Test: Film

skyfall2.jpg

Corsair Vengeance 2000

I filmtestet blir Corsairs diskant lite av ett problem. Redan efter ett par actionsekvenser sträcker jag mig efter volymratten för att sänka “bara ett snäpp”, vilket är ett första varningstecken på öronuttröttning.

Här finns även ett utmärkt tillfälle att testa Corsairs virtuella surroundsystem. Det är baserat på en fysikaliskt fenomen kallat HRTF, där örats och huvudets form introducerar subtila förvrängningar av ljudet baserade på dess riktning. Corsair försöker härma detta i realtid med hjälp av digital signalbehandling.

Tyvärr blir det det en ren katastrof. Så snart surroundfunktionen aktiveras kollapsar ljudbilden till en surrig kakofoni av plastiga ekon och motstridig information, basen försvinner, och mellanregistret skriker som en stucken gris. Ljudbilden blir murrig och otydlig, och inte alls njutbar. En kvart in i filmtittandet stänger jag av X-Ear och drar en lättnadens suck. Film är bäst i stereo!

Qpad QH-90

I filmtittandet är det tacksamt att ljudbilden i Qpad QH-90 inte är alltför överdriven. Mullret finns fortfarande där när det behövs, men man slipper den fruktade öronuttröttningen som följer av alltför välsockrade ljudbilder. Om något är mellanregistret en gnutta underrepresenterat, men på det hela blir det en njutbar upplevelse.

Steelseries Siberia V2

Framför filmduken är Siberias något överentusiastiska bas ett något mindre problem, så länge det rör sig om välmixat material med mycket luft i ljudlandskapet. Då kommer den snarast väl till pass och även om man inte orkar mer än 5–10 minuter på hög volym blir det ett behagligt fladder i örsnibbarna. Inte neutralt för fem öre – men fortfarande njutbart.

Logitech G35

I detta fall är Logitech Gaming Software påslaget eftersom mjukvaran ger tillgång till virtuellt surround, men det aktiverar också diverse "ljudförbättrare" som förvränger ljudbilden fullständigt. Helt plötsligt blir Logitech G35 ett förvridet basmonster som glufsar i sig minsta tillstymmelse till nyans och dynamik – basmonstret måste matas! Ett stilla åskmuller över ett regnigt London? Måste höra basen! Ett lågmält samtal i ett tyst rum? MERA BAS!

Det blir omöjligt att slappna av. Basen vägrar släppa taget om mixen och det blir ibland svårt att koncentrera sig på dialog eller andra viktiga inslag eftersom musikens basfrekvenser helt tar över. Ett typexempel på hur farligt det blir när kringutrustningsföretag bygger ljudhårdvara med enda målet att blidka baspundare.

Detta är enormt tråkigt, eftersom Logitechs virtuella surround faktiskt inte är helt utan meriter. Positionsljudet fungerar riktigt tillfredsställande och om man bortser från basmonstrets smaskande och gurglande är upplevelsen näst intill uthärdlig. Logitech G35 snubblar på mållinjen.