet som tillfredsställande och säkert.