Test: Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Videouppspelning utgör det första batteritestet medan det andra är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat ur testet för att göra det plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Skärmen ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

I första deltestet får vi ut cirka 4,5 timme vid videouppspelning, vilket är marginellt bättre än de flesta Ultrabook-datorerna på marknaden som brukar lägga sig på drygt 4 timmar. Det här innebär med goda marginaler tillräcklig batteritid för de flesta långfilmerna, med väldigt få undantag.

Vid surfning handlar det om dryga fem timmar, än en gång något bättre än den genomsnittliga Ultrabook-datorn. Trots att Samsung tryck in en högupplöst skärm lyckas företaget behålla bra batteritid, vilket kan tillskrivas den ökade kapaciteten på batteriet från 40 till 44 wattimmar och sannolikt en strömsnål panel.

Ljudnivå

Värden på ljudnivån antecknas efter en längre tids belastning när fläktens varvtal stabiliseras. Mätningarna utförs 15 centimeter från enheten som testas i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 32,7 decibel.

Redaktionen mäter ljudnivån till 34,1 decibel, vilket beroende på omgivande miljö kan uppfattas som hörbart. Det här missljudet elimineras dock av det mesta i form av en vanlig konversation, ljud från datorn högtalare eller att någon i närheten rör på sig. Den uppmätta ljudnivån representerar även hur datorn låter vid annan form av användning som surfning.

När datorn belastas skenar ljudnivån iväg till 38,9 decibel och sträcker sig till 41,1 decibel vid långvarig och kontinuerlig belastning. Det är klart hörbart och kan lätt uppfattas som ett störande för inte minst användaren, men även personer i dess omgivning.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts på den testade enhetens chassi med en IR-termometer. Värden antecknas efter 30 minuters belastning och mätningarna utförs med en rumstemperatur på 23 grader.

Det maximala värdet som registreras är lägre än tidigare testade kandidater, men genomsnittet och det lägsta är något högre. Efter att ha varit påslagen en längre tid känns datorn lite ljummen, men inte till den grad att den inte går att sitta med i knät.

Dess ultratunna profil på 12,9 millimeter tar ut sin rätt vid tung belastning. Den höga ljudnivån ackompanjeras av ett riktigt varmt chassi. Förutom att datorn inte längre går att ha i knät då den helt enkelt är för varm, är det inte särskilt behagligt att vila handlederna på datorns nederkant och använda tangentbordet längre stunder.